04/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καταθέσεις-κόλαφος για τους μηνυτές και την Εισαγγελία

Πλειάδα γνωστών προσωπικοτήτων κατέθεσε ως μάρτυρες υπεράσπισης του Σάββα Μιχαήλ υποστηρίζοντας ότι είναι αδιανόητο να διώκεται ένας δημοκράτης διανοούμενος έπειτα από έγκληση των νοσταλγών του Χίτλερ.
      Pin It

Πλειάδα γνωστών προσωπικοτήτων κατέθεσε ως μάρτυρες υπεράσπισης του Σάββα Μιχαήλ υποστηρίζοντας ότι είναι αδιανόητο να διώκεται ένας δημοκράτης διανοούμενος έπειτα από έγκληση των νοσταλγών του Χίτλερ

 

Στο δικαστήριο κατέθεσε πλειάδα γνωστών προσωπικοτήτων υπέρ των δύο κατηγορουμένων, οι περισσότεροι από τους οποίους έθεσαν ένα κομβικό ερώτημα: «Γιατί ο δικαστικός μηχανισμός επιδεικνύει ανοχή προς την πλευρά της Χρυσής Αυγής, η δράση της οποίας είναι εγκληματική, και αντίθετα προσπαθούν κάποιοι να στραφούν τα φώτα της Δικαιοσύνης προς τις πλευρές που αντιστέκονται στον φασισμό; Και μάλιστα τώρα που πάει να σηκώσει ανάστημα το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής;».

 

Αναφορικά με το τι συνέβη την ημέρα που οι «ακομμάτιστοι πολίτες» διαδήλωναν κατά των «λαθρομεταναστών», την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη αντιφασιστικά συλλαλητήρια, ο πανεπιστημιακός Ευτ. Μπιτσάκης υποστήριξε: «Αυτοί που έσπασαν τα κεφάλια ήταν οι κατηγορητές. Από την οργάνωση του κ. Μιχαήλ δεν προήλθαν ποτέ βίαια γεγονότα».

 

Το μέλος του ΕΕΚ, Γ. Μετροβγαίνης, επισήμανε τόσο ότι «οι μηνυτές που εμφανίζονταν τότε ως ανεξάρτητοι κάτοικοι Αγ. Παντελεήμονα στην πορεία του χρόνου έδειξαν ποιοι ήταν, καθώς εξελέγησαν με γνωστές διαδικασίες» όσο και ότι «πρώτη φορά υπάρχει εισαγγελική αποδοχή στην καταδίκη της αντιφασιστικής δράσης».

 

«Δεν μπορεί να μας επιβάλλουν τις ιδέες τους οι νοσταλγοί του Χίτλερ και της χούντας», κατέληξε ο μάρτυρας.

 

Ακόμα εξετάστηκαν οι:

 

• Βαγγ. Μπιτσιώρης, συγγραφέας-μεταφραστής: «Το κείμενο που φέρεται ότι διεγείρει σε διχόνοιες εμένα ως πολίτη με εκφράζει. Είναι έκκληση σε αντιφασιστική διαδήλωση».

 

• Γ. Λιαρός, πανεπιστημιακός: «Αυτή τη στιγμή η βία στους δρόμους της Αθήνας σε βάρος μεμονωμένων προσώπων είναι βία ακροδεξιά. Το λέει όλη η Ευρώπη».

 

• Πέπη Ρηγοπούλου, συγγραφέας: «Εξεπλάγην από τις κατηγορίες, τις θεωρώ μη κατηγορίες. Ακόμα και η δικτατορία θεωρούσε τον εαυτό της αντιφασιστικό».

 

• Γιάγκος Ανδρεάδης, πανεπιστημιακός: «Οι πρυτανικές αρχές ποτέ δεν έχουν κατεβάσει ανάρτηση οποιουδήποτε. Και η πολιτική ρητορική πάντα περιέχει γενικεύσεις. Αλίμονο αν φέρναμε έτσι ανθρώπους στα δικαστήρια».

 

• Γερ. Σπαθής, πανεπιστημιακός: «Βασική καταστατική αρχή μέσα σε έναν πανεπιστημιακό χώρο είναι η ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Αυτή την αρχή υπηρετούσε ο πρώην πρύτανης. Το indymedia είναι τμήμα ενός παγκόσμιου δικτύου. Το κοινό αναζητά τέτοιες πηγές πληροφόρησης».

 

• Παν. Τσανάκας, πανεπιστημιακός, υπεύθυνος Εθνικού Δικτύου Ερευνας-Τεχνολογίας: «Θα έπρεπε να κόψουμε όλο το Πολυτεχνείο για να πέσει το indymedia. Κι εγώ είχα πέσει θύμα υβριστικών αναφορών από τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα αλλά ποτέ δεν ζήτησα από το Ιδρυμα να προβεί σε μέτρα».

 

• Σίμος Σιμόπουλος, πρύτανης ΕΜΠ: «Σήμερα υπάρχουν στο Πολυτεχνείο περίπου 5.500 πρίζες διαδικτυακής σύνδεσης. Είναι εξαιρετικά δύσκολος ο έλεγχος αυτού του συστήματος».

 

• Τάσος Κουράκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: «Εξαιρετικό ατόπημα της Εισαγγελίας η παραπομπή. Ο Μιχαήλ έκανε το καθήκον του και ο Μουτζούρης το αυτονόητο, να μην ασκήσει προληπτική πολιτική. Η δίωξη έγινε με έναυσμα ένα πολιτικό σύνθημα με σαφή αντιφασιστική κατεύθυνση. Δεν μπορεί να διώκεται η Ιστορία».

 

• Θεόδ. Κουτσουμπός, μέλος Κεντρικής Επιτροπής του ΕΕΚ: «Οι υπάνθρωποι θεωρούν ότι ο Μιχαήλ μολύνει το ελληνικό γένος, επειδή λέγεται Σαμπετάι. Δεν θα πρέπει να επιτρέψετε να καταδικαστεί».

 

• Αγγ. Χάγιος: «Εγκλήθηκε ο πρύτανης ως σύμβολο του Πολυτεχνείου από κείνους που χτυπούσαν και τότε και τώρα που πάει να σηκώσει ανάστημα το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής».

 

• Δημ. Ψαρράς, δημοσιογράφος: «Υπάρχει ανοχή προς την πλευρά της δράσης της Χ.Α., που είναι εγκληματική, και αντίθετα προσπαθούν να στραφούν τα φώτα της Δικαιοσύνης προς την πλευρά που αντιστέκεται με έντονο τρόπο στον φασισμό».

 

• Ζωή Κωνσταντοπούλου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι δικαστική εκτροπή η ποινικοποίηση του λόγου και της δημόσιας δημοκρατικής διεκδίκησης. Διακυβεύονται τα δημοκρατικά αντανακλαστικά μιας κοινωνίας. Ηταν προφητική η ανακοίνωση του ΕΕΚ, εκκολάφτηκε το αυγό του ναζισμού μέσα από πρακτικές των κομμάτων εξουσίας, τότε και τώρα».

 

• Θεόδ. Δρίτσας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: «Υπήρχε πογκρόμ επιθέσεων και όφειλε το κίνημα στο όνομα του ανθρωπισμού, της αξιοπρέπειας και της παράδοσης του ελληνικού λαού να ορθώσει ανάστημα. Αν αυτό ποινικοποιείται, τότε δεν πάμε καλά».

 

Σαΐντ Γκαμούροφ, Ρώσος δημοσιογράφος: «Ο Μιχαήλ θεωρείται από τους σημαντικότερους φιλοσόφους της εποχής μας και είναι παράδοση στην Ελλάδα να διώκονται οι φιλόσοφοι, από την εποχή του Σωκράτη».

 

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα.

 

Κ.ΚΑΤ.

 

Scroll to top