merkel24_8

02/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συζητά τρίτο πακέτο η Μέρκελ

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, με νέα δέσμη μέτρων ασφαλώς, η καγκελάριος στην ανιαρή χθεσινή τηλεμαχία της με τον Στάινμπρουκ. Τα αίματα άναψαν μόνο οι αναφορές στη χώρα μας, που διήρκεσαν 12 από τα 90 λεπτά του ντιμπέιτ.
      Pin It

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, με νέα δέσμη μέτρων ασφαλώς, η καγκελάριος στην ανιαρή χθεσινή τηλεμαχία της με τον Στάινμπρουκ. Τα αίματα άναψαν μόνο οι αναφορές στη χώρα μας, που διήρκεσαν 12 από τα 90 λεπτά του ντιμπέιτ

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

Το θέμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα ήταν ίσως το μοναδικό που «άναψε τα αίματα» στη χθεσινή τηλεμαχία μεταξύ Μέρκελ-Στάινμπρουκ, που μάλλον ανιαρή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

 

Από τα συνολικά 90 λεπτά που κράτησε η τηλεμαχία, τα 12 αφιερώθηκαν στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο στην πραγματικότητα να ακούσουμε κάτι καινούργιο από τους δύο διεκδικητές της Καγκελαρίας.

 

Ο Πέερ Στάινμπρουκ δεν πίεσε ιδιαίτερα την καγκελάριο στο θέμα αυτό –όπως είχε αρχικά υποσχεθεί-, τόνισε όμως για ακόμη μια φορά πως η πολιτική Μέρκελ υπήρξε καταστροφική και υποσχέθηκε μια διαφορετική πολιτική στην περίπτωση που εκλεγεί καγκελάριος.

 

«Με πλαστά στοιχεία στο ευρώ»

 

Στην ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας, η Μέρκελ απάντησε ότι «θα μπορούσε να υπάρξει μια τρίτη δέσμη μέτρων, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο μεγάλο θα είναι το πακέτο αυτό, κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ελλάδα και εγώ θα φροντίσω να διατηρηθούν οι πιέσεις για μεταρρυθμίσεις».

 

Οπως επίσης επισήμανε «η χώρα δεν έχει μόνον σημαντικά οικονομικά ελλείμματα, αλλά και το σύνολο της δομής του ελληνικού κράτους δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ευρωζώνης».

 

Ενώ για ακόμη μια φορά τόνισε ότι η Ελλάδα μπήκε με πλαστά στοιχεία και με τη στήριξη των Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων στη ζώνη του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

 

Και ο Στάινμπρουκ δεν είπε τίποτε καινούργιο, ωστόσο υποστήριξε ότι η Ελλάδα και οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου δεν χρειάζονται μόνον τις πολιτικές λιτότητας, αλλά και πολιτικές ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας.

 

Οπως τόνισε «κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το μέγεθος του προβλήματος στην Ελλάδα, ωστόσο εμείς θα είχαμε ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης».

 

Συμπλήρωσε δε ότι «σε πολλές περιπτώσεις δεν πρόκειται για κρίση χρέους, αλλά για κρίση των τραπεζών».

 

Διαφορετική πολιτική

 

Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών θέλησε –απευθυνόμενος στους Γερμανούς ψηφοφόρους- να δείξει γιατί είναι αναγκαία η βοήθεια προς τη χώρα μας.

 

Και θύμισε ότι «πρέπει και εμείς να βοηθήσουμε, όπως μας βοήθησαν οι σύμμαχοι και εταίροι μας, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με το σχέδιο Μάρσαλ και όπως μας βοήθησαν μετά τη γερμανική ενοποίηση».

 

Πάντως, και ο ίδιος παραδέχτηκε ότι τώρα κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι τα ποσά που εκ νέου θα χρειαστεί η Ελλάδα και για ακόμη μια φορά τόνισε ότι «τελικά, για το καλό της οικονομίας τους, οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη».

 

Σε κάθε περίπτωση –υποστήριξε ο Στάινμπρουκ- στο θέμα της Ελλάδας απαιτείται μια διαφορετική πολιτική από αυτήν που ακολούθησε η καγκελάριος Μέρκελ.

 

Scroll to top