→ΚΟΡΙΝΘΙΑ Οι κάτοικοι του χωριού Σκοτεινή έκαναν αυθαίρετο φράγμα και παραλίγο να προκληθεί οικολογική καταστροφή
Του Στέργιου Ζιαμπάκα
Μια αυθαίρετη και απερίσκεπτη κίνηση παραλίγο να προκαλέσει μεγάλη οικολογική καταστροφή. Κάτοικοι της κοινότητας Σκοτεινής, στην περιοχή της Στυμφαλίας, τοποθέτησαν ένα αυτοσχέδιο φράγμα σε σημείο του Ασωπού Κορινθίας, αλλάζοντας τη ροή του ποταμού, ώστε να έχουν τη δυνατότητα εκμετάλλευσης μεγαλύτερης ποσότητας των υδάτων. Βασικός σκελετός του αυτοσχέδιου φράγματος ήταν μια πόρτα αυτοκινήτου. Αποτέλεσμα αυτής της κίνησης, η εξόντωση μεγάλου μέρους των ψαριών του ποταμού, λόγω της ανεπάρκειας των υδάτων.
Αν και μέσω του αρδευτικού δικτύου οι κάτοικοι της Σκοτεινής δικαιούνται να λαμβάνουν το 17% της ποσότητας του νερού που περνάει διά μέσου σήραγγας στο σημείο, «χωρίς να ενημερώσουν κανέναν, έκλεισαν την έξοδο, ώστε να πάρουν το νερό και να ποτίζουν ανεξέλεγκτα», κατήγγειλε μέσω της «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Ασωπού ποταμού», Τάκης Χρυσικόπουλος. Μέλη του συλλόγου και εκπρόσωποι τοπικών δημοτικών αρχών μετέβησαν από νωρίς χθες το πρωί στο σημείο, παρεμβαίνοντας στο αυθαίρετο φράγμα.
Σύμφωνα με τους ίδιους, το οικολογικό πλήγμα που δέχθηκε το ποτάμι είναι εφικτό να αντιμετωπιστεί. «Πασχίζουμε να μη γίνει οικολογική καταστροφή στον Ασωπό. Αν διοχετευθεί νερό, άμεσα πιστεύουμε ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Αρχικά θα συμπληρώσουμε νερό στο ποτάμι λαμβάνοντας ποσότητες από ιδιωτικές γεωτρήσεις», επισήμανε στην «Εφ.Συν.» ο αντιδήμαρχος Νεμέας, παρών στο σημείο του φράγματος, Δημήτρης Μπακασέτας. Οπως περιέγραψε, στο παρελθόν είχαν τοποθετηθεί περίπου 1.000 κιλά πέστροφες στο ποτάμι προκειμένου να αποκτήσει ζωή, ωστόσο, πλέον, όσα ψάρια παρέμειναν, επιβιώνουν σε γούβες.
Οι διαφορές για την εκμετάλλευση των υδάτινων ποσοτήτων του ποταμού παραμένουν ανάμεσα στους κατοίκους των περιοχών που διασχίζει ο ποταμός. Στο πλαίσιο εξεύρεσης οριστικής λύσης, το ζήτημα θα τεθεί σε σημερινό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στη Στυμφαλία, με τη συμμετοχή των γειτονικών εμπλεκόμενων δήμων και εκπροσώπων των κατοίκων τους. «Οι κάτοικοι της Σκοτεινής δικαιούνται συγκεκριμένο ποσοστό, δεν μπορούν να παίρνουν, όμως, όλο το νερό. Η περιοχή μας δεν υδροδοτείται από το ποτάμι, μας ενδιαφέρει όμως να μείνει ζωντανό», ανέφερε στην εφημερίδα μας ο δήμαρχος Νεμέας, Βαγγέλης Ανδριανάκος.