03/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με βαριές κατηγορίες στο εδώλιο ο Δ. Καπράνος

Το συμβούλιο εφετών Αθήνας αποφάσισε να παραπέμψει για εκδίκαση στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τη δικογραφία για το δομημένο ομόλογο του ΤΣΠΕΑΘ.
      Pin It

Το συμβούλιο εφετών Αθήνας αποφάσισε να παραπέμψει για εκδίκαση στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τη δικογραφία για το δομημένο ομόλογο του ΤΣΠΕΑΘ

 

Της Κατερίνας Κατή

 

Εδώλιο με βαριές κατηγορίες για τον βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης του δομημένου ομολόγου, ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, του Ασφαλιστικού Ταμείου των δημοσιογράφων (ΤΣΠΕΑΘ), Δημήτρη Καπράνο, και για εννέα ακόμα άτομα, έδειξε με βούλευμά του το συμβούλιο εφετών Αθήνας.

 

Ειδικότερα, έξι χρόνια μετά τα πορίσματα Ζορμπά που ήταν καταπέλτης για το σκάνδαλο των ομολόγων και τις ευθύνες για τη ζημία εκατομμυρίων των ασφαλιστικών ταμείων και περίπου δύο χρόνια μετά την προφυλάκιση του πρώην προέδρου του ΤΣΠΕΑΘ, Δημήτρη Καπράνου, το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε να παραπέμψει για εκδίκαση στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τη δικογραφία για τη ζημιογόνα για το ταμείο των δημοσιογράφων αγορά «με καπέλο» δομημένου ομολόγου αξίας 130 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο φερόμενος ως βασικός εμπλεκόμενος, Δημήτρης Καπράνος, αφέθηκε ελεύθερος τον περασμένο Απρίλιο, στην εκπνοή του 18μηνου (ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης). Καθοριστικό ρόλο για την προφυλάκισή του, η οποία τελικά αντικαταστάθηκε με περιοριστικούς όρους, φέρεται πως είχε παίξει η κίνηση εμβασμάτων ύψους 1.887.000 ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού, των οποίων εμφανίζεται ως αποδέκτης λίγες μόλις ημέρες μετά την αγορά του δομημένου ομολόγου από το Ταμείο.

 

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα στο εδώλιο μαζί με τον πρώην πρόεδρο του Ταμείου θα καθίσουν και οι Δημ. Παστελάκος, Ζωή Μπασπανέλου, Νικ. Δεσποτόπουλος (σσ. ο μόνος από τους κατηγορούμενος που παραμένει προφυλακισμένος), Γ. Παπαμαρκάκης, Κων. Κυριακόπουλος, Ζωή Συράκη, Ευάγγ. Γανουτζής, Παν. Δεμέστιχας και Γερ. Κονιδάρης.

 

Το δικαστικό συμβούλιο έκρινε πως και οι δέκα κατηγορούμενοι θα πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη για τα κακουργήματα (κατά περίσταση) της απάτης από κοινού σε βάρος ΝΠΔΔ, της απιστίας, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) αλλά και της δωροδοκίας. Παράλληλα το συμβούλιο έπαυσε την ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί σε βάρος του Κων. Χρηστίδη.

 

Σε ό,τι αφορά πάντως τον Δημήτρη Καπράνο, ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα χρήματα που κινήθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του στο εξωτερικό προήλθαν από πώληση περιουσιακών του στοιχείων, τίτλων εφημερίδων και περιοδικών. Οσο για το επίδικο ομόλογο, έχει ισχυριστεί ότι «επρόκειτο για επένδυση σε έκδοση του ελληνικού Δημοσίου με εγγυημένο το κεφάλαιο και καλές αποδόσεις, η απόφαση ήταν ομόφωνη και έπειτα από διαπραγματεύσεις πουλήθηκε για 133.100.000 ευρώ και άρα ουδεμία ζημία προέκυψε για το ΤΣΠΕΑΘ».

 

Scroll to top