Pin It

Φιλική συνεισφορά του Πιττακού του Μυτιληναίου στη στήλη. Καιρόν γνώθι, συνιστούσε. Δηλαδή να γνωρίζεις τον καιρό. Να τον διαβάζεις πρωτίστως. Με τον όρο καιρός βέβαια, ο εκ των επτά σοφών της αρχαιότητος εννοούσε την εποχή, τη συγκυρία. Μας προτρέπει άρα να εντρυφούμε σε ολόκληρη την εφημερίδα, γιατί, κατά πώς έλεγε κι ο Ιονέσκο, μόνο το εφήμερο διαρκεί.

 

Ιδιοφυής είναι και ο αφορισμός του Ευριπίδη: Ο καιρός δίνει όλες τις απαντήσεις χωρίς καν να χρειάζεται τις ερωτήσεις. Τέτοια υποστήριξη και μάλιστα από τόσο σημαντικούς άνδρες δεν την περίμενα να πω την αλήθεια.

 

Λοιπόν, οι απαντήσεις για σήμερα συνοψίζονται σε νεφώσεις με κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες, που σταδιακά θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα νότια. Από τη νύχτα θα ενταθούν εκ νέου, κυρίως στα δυτικά. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά.

 

Οι συνθήκες στη Σαλονίκη προοιωνίζονται συννεφιά με τοπικές βροχές, ενώ στην Αττική θα βρέξει από το μεσημέρι. Ακουε πολλά, λάλει καίρια, συμπλήρωνε ο Βίας ο Πριηνεύς, ενώ ο Γοργίας ο Λεοντίνος εισήγαγε τον Καιρό και στη ρητορική.

 

Στη Σικυώνα μεγαλούργησε τον 4ο αιώνα ο γλύπτης Λύσιππος. Ενα απ' τα κορυφαία έργα του παριστά αλληγορικά τον Καιρό. Η μορφή του αποκαλύπτεται σε επίγραμμα του Ποσείδιππου:

 

Ο καιρός που δαμάζει τα πάντα ειμί. Γιατί πατάς στις άκρες των δακτύλων; Πάντοτε τρέχω. Γιατί στα πόδια έχεις φτερά; Πετώ σαν τον άνεμο. Γιατί βαστάς ξυράφι; Είμαι πιο κοφτερός από την αιχμή του. Γιατί έχεις τσουλούφι στο πρόσωπο; Για να μ' αρπάξει όποιος με συναντήσει. Γιατί από πίσω είσαι φαλακρός; Αν δεν με τσακώσεις από εμπρός είναι αδύνατον να με πιάσεις από πίσω. Για ποιον σκοπό δημιουργήθηκες; Για να γίνεις σοφότερος, ξένε.

 

Φαινόμενα με καταιγίδες και βροχές θα επικρατήσουν αύριο. Θα ξεκινήσουν από τα δυτικά και θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα. Χιόνια θα έχουμε στα βόρεια και τα κεντρικά, ακόμα και σε ημιορεινές περιοχές. Ο υδράργυρος θα πέσει λίγο, ενώ θα πνέει γραιγολεβάντες και πουνέντες μέχρι 7 Μποφόρ.

 

Ολόκληρη η ιστορία του κόσμου συνοψίζεται στο ότι ένα ισχυρό κράτος δεν είναι δίκαιο κι όταν γίνεται δίκαιο δεν είναι ισχυρό. Φρεσκάρουμε τον κύκλο των αποφθεγμάτων με κάποιον νεότερο. Και εν προκειμένω ο Τσόρτσιλ λαλεί καίρια.

 

Ιερόδουλη μοίρα φαίνεται ότι κατατρύχει τους Νεοέλληνες. Το κράτος μας δεν είναι ισχυρό αλλά γαμ@ την γκαντεμιά μας γαμ@ δεν υπήρξε ούτε μια στιγμή δίκαιο και εξαντλεί τη βαρβαρότητά του στο εσωτερικό.

 

Μετέωρος [email protected]

 

 

Scroll to top