Σφοδρή επίθεση των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για το Λύκειο. Το χαρακτηρίζει πρόχειρο και αντιεκπαιδευτικό
Της Αννας Ανδριτσάκη
Παλιό και αναχρονιστικό χαρακτηρίζει το «Νέο Λύκειο» η ΟΙΕΛΕ, παρουσιάζοντας μια αναλυτική καταγραφή της πρότασης του υπουργείου, πλαισιωμένη με συγκριτικές μελέτες για την ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ε.Ε., που δείχνουν τον αργό ρυθμό προσέγγισης του στόχου της ολοκλήρωσης των λυκειακών σπουδών από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.
Το «Νέο Λύκειο», αναφέρει η ΟΙΕΛΕ στο πλαίσιο της ερευνητικής αυτής καταγραφής, είναι ουσιαστικά ένα παλιό και αναχρονιστικό Λύκειο, πρόχειρα φτιαγμένο και αντιεκπαιδευτικό, αφού, μεταξύ άλλων:
– Αποτελεί ανακύκλωση παλιών υλικών, χωρίς να προτείνει επανασχεδιασμό αναλυτικών προγραμμάτων και εγχειριδίων.
– Ισχυροποιεί την εξεταστικοκεντρική λογική του Λυκείου σε κάθε τάξη μέχρι και τις εισαγωγικές για την τριτοβάθμια.
– Επιστρέφει το Λύκειο στη νοοτροπία της δεκαετίας του ’70 και του ’80 με την επαναφορά των δεσμών και της κρίσης του ακαδημαϊκού μέλλοντος του μαθητή μέσα από ένα σκληρό σύστημα που απαιτεί αποστήθιση κι όχι ενεργητική συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία.
– Ακόμα, είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο και επίπονο για τους μαθητές σχολείο λόγω του φόρτου εργασίας και της αναγκαιότητας για αποστήθιση, ενώ ο βαθμός δυσκολίας του Λυκείου και ο τριετής μαραθώνιος βαθμοθηρίας οδηγούν χιλιάδες μαθητές στην αγκαλιά των φροντιστηρίων.
– Είναι ένα σχολείο–παγίδα για τα παιδιά των φτωχών στρωμάτων.
Συντηρητική λογική
Με το παρόν σχέδιο νόμου η ΟΙΕΛΕ εκτιμά ότι:
α) Δεν αποδεσμεύεται το Γενικό Λύκειο από τις εισαγωγικές εξετάσεις. Αντίθετα, φροντιστηριοποιείται ακόμη περισσότερο. Η υιοθέτηση του όρου «Γενική Παιδεία» απαιτεί διάκριση μαθημάτων (υποχρεωτικά, κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά, ελεύθερης επιλογής) και καταπολέμηση του «ακαδημαϊσμού» και της εξειδίκευσης, που επικρατεί σε μεγάλο κομμάτι της δευτεροβάθμιας.
β) Δεν αναβαθμίζεται η τεχνολογική εκπαίδευση. Παραμένει η βαθμίδα της δεύτερης επιλογής με αποκλειστικά γνωσιοκρατικά κριτήρια.
γ) Γενικό Λύκειο και τεχνολογική εκπαίδευση εξακολουθούν να παραμένουν δασκαλοκεντρικές και άνευρες βαθμίδες εκπαίδευσης, ένα απλώς δυσκολότερο Γυμνάσιο.
δ) Δεν περιγράφονται δαπάνες. Αρα και για το υπουργείο Παιδείας οι προτεινόμενες αλλαγές δεν είναι καίριες, δεν είναι εκπαιδευτικές τομές.
ε) Δεν επιτυγχάνεται μεταρρύθμιση, αλλά ένα πισωγύρισμα σε μια βαθιά συντηρητική λογική. Από το Ψηφιακό Σχολείο του 2010 (που ποτέ δεν υλοποιήθηκε) στο Κλασικό-Πρακτικό του 2013, χωρίς όμως σαφές αναλυτικό πρόγραμμα και με εξαιρετικά περιορισμένες τις επιλογές των μαθητών.
«Μέχρι το 2010 θα πρέπει τουλάχιστον το 85% των νέων να έχει ολοκληρώσει την ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση» ήταν ο στόχος του Συμβουλίου των υπουργών Παιδείας της Ευρώπης το 2003. Το 2009 στην Ε.Ε. των 27 το ποσοστό των νέων που είχε ολοκληρώσει τουλάχιστον την ανώτερη βαθμίδα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ήταν 78,6%. Στην Ελλάδα ήταν 82,2%, τιμή που υπερβαίνει κατά 3,6 ποσοστιαίες μονάδες τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (78,6%), αλλά υπολείπεται κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες του ευρωπαϊκού στόχου για το 2010 (85%), γεγονός που την κατατάσσει στη 16η θέση ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. Τη δε περίοδο 2000-2009, η τιμή του δείκτη στην Ελλάδα αυξήθηκε από 79,2% (2000) σε 82,2% (2009), δηλαδή κατά 3,8%. Εν ολίγοις, η Ελλάδα το 2009 είχε καλύψει μόλις το 51,7% της απαιτούμενης απόστασης για την επίτευξη του στόχου του 2010.
Η ΟΙΕΛΕ επιμένει στην ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού και επαναλαμβάνει την πρότασή της, βασικά σημεία της οποίας είναι:
• Απεξάρτηση του Γενικού Λυκείου από τις εισαγωγικές εξετάσεις. Εμφαση στην παιδευτική αυτοτέλεια του Γενικού Λυκείου.
• Κατάργηση των γνωστικών πεδίων (κύκλων σπουδών) και δεσμών με τόνωση του μορφωτικού χαρακτήρα του.
• Σε κάθε τάξη υποχρεωτικά μαθήματα, ο αριθμός των οποίων μειώνεται από την Α΄ προς τη Γ΄ Λυκείου.
• Μαθήματα επιλογής αυξανόμενα αριθμητικά από την Α΄ προς τη Γ΄ Λυκείου, με πολλαπλές δυνατότητες επιλογών.
………………………………………………………………………………………………….
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ
«Γκρίνιες» από ΠΑΣΟΚ, στηρίζει η ΔΗΜΑΡ
Σε κλίμα πολιτικού… πολιτισμού διεξάγεται από χθες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο και τις αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το νομοθέτημα, στο οποίο ακολουθείται η διαδικασία του επείγοντος, με στόχο να ψηφιστεί πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, το στηρίζουν τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ (με μικρές «γκρίνιες»), ενώ θετικά διάκειται και η ΔΗΜΑΡ, παρά τις ενστάσεις της σε πληθώρα διατάξεων.
Ο εισηγητής της Ν.Δ. Γ. Πασχαλίδης χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις «ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση με στόχο την αναβάθμιση του γενικού και επαγγελματικού Λυκείου».
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Τ. Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ) επισήμανε ότι «οι φροντιστές τρίβουν τα χέρια τους γιατί τα παιδιά θα τρέχουν σε αυτά ήδη από την Α’ Λυκείου» και πρόσθεσε ότι «στόχος σας είναι να περνούν στο πανεπιστήμιο μόνο όσα παιδιά έχουν την οικονομική δυνατότητα για φροντιστήριο».
Ο Γ. Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ) επέπληξε τον παριστάμενο υπουργό Κ. Αρβανιτόπουλο τόσο για καθυστέρηση όσο και για το ότι δεν ενημέρωσε τον έτερο κυβερνητικό εταίρο για αρκετά κεφάλαια του νομοσχεδίου, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι από τη μία καταργεί οργανικές μονάδες και από την άλλη δημιουργεί νέες, όπως π.χ. τις περιφερειακές διευθύνσεις διά βίου μάθησης.
Η Μ. Ρεπούση (ΔΗΜΑΡ), αφού τάχθηκε υπέρ της διαδικασίας του επείγοντος, χαρακτήρισε το Λύκειο «μεγάλο ασθενή της εκπαίδευσης, καθώς έχει μετατραπεί σε χώρο φροντιστηριακής προετοιμασίας», και πρόσθεσε ότι «στόχος πρέπει να είναι η απεξάρτηση του Λυκείου από τις εισαγωγικές εξετάσεις», στόχο που το νομοσχέδιο υπηρετεί, όπως είπε, αλλά δειλά.
Ο Κ. Γιοβανόπουλος (ΑΝ.ΕΛΛ.) παρατήρησε πως «οι Γερμανοί αποφάσισαν ότι χρειάζονται έξι εκατ. επιστήμονες τα επόμενα χρόνια και μαζεύουν τα καλύτερα μυαλά από όλη την Ευρώπη. Εμείς τι κάνουμε;»
Ο Γ. Λαμπρούλης (ΚΚΕ) έκανε λόγο για «τομή βαθιά ταξική, καθώς το λύκειο παύει πλέον να είναι υποχρεωτική βαθμίδα της εκπαίδευσης».
Η συζήτηση συνεχίζεται σήμερα το πρωί στην Επιτροπή με την ακρόαση των φορέων (καθηγητές, πανεπιστημιακοί κ.λπ.) και το απόγευμα επί των άρθρων, ενώ την Πέμπτη έχει οριστεί η δεύτερη ανάγνωση. Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί την ερχόμενη Δευτέρα στην Ολομέλεια και αναμένεται να έχει ψηφιστεί έως το βράδυ της Τρίτης.
Χάρης Ιωάννου