02/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρεμιέρα για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων

Τι προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις, ποια κίνητρα θέσπισε το υπουργείο και ποιοι ιδιοκτήτες πρέπει να υποβάλουν νέα αίτηση.
      Pin It

Τι προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις, ποια κίνητρα θέσπισε το υπουργείο και ποιοι ιδιοκτήτες πρέπει να υποβάλουν νέα αίτηση

 

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

Από σήμερα -εκτός απροόπτου- τίθεται σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου μέσω της οποίας θα υποβάλλονται οι νέες δηλώσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων.

 

Η προθεσμία λήγει στις 6 Φεβρουαρίου 2015, αλλά το υπουργείο Περιβάλλοντος επείγεται να καλύψει από τα πρόστιμα τα άδεια ταμεία του Δημοσίου και γι' αυτό θέσπισε ως κίνητρο τις περισσότερες δόσεις και τη δυνατότητα καταβολής των οφειλών σε 8,5 χρόνια (!) για ιδιοκτήτες που θα σπεύσουν να υποβάλουν δήλωση μέσα στο πρώτο εξάμηνο.

 

Το σύστημα υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο σε ένα μήνα για να υποδεχτεί τις περίπου 350.000 δηλώσεις που είχαν υποβληθεί με τον νόμο 4014/2011, ο οποίος τον περασμένο Μάιο είχε κριθεί αντισυνταγματικός από την Ολομέλεια του ΣτΕ. Οι ιδιοκτήτες αυτής της κατηγορίας δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν νέα αίτηση, αλλά έχουν δύο σημαντικούς λόγους να ενταχθούν στον νέο νόμο:

 

1. Κατοχυρώνονται απέναντι σε ενδεχόμενη προσφυγή γείτονα που θίγεται από τη νομιμοποίηση της παρανομίας. Βεβαίως ώς την υποβολή ένστασης για τον νέο νόμο και την εκδίκασή της από το συνταγματικό δικαστήριο. Συνεργάτης του αναπληρωτή υπουργού Σταύρου Καλαφάτη, σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.» υποστήριξε ότι έχουν ληφθεί μέτρα που εξασφαλίζουν τη συνταγματικότητα του 4178/2013.

 

2. Εντάσσονται στο καθεστώς δόσεων και εκπτώσεων που θεσπίζει ο νέος νόμος. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι η υποβολή νέας δήλωσης δεν συνεπάγεται πρόσθετη επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες, αφού ο μηχανικός τους οφείλει να υποβάλει τα σχέδια του αυθαιρέτου με βάση τα προβλεπόμενα από τον προηγούμενο νόμο. Από το σύνολο των 350.000 δηλώσεων που είχαν ολοκληρωθεί ώς τον Μάιο, είχαν κατατεθεί σχέδια μόνον για 1.000 περιπτώσεις.

 

Δηλώσεις οφείλουν να υποβάλουν όμως οι 170.000 ιδιοκτήτες που είχαν ξεκινήσει τις διαδικασίες με τον προηγούμενο νόμο αλλά δεν ολοκλήρωσαν την πρώτη φάση. Για την πλήρη ενεργοποίηση του νέου νόμου απαιτείται η έκδοση περίπου 30 υπουργικών αποφάσεων. Από αυτές οι σημαντικότερες αφορούν:

 

• Την παροχή έκπτωσης 20% στο πρόστιμο για αυθαίρετα που εντάσσονται σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης. Η απόφαση, που εκδίδεται από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται να καθυστερήσει.

 

• Τον στατικό έλεγχο όλων των αυθαιρέτων και την υποβολή σχετικής έκθεσης που εκπονείται από τον μηχανικό, ο οποίος θα αναλάβει τη διεκπεραίωση του αυθαιρέτου. Για απλές κατοικίες και ξενοδοχειακά συγκροτήματα αρκεί η υποβολή έκθεσης τρωτότητας της οικοδομής, ενώ για μεγάλα κτίρια θα υποβάλλεται πλήρης στατική μελέτη.

 

• Την επιστροφή χρημάτων σε ιδιοκτήτες που είχαν ενταχθεί στον νόμο του 2011 και είχαν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους, αλλά με το νέο καθεστώς δικαιούνται έκπτωση (αυθαίρετα προ του 1975, άνεργοι, πολύτεκνοι κ.λπ.). Και σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται η συναίνεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

 

Scroll to top