Δηλώνουν αποφασισμένοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και θέτουν θέμα νομιμότητας του σχεδίου μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης στην ανώτατη εκπαίδευση
→Οι μηδενικοί διορισμοί και το κύμα συνταξιοδότησης έχουν δημιουργήσει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στα ΑΕΙ
Της Αννας Ανδριτσάκη
Αμετακίνητοι στην άρνησή τους, οι πρυτάνεις δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσουν στα δικαστήρια προκειμένου να διαφυλάξουν το ήδη μειωμένο προσωπικό των ΑΕΙ από την επέλαση της διαθεσιμότητας. Καλώντας όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας σε κοινή δράση, θέτοντας θέμα νομιμότητας για το σχέδιο μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης στην ανώτατη εκπαίδευση και ζητώντας από τον υπουργό Παιδείας «να αναλογιστεί τη σημασία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της παραγωγής και αξιοποίησης του επιστημονικού έργου για την ελληνική κοινωνία και οικονομία», η 73η Σύνοδος των Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο Παρασκευή-Σάββατο στην Κέρκυρα, ξεκαθάρισε τη θέση της: «Σε περίπτωση κάθε είδους διαθεσιμότητας θα ασκήσουμε όλα τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων».
Η υποστελέχωση δεν είναι καινούργιο πρόβλημα για τα ΑΕΙ. Τα τελευταία χρόνια, δε, έχει οξυνθεί καθώς αρκετά εξ αυτών έχουν ήδη δεχτεί το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας, ενώ η παύση διορισμών και το αυξανόμενο από χρόνο σε χρόνο κύμα συνταξιοδοτήσεων έχουν δημιουργήσει σοβαρά και άλυτα λειτουργικά προβλήματα. «Τα ελληνικά ΑΕΙ είναι διαχρονικά υποστελεχωμένα σε όλα τα επίπεδα και οποιαδήποτε μείωση μέσω διαθεσιμότητας μονίμων υπαλλήλων και ΙΔΑΧ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο των ιδρυμάτων» αναφέρεται στο ψήφισμα της Συνόδου, η οποία θέτει το ζήτημα και σε πλαίσιο αναζήτησης της νομιμότητας ως προς την απαίτηση για την κατάρτιση των οργανογραμμάτων.
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα, « Η εφαρμογή του “σχεδίου μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης” στην Ανώτατη Εκπαίδευση, εκτός των σοβαρών ζητημάτων νομιμότητας που εγείρει, θα οδηγήσει σε διαθεσιμότητα έως και απόλυση εργαζομένων, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του παραγόμενου εκπαιδευτικού, ερευνητικού και κοινωνικού έργου των ΑΕΙ, καθώς και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των ιδρυμάτων.
»Η Σύνοδος των Πρυτάνεων θεωρεί νομικά έωλη και λειτουργικά επικίνδυνη την ανταπόκριση των ΑΕΙ στο περιεχόμενο του από 14/8/2013 εγγράφου του υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων (Μεταρρυθμιστικές Δράσεις ΥΠΑΙΘ-ΑΕΙ) σχετικά με νέα οργανογράμματα.
»Η σύνταξη οργανογραμμάτων σε πολυεπίπεδα ΝΠΔΔ όπως τα ΑΕΙ απαιτεί μία συγκροτημένη και στοχευμένη προσέγγιση προς όφελος των ιδρυμάτων και του δημοσίου συμφέροντος, αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος του οργανισμού κάθε Πανεπιστημίου. Πρότυπο σχέδιο οργανισμού έχει προετοιμαστεί από τη συσταθείσα προς τούτο Επιτροπή της Συνόδου. Το σχέδιο αυτό πρόκειται σε εύλογο χρονικό διάστημα να τεθεί προς τελική επεξεργασία στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου και στη συνέχεια να διατεθεί στα ΑΕΙ για εξειδικευμένη προσαρμογή».
Σε αριθμούς η κατάσταση περιγράφεται ως εξής: «O αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων (μόνιμοι και ΙΔΑΧ) της χώρας δεν υπερβαίνει τους 6.213 (αντίθετα με τα στοιχεία περί 10.200). Η ενδεχόμενη δε μείωσή του κατά 1.500 άτομα μέσω της διαθεσιμότητας θα ενισχύσει τα αρνητικά αποτελέσματα:
(α) του ραγδαία αυξανόμενου ρυθμού συνταξιοδότησης των υπηρετούντων,
(β) του μη διορισμού μέχρι σήμερα των επιτυχόντων του πρώτου διαγωνισμού ΑΣΕΠ για ΑΕΙ, έτους 2009,
(γ) των ήδη σοβαρών απωλειών προσωπικού που υπέστησαν τα ΑΕΙ κατά το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας».
Τέλος, η Σύνοδος επαναλαμβάνει τις προτάσεις των πρυτάνεων για την ένταξη των Πανεπιστημίων στους φορείς στους οποίους θα μπορούσαν να μεταταχθούν εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας στο πλαίσιο της κινητικότητας-διαθεσιμότητας.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Οριστικό λουκέτο και στις Επαγγελματικές Σχολές
→Διάταξη της τελευταίας στιγμής στο σχέδιο νόμου για το Λύκειο σταματά τις εγγραφές για τη φετινή σχολική χρονιά
Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης και με κάθε δυνατό τρόπο, χωρίς όρια, χωρίς προσχήματα, χωρίς φρένο. Η κατάργηση 102 επαγγελματικών σχολών (ΕΠΑΣ), η αύξηση του ωραρίου των μελών ΔΕΠ στα ΑΕΙ και η περαιτέρω αυστηροποίηση των διαδικασιών προαγωγής από τη μια τάξη στην άλλη περιλαμβάνονται στις αλλαγές της τελευταίας στιγμής που επιφύλαξε η κατάθεση, προ ημερών, του σχεδίου νόμου για το Λύκειο.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, οι ΕΠΑΣ δεν μετατρέπονται σε ΕΠΑΛ αλλά κλείνουν οριστικά, αφού σύμφωνα με τη σχετική διάταξη σταματούν οι εγγραφές σ’ αυτές από τη σχολική χρονιά 2013-2014. Βέβαια, το σχέδιο εξαρχής προέβλεπε την ίδρυση των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ). Μόνο που αυτές ανήκουν στη μη τυπική εκπαίδευση μαζί με τα ΙΕΚ. Η μαζική αυτή κατάργηση σχολείων της ΤΕΕ διαδέχεται τις καταργήσεις τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ που έγιναν το καλοκαίρι οδηγώντας στη διαθεσιμότητα 2.500 εκπαιδευτικούς και πάνω από 20.000 μαθητές σε απώλεια των σπουδών τους (αποτελούν το 33% του μαθητικού πληθυσμού της ΤΕΕ).
Η εξέλιξη αυτή κρίνεται ότι θα οδηγήσει σε νέες μετακινήσεις, υποχρεωτικές μετατάξεις και διαθεσιμότητες προς τις ΣΕΚ και τα ΙΕΚ, δηλαδή έξω από την τυπική εκπαίδευση. Εξ ου και η άμεση καταγγελία από την εκπαιδευτική κοινότητα. «Να, λοιπόν, ποιος κλείνει και μάλιστα οριστικά, τα σχολεία», ανακοινώνει η ΟΛΜΕ, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο στην κατεύθυνση της εξώθησης από την εκπαίδευση στην εφήμερη κατάρτιση.
Σε ό,τι αφορά την αύξηση –κατά δύο ώρες- του ωραρίου των διδασκόντων στα ΑΕΙ, κατατέθηκαν δύο τροπολογίες σύμφωνα με τις οποίες το ωράριο των μελών ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια διευρύνεται από έξι σε οχτώ κατ’ ελάχιστο όριο εβδομαδιαίως, ενώ πρέπει «να παρευρίσκονται στους πανεπιστημιακούς χώρους 14 ώρες εβδομαδιαίως, κατ’ ελάχιστο όριο, πέραν των οχτώ ωρών διδασκαλίας και να παρέχουν κάθε μορφής διδακτικό, ερευνητικό-επιστημονικό και διοικητικό έργο». Αντιστοίχως, στα ΤΕΙ οι ώρες απασχόλησης των διδασκόντων ορίζονται κατά βαθμίδα ως εξής: Α. καθηγητής 12 ώρες Β. αναπληρωτής καθηγητής 14 ώρες Γ. επίκουρος καθηγητής 16 ώρες.
Οι αντιδράσεις στο σχέδιο συνεχίζονται και διευρύνονται. Η Σύνοδος των πρυτάνεων θεωρεί ότι οι αλλαγές «παραμένουν προσανατολισμένες στην ίδια αδιέξοδη λογική που μετατρέπει τα Λύκεια σε εξεταστικά κέντρα και στερεί από τα ΑΕΙ κάθε δυνατότητα συμμετοχής στην επιλογή των υποψηφίων». Με το ίδιο σκεπτικό η ΠΟΣΔΕΠ ζητεί την αναβολή της εφαρμογής των αλλαγών.
Α.Ανδρ.