ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου
Ενα νέο πακέτο βοήθειας –τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ- για το 2014 θα χρειαστεί η Ελλάδα, φέρεται να είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενημερώνοντας την Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου.
Μετά τις δηλώσεις που έκανε πριν από δύο εβδομάδες υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα νέο πακέτο βοήθειας, κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις σε κλειστή συνεδρίαση της επιτροπής Προϋπολογισμού του κοινοβουλίου, μετά από σχετικό αίτημα του κόμματος των Πρασίνων.
Ο Σόιμπλε απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές, ενώ, όπως ανέφερε ο βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατών, Νόρμπερτ Μπαρθλ, «με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία, μιλάμε για 4 με 4,5 δισ. ευρώ», αν και η βουλευτής των Πρασίνων, Πρίσκα Χιντς, ανέβασε το ποσό μέχρι και τα 6 δισ.
Ο Σόιμπλε φέρεται να είπε στην Επιτροπή πως το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας είναι επίσης αποτέλεσμα των καθυστερήσεων στις αποκρατικοποιήσεις, ενώ δήλωσε αντίθετος και στην αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κεφάλαια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης.
Το ντιμπέιτ
Σε ό,τι αφορά το προχθεσινό ντιμπέιτ Μέρκελ-Στάινμπρουκ, τα πιο πολλά ΜΜΕ το χαρακτηρίζουν ως ισοπαλία, ενώ δημοσκόπηση του κρατικού καναλιού ARD έδειξε πως ο Στάινμπρουκ προηγήθηκε στις προτιμήσεις των τηλεθεατών με 49%, ενώ η Μέρκελ απέσπασε το 45%.
Ενα από τα εντυπωσιακά στοιχεία της τηλεμαχίας των δύο υποψηφίων για την καγκελαρία είναι το γεγονός ότι δεν ακούστηκαν οι λέξεις «κούρεμα του ελληνικού χρέους», ούτε από τους δύο μονομάχους, αλλά ούτε και από τους δημοσιογράφους που έθεταν τις ερωτήσεις, παρά το γεγονός ότι το θέμα αυτό μέχρι πριν από λίγες ημέρες είχε γίνει βασικό στοιχείο της προεκλογικής αντιπαράθεσης.
Φαίνεται ότι με την κίνησή του να προαναγγείλει τρίτο πακέτο βοήθειας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατάφερε να βγάλει το ζήτημα αυτό εκτός του προεκλογικού αγώνα.
Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι η κ. Μέρκελ υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται μόνον οικονομική βοήθεια, αλλά στην πραγματικότητα ανοικοδόμηση ολόκληρου του κρατικού της μηχανισμού, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι όχι μόνο η χώρα έχει οικονομικά ελλείμματα, αλλά και ολόκληρος ο ελληνικός κρατικός μηχανισμός δεν πληροί τις προϋποθέσεις που πρέπει να έχει σήμερα ένα κράτος της ευρωζώνης».
Αυτό είναι ίσως το μόνο καινούργιο που ακούσαμε από το στόμα της καγκελαρίου για την Ελλάδα.
Οσο για τον Πέερ Στάινμπρουκ, ήταν σαφής στο ότι η πολιτική Μέρκελ αποτελεί θανατηφόρα συνταγή και ζήτησε να υπάρξει ώθηση στις πολιτικές ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας, θυμίζοντας ότι η χώρα μας χρειάζεται ένα σχέδιο Μάρσαλ ανάλογο με αυτό που δόθηκε από τους συμμάχους στη Γερμανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Ανησυχίες για το ελληνικό… πείραμα
→Ντάισελμπλουμ: Το 2014 θα εξεταστεί το θέμα μιας νέας βοήθειας προς την Ελλάδα
Ρεαλιστική χαρακτήρισε την πιθανότητα μιας νέας βοήθειας στην Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, συμπληρώνοντας ότι αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί στην πορεία του 2014. Η Citibank εκτιμά από την πλευρά της ότι για να μειωθεί το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ χρειάζεται γενναίο κούρεμα του «επίσημου» χρέους κατά 60%-65%, κάτι που όπως παραδέχεται όμως δείχνει απίθανο στην παρούσα φάση. Η Citi προβλέπει αστοχίες στο πρόγραμμα προσαρμογής το δεύτερο εξάμηνο του 2013, οι οποίες θα επιβάλουν διορθωτικές κινήσεις, ενώ τονίζει ότι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για χρηματοδοτικό κενό 11 δισ. ευρώ στη διετία 2014-2015 ενδεχομένως να είναι υπεραισιόδοξες. Ακόμη, σε χθεσινή του ανάλυση ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί προειδοποιεί ότι η κατάρρευση της κυβέρνησης Σαμαρά αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία αυτό το φθινόπωρο. Αναφερόμενος, τέλος, στη συζήτηση περί ανάληψης της ευθύνης των ελληνικών αποκρατικοποιήσεων από εταιρεία στο Λουξεμβούργο, ο αντιπρόεδρος της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία», Αλεξάντερ Γκάουλαντ, υποστήριξε χθες ότι «καμία νομισματική ένωση δεν αξίζει τέτοια στέρηση κυριαρχίας» και κάλεσε την Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη προκειμένου να ανακτήσει τον έλεγχο της μοίρας της.
Μπ.Μ.