03/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η μικρή Πακιστανή εγκαινιάζει σήμερα στο Μπέρμιγχαμ τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της Ευρώπης

Η Μαλάλα στον κόσμο των βιβλίων

      Pin It

Τον περασμένο Οκτώβριο η Μαλάλα Γιουσαφζάι, η Πακιστανή έφηβη, δέχτηκε μια σφαίρα στο κεφάλι από τους Ταλιμπάν, ενώ επέστρεφε σπίτι της με το σχολικό λεωφορείο, επειδή προάσπιζε με σθένος το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Σήμερα, η ίδια θα εγκαινιάσει επίσημα τη μεγαλύτερη δημόσια βιβλιοθήκη της Ευρώπης στο Μπέρμιγχαμ. Ενα υπερσύγχρονο κτίριο 188 εκατομμυρίων λιρών στην πλατεία Centenary, που περιλαμβάνει περίπου ένα εκατομμύριο βιβλία, δίνει πρόσβαση σε ένα τεράστιο αρχείο ταινιών και τηλεοπτικού υλικού του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου και αποτελεί το νέο σπίτι της δεύτερης μεγαλύτερης συλλογής έργων του Σέξπιρ σε όλο τον κόσμο.

 

Σχεδόν διπλάσια από την παλιά βιβλιοθήκη Central Library υψώνεται σε 10 ορόφους, εκτείνεται σε 31.000 τ.μ. και εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική της, που έχει τη σφραγίδα του ολλανδικού αρχιτεκτονικού γραφείου Mecanoo. Οχι τυχαία ονομάστηκε Παλάτι του Λαού, καθώς εν μέρει είναι επενδυμένη εξωτερικά με χρυσαφένια στοιχεία, ενώ καλύπτεται από 5.357 μεταλλικούς κύκλους, που συνδέονται μεταξύ τους και, όπως εξηγούν οι υπεύθυνοι, αντικατοπτρίζουν τις αξίες της παγκοσμιότητας, της διαχρονικότητας και της ενότητας. Τα κυκλικά σχήματα κυριαρχούν και στο άνετο εσωτερικό της. «Βλέπουμε τον κύκλο ως ένα μοτίβο της πόλης», έχει δηλώσει ο Φράνσιν Χούμπεν, ιδρυτής της Mecanoo. «Η πρόσοψη υπενθυμίζει το βιομηχανικό παρελθόν της πόλης καθώς και την ιστορία του εμπορίου κοσμημάτων της περιοχής».

 

Η κατασκευή της Δημόσιας Βιβλιοθήκης του Μπέρμιγχαμ αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ανάπλασης του κέντρου της πόλης. Συνδέεται μέσω ενός τεράστιου φουαγιέ με το γειτονικό θέατρο Repertory, το οποίο επίσης ανακαινίστηκε. Μάλιστα θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στους κοινούς χώρους προκειμένου θέατρο και βιβλιοθήκη να αναπτύξουν έναν δημιουργικό διάλογο και να προσελκύσουν επισκέπτες. Αναμένεται πως έως και 10.000 θα περνούν την πόρτα της βιβλιοθήκης καθημερινά.

 

«Είναι το όνειρό μου ότι μια μέρα μεγάλα κτίρια όπως αυτό θα υπάρχουν σε κάθε γωνιά του κόσμου, ώστε κάθε παιδί να μπορεί να έχει την ευκαιρία μεγαλώνοντας να πετύχει», λέει η 16χρονη Μαλάλα, η οποία έπειτα από τη δολοφονική επίθεση είχε νοσηλευτεί αρχικά στο Πακιστάν και στη συνέχεια στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ. «Ενα βιβλίο εμπεριέχει τη δύναμη της εκπαίδευσης και με αυτή τη δύναμη μπορούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον μας και να αλλάξουμε τη ζωή μας». Μάλιστα η ίδια θα χαρίσει συμβολικά στη νέα βιβλιοθήκη ένα δικό της αντίτυπο του «Αλχημιστή» του Πάολο Κοέλο.

 

Επιμ.: Παρή Σπίνου

 

Scroll to top