Συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ σήμερα στις 10.30 στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατά της κινητικότητας
Του Στέργιου Ζιαμπάκα
Συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί σήμερα η ΠΟΕ-ΟΤΑ, στις 10.30, έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καλώντας σε έναν μαζικό και ενωτικό αγώνα κατά των περικοπών προσωπικού και υπηρεσιών στο Δημόσιο, επισημαίνοντας, σε σχετική ανακοίνωσή της, πως «πρέπει να καταστεί σαφές προς όλους τους εργαζόμενους πως πίσω από τις λέξεις διαθεσιμότητα-κινητικότητα κρύβεται το σχέδιο της κυβέρνησης για χιλιάδες απολύσεις».
Οι σχολικοί φύλακες
Το μεγαλύτερο μερίδιο συμμετοχής στη σημερινή κινητοποίηση αναμένεται να έχουν οι σχολικοί φύλακες και οι δημοτικοί αστυνομικοί. Οι πρώτοι, έχοντας τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, με τον «ξαφνικό θάνατο» της υπηρεσίας τους, βλέπουν τον χρόνο να κυλάει εις βάρος τους, έχοντας ήδη «ροκανίσει» σχεδόν τους πρώτους δύο από τους οκτώ, συνολικά, μήνες της διαθεσιμότητας. Οι δεύτεροι, οι οποίοι μπαίνουν σε διαθεσιμότητα από τις 23 Σεπτεμβρίου, έχουν εμφανιστεί σε πλήθος δημοσιευμάτων να προσελκύουν το ενδιαφέρον συνολικά έξι υπουργείων. Ωστόσο, όπως σημείωναν προσφάτως μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, καμία διαδικασία, από τις προβλεπόμενες, για την ομαλή απορρόφηση των δημοτικών αστυνομικών σε άλλες υπηρεσίες δεν έχει ξεκινήσει και επιπλέον «υπάρχουν φήμες για αποκατάσταση δημοτικών αστυνομικών με υποβιβασμό τους από Π.Ε. και Τ.Ε. σε Δ.Ε. κατηγορία και με ηλικιακά κριτήρια», όπως τονίζεται σε χθεσινή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.
Συνέχεια των κινητοποιήσεων αναμένεται να δοθεί στη ΔΕΘ και έπειτα στην πρωτεύουσα.
Εκφοβισμός των απεργών
«Οι αγώνες μας θα έχουν έναν και μοναδικό στόχο: την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών», επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος, μετά τη χθεσινή, αναβληθείσα δίκη του γενικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Τα 35 μέλη του κατηγορούνται για «ρύπανση του περιβάλλοντος», με αφορμή τις πολλές αφίσες που χρησιμοποίησαν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους, τον Οκτώβριο του 2011.
«Είναι αδιανόητο ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, όπως το δικαίωμα στην απεργία, να μετατρέπεται σε ποινικό αδίκημα, προφανώς στο πλαίσιο μιας προσπάθειας εκφοβισμού των συνδικαλιστικών οργάνων», τόνισε στην «Εφ.Συν.», η συνήγορος των συνδικαλιστών, Μαρία Τσίπρα.