xrimatistirio

03/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εγκλωβισμένες στην ύφεση

Πρώτο εξάμηνο: από τις 216 επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο οι 138 είναι ζημιογόνες. «Μαγικά» κέρδη 6,6 δισ. ευρώ για τις τράπεζες.
      Pin It

Πρώτο εξάμηνο: από τις 216 επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο οι 138 είναι ζημιογόνες. «Μαγικά» κέρδη 6,6 δισ. ευρώ για τις τράπεζες

 

Του Βασίλη Γεώργα

 

52Στη μέγκενη της ύφεσης που εξακολουθεί να σαρώνει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά την ελληνική οικονομία εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένες οι περισσότερες εισηγμένες επιχειρήσεις, όπως προκύπτει από την εικόνα των αποτελεσμάτων πρώτου 6μήνου για το 2013.

 

Παρότι τα τραπεζικά υπερκέρδη ύψους 6,656 δισ. ευρώ, τα οποία προήλθαν κατά κύριο λόγο από έκτακτα αποτελέσματα μετά την ανακεφαλαιοποίηση και τις εξαγορές στον κλάδο, διαμόρφωσαν μια μαγική εικόνα σε ό,τι αφορά τη συνολική κερδοφορία των εισηγμένων (από ζημιές 4,37 δισ. ευρώ πέρυσι, φέτος τα καθαρά κέρδη εκτινάχθηκαν στα 6,295 δισ. ευρώ, ενώ ο τζίρος υποχώρησε 7,2% στα 34,71 δισ. ευρώ), εν τούτοις στην πραγματικότητα η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων συνεχίζει να βρίσκεται στο κόκκινο.

 

Πουλάνε για να ξεχρεώσουν

 

Οι εταιρείες έχουν παγώσει κάθε επενδυτική δραστηριότητα, συνεχίζουν να μειώνουν θέσεις εργασίας και παράλληλα να συσσωρεύουν ρευστό στα ταμεία τους εκποιώντας περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να αποπληρώσουν τον τραπεζικό δανεισμό, ενώ σε πολλούς σημαντικούς επιχειρηματικούς κλάδους, όπως η ακτοπλοΐα, η μεταλλουργική βιομηχανία, η ένδυση, η βιομηχανία ξύλου, η κλωστοϋφαντουργία κ.ά., οι επιπτώσεις από την κατρακύλα της εγχώριας ζήτησης έχουν πλήξει καίρια τη δραστηριότητά τους, οδηγώντας σε σημαντικές ζημιές.

 

Ενδεικτικό είναι πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta ΑΧΕΠΕΥ, για πρώτη φορά στα πέντε χρόνια της ύφεσης, η λειτουργική κερδοφορία των εισηγμένων υποχώρησε με διψήφιο ποσοστό κατά το πρώτο 6μηνο του 2013. Η μείωση των λειτουργικών κερδών έφτασε το 17% με αποτέλεσμα τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων να διαμορφωθούν στα 2,866 δισ. ευρώ, ενώ 58 εισηγμένες εμφάνισαν λειτουργικές ζημιές.

 

Αν εξαιρεθούν δε οι υπεραξίες των τραπεζικών ομίλων, το καθαρό αποτέλεσμα για το σύνολο των υπόλοιπων επιχειρήσεων είναι ζημιογόνο κατά 178 εκατ. ευρώ.

 

Με κέρδη ολοκλήρωσαν το πρώτο 6μηνο του 2013 μόλις 78 επιχειρήσεις σε σύνολο 216 εισηγμένων, ενώ 138 ήταν ζημιογόνες, αριθμός που παραμένει σταθερά υψηλός εδώ και τουλάχιστον μια πενταετία, εκπέμποντας σήμα κινδύνου για τις δυνατότητες βιωσιμότητας πολλών ακόμη επιχειρήσεων οι οποίες στο παρελθόν βρίσκονταν στον αφρό του ελληνικού επιχειρείν.

 

Μεταξύ των κερδοφόρων, οι 22 κατάφεραν να αυξήσουν τα κέρδη τους, 23 είδαν τα κέρδη τους να μειώνονται, ενώ 33 «γύρισαν» σε κέρδη έναντι ζημιών. Μεταξύ των ζημιογόνων, 48 είδαν τις ζημιές τους να διευρύνονται, 65 κατάφεραν να τις περιορίσουν, ενώ 25 εμφάνισαν ζημιές έναντι κερδών.

 

Οι εταιρείες συμμετοχών κατέγραψαν ζημιές 325,5 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι πάντως αισθητά βελτιωμένη έναντι των ζημιών ύψους 1 δισ. ευρώ που είχαν καταγράψει στο περσινό 6μηνο. Ο κλάδος διύλισης παρουσίασε ζημιές 220,2 εκατ. ευρώ από κέρδη 371,3 εκατ. ευρώ πέρυσι λόγω της διαφοράς αποτίμησης αποθεμάτων. Για τις ναυτιλιακές εταιρείες το αρνητικό αποτέλεσμα έφτασε τα 44,2 εκατ. ευρώ (από -133 εκατ. ευρώ στο 6μηνο του 2012), οι εκδοτικές επιχειρήσεις έκλεισαν με ζημιές 26,3 εκατ. ευρώ, τα ιδιωτικά νοσοκομεία με -13,96 εκατ. ευρώ, οι βιομηχανίες βασικών μετάλλων διεύρυναν τις ζημιές τους στα 107,8 εκατ. ευρώ, των τσιμέντων-μη μεταλλικών ορυκτών στα -125 εκατ. ευρώ, ενώ με μεγάλες ζημιές έκλεισαν το 6μηνο κλάδοι όπως των κατασκευών (-87,5 εκατ. ευρώ), των ιχθυοτροφείων (-76,1 εκατ. ευρώ), του χονδρικού εμπορίου (-15,2 εκατ. ευρώ), των τροφίμων (-38,7 εκατ. ευρώ) και των προϊόντων ξύλου (-22,4 εκατ. ευρώ).

 

Στον αντίποδα ο κλάδος της ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ) είχε αύξηση κερδοφορίας κατά 400% στα 132,18 εκατ. ευρώ, οι εταιρείες ύδρευσης ενίσχυσαν τα μεγέθη τους στα 42,8 εκατ. ευρώ, ενώ στο λιανικό εμπόριο τα κέρδη εκτοξεύτηκαν στα 217 εκατ. ευρώ.

 

«Μέχρι σήμερα κάθε προηγούμενο τρίμηνο είναι καλύτερο από το επόμενο», σχολιάζει ο επικεφαλής αναλυτής της Beta ΑΧΕΠΕΥ, Μάνος Χατζηδάκης, διαπιστώνοντας πως η δυναμική των ζημιών δεν έχει μειωθεί στις ελληνικές εισηγμένες, παρά τη δραστική συρρίκνωση του αριθμού τους μετά την έξοδο από το ταμπλό πολλών αδύναμων κρίκων.

 

Ο τουρισμός

 

Ο ίδιος εκτιμά για τη συνέχεια πως η αύξηση της τουριστικής κίνησης θα επηρεάσει ελάχιστα το αποτέλεσμα των εισηγμένων εταιρειών, αφού ο αντίκτυπός της έχει περιορισμένη κλαδική διάχυση. Η έναρξη των κατασκευαστικών έργων στον χώρο των παραχωρήσεων πιθανόν να έχει ισχυρότερο αντίκτυπο και ενδεχομένως ουσιαστικότερη βελτίωση θα πρέπει να αναμένεται μόνο με την επίσπευση της έναρξης των έργων παραχώρησης.

 

Ως εκ τούτου τα επόμενα δύο τρίμηνα έως το τέλος της χρονιάς δύσκολα θα μπορέσουν να αλλάξουν τη διαμορφωμένη εικόνα ζημιών και η ερμηνεία τους θα βασιστεί στη βελτίωση ή μη με την αμέσως προηγούμενη τριμηνιαία περίοδο.

 

Scroll to top