26/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ερευνα ώς το τέλος

      Pin It

Της Ελενας Βαρίνου

 

Κρίσιμη κοινοβουλευτική πρωτοβουλία θα κληθεί να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές του νέου χρόνου, εάν το αποτέλεσμα της εισαγγελικής έρευνας επί της «λίστας Λαγκάρντ» που διαβιβάστηκε από τις γαλλικές αρχές αποδώσει ισχυρές ενδείξεις για καταλογισμό ποινικών ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα.

 

Στην περίπτωση αυτή η πρόταση για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προανακριτικής επιτροπής αλλιώς (το προηγούμενο βήμα από το Ειδικό Δικαστήριο), θεωρείται μονόδρομος για την αξιωματική αντιπολίτευση, δεδομένης της πρόθεσής της να «φτάσει την υπόθεση ώς το τέλος», καθώς θεωρεί ότι εντοπίζονται βαρύτατες ευθύνες για -εν ενεργεία ή μη- πολιτικά στελέχη.

 

Η απόφαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από το «προϊόν» της εισαγγελικής έρευνας ως προς τη μορφή της κοινοβουλευτικής διερεύνησης (εξεταστική ή προανακριτική), συναρτώμενης βεβαίως της πολιτικής βούλησης.

 

Διότι εάν τα δεδομένα που θα σταθμιστούν επαρκούν για τη συγκρότηση προανακριτικής (εάν π.χ. διαπιστωθεί διαγραφή ονομάτων ή περαιτέρω αλλοίωση στοιχείων μεταξύ τής μέχρι πρότινος διαθέσιμης και της αυθεντικής λίστας) αυτό σημαίνει πως εκτός από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κυβερνητικός εταίρος Ευάγγ. Βενιζέλος θα τοποθετηθεί στο μάτι του κυκλώνα.

 

Εάν η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων Πεπόνη – Μουζακίτη ολοκληρωθεί, όπως εκτιμάται, έως την Πρωτοχρονιά και διαβιβαστεί το πόρισμά της στις αρχές του χρόνου στη Βουλή (όπου και θα παραδοθεί από κοινού στις Επιτροπές Θεσμών και Διαφάνειας και Πόθεν Εσχες) τότε θα κληθεί η αξιωματική αντιπολίτευση να επιταχύνει, δεδομένου ότι διαθέτει την ευχέρεια (σε αριθμό υπογραφών βουλευτών) και για τις δύο επιλογές.

 

Υπενθυμίζεται πως οι εκπρόσωποι των κομμάτων της συγκυβέρνησης με κοινή «γνωμοδότηση» διέκοψαν τη διερεύνηση που ξεκίνησε στην Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στις αρχές Οκτωβρίου, αποφασίζοντας να μην εμπλουτιστεί ο χαρακτήρας της με αρμοδιότητες εξεταστικής, όπως προβλέπεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις από τον Κανονισμό της Βουλής.

 

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου στη σχετική ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «απόκρυψη» και «συγκάλυψη» στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, καταλογίζοντας σε Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ πως «εξαντλούν κάθε μέσο παρέλκυσης της διερεύνησης».

 

«Μέσα από πολλές και πολύωρες συνεδριάσεις προέκυψαν συνταρακτικά στοιχεία για την αδιαφανή διαχείριση της λίστας και για την εξωθεσμική συμπεριφορά προσώπων που άσκησαν εξουσία από ανώτατες θέσεις πολιτικής και υπηρεσιακής ευθύνης» τονίζει η κ. Κωνσταντοπούλου. «Η διερεύνηση σε κάθε περίπτωση δεν ολοκληρώθηκε. Τα στοιχεία ήδη οδηγούν σε πρόσωπα και γεγονότα που χρήζουν περαιτέρω εξέτασης».

 

Πάντως κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών ο Ν.Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ) προκάλεσε τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνουν τη συγκρότηση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής, ενώ ο ίδιος στη συνέχεια δήλωσε δημόσια πως «εάν κάποιο κόμμα φέρει πρόταση στη Βουλή στη βάση της δικογραφίας, τότε εμείς θα την υπερψηφίσουμε».

 

Οι εισαγγελεις αντιπαραβαλουν τις δυο λιστες

 

Ονόματα, στοιχεία, λογαριασμούς και ebank της πρωτότυπης λίστας Λαγκάρντ που πήραν στα χέρια τους τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής με το περιεχόμενο του «αντίγραφου Βενιζέλου» που είχαν ήδη στην κατοχή τους, αντιπαραβάλλουν οι οικονομικοί εισαγγελείς προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι δύο λίστες ταυτοποιούνται στο ακέραιο.

 

Οι δύο εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, προκειμένου να διερευνηθεί το μείζον ζήτημα της γνησιότητας των στοιχείων της αρχικής λίστας που είχε παραλήπτη τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, επεξεργάζονται με τη μέθοδο της αντιπαραβολής το CD που περιλαμβάνει ονόματα Ελλήνων καταθετών που διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς στην ελβετική τράπεζα HSBC.

 

Σε περίπτωση που οι δύο λίστες ταυτίζονται, τότε οι οικονομικοί εισαγγελείς θα ολοκληρώσουν την προκαταρκτική εξέταση που έχουν ξεκινήσει, είτε με την άσκηση ποινικών διώξεων στα μη πολιτικά πρόσωπα είτε με την αρχειοθέτηση της έρευνας.

 

Αν διαπιστωθεί ότι υπήρξε «λαθροχειρία» στη λίστα που είχε αποστείλει η Κριστίν Λαγκάρντ, τότε είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει νέος κύκλος διερεύνησης ποινικών ευθυνών των προσώπων που διαχειρίστηκαν την υπόθεση και από τα χέρια των οποίων «πέρασε» η αρχική λίστα Λαγκάρντ με αποδέκτη τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

 

Η ολοκλήρωση της ενδελεχούς επεξεργασίας από τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς θεωρείται θέμα χρόνου, καθώς εισαγγελικές πηγές δεν αποκλείουν να έχουν καταλήξει στα συμπεράσματά τους μέχρι τέλος της εβδομάδας.

 

Μ. Δήμα

 

Scroll to top