04/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μεροκάματο θανάτου για οικοδόμο

Συγκλόνισε τη Μυτιλήνη η απώλεια του 46χρονου και πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος σκοτώθηκε όταν επιχειρούσε να κατεδαφίσει την πλάκα οροφής και καταπλακώθηκε. Δεύτερο περιστατικό μέσα σε 3 μήνες.
      Pin It

Συγκλόνισε τη Μυτιλήνη η απώλεια του 46χρονου και πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος σκοτώθηκε όταν επιχειρούσε να κατεδαφίσει την πλάκα οροφής και καταπλακώθηκε. Δεύτερο περιστατικό μέσα σε 3 μήνες

 

ΛΕΣΒΟΣ Της Ανθής Παζιάνου

 

Στη μηδαμινή παρουσία ελεγκτικών μηχανισμών αποδίδει το εργατοϋπαλληλικό κέντρο Λέσβου τα δύο εργατικά «ατυχήματα» που προκάλεσαν τον θάνατο δύο οικοδόμων τους τελευταίους 3 μήνες στη Λέσβο.

 

Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε στις 15 Ιουνίου στην περιοχή Τάρτι, όπου ο 42χρονος εργάτης, πατέρας ενός παιδιού, Παναγιώτης Γιαννίκος, βρήκε τον θάνατο πέφτοντας από σκεπή οικοδομής. Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, στον Παλαιόκηπο. Η απώλεια του 46χρονου Γιάννη Τροιζέλλη, πατέρα ενός 21χρονου κοριτσιού κι ενός 23χρονου αγοριού, συγκλόνισε τη Λέσβο, αφενός γιατί ο εκλιπών και η οικογένειά του είναι πολύ γνωστοί για το ότι τα έβγαζαν πέρα από τη χειρωνακτική τους εργασία και αφετέρου γιατί το δυστύχημα έγινε πολύ κοντά στο πρώτο.

 

Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης

 

Ο Γ. Τροιζέλλης, την ώρα που επιχειρούσε να κατεδαφίσει την πλάκα οροφής ενός παλιού πετρόχτιστου ακινήτου που βρισκόταν σε διαδικασία μετασκευών σε κεντρικό δρόμο του χωριού οδηγώντας κομπρεσέρ, καταπλακώθηκε από την οροφή, η οποία αποκολλήθηκε και έπεσε πάνω του. Στο εν λόγω σημείο κατέφτασαν άμεσα άνδρες του ΕΚΑΒ προκειμένου να τον απεγκλωβίσουν, οι οποίοι κατόρθωσαν να τον ανασύρουν από τα συντρίμμια, δυστυχώς όμως νεκρό. Ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα αφέθηκε ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, αφού συνελήφθη με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, καθώς η υπόθεση θα πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης.

 

Η τήρηση των μέτρων ασφαλείας είναι, εν τέλει, κάτι που διερευνάται… «κατόπιν εορτής». Αυτό καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Στρατής Αντώνας, ο οποίος τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποδοθούν ευθύνες στους εργαζόμενους που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο: «Τα δύο απανωτά περιστατικά δεν είναι τυχαία και θα ήταν ψευδαίσθηση να εκτιμήσει κάποιος ότι φταίνε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που δεν προστατεύουν τον εαυτό τους, λες και είναι ατομική ευθύνη. Οι εργάτες σε αυτή τη μαύρη περίοδο που διανύουμε, είναι προφανές ότι για ένα μεροκάματο είναι διατεθειμένοι να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους ίδιους να αυτo-προστατευτούν».

 

Ο κ. Αντώνας «δείχνει» ως υπαίτια την πολιτεία: «Δεν υπάρχει κανένας ελεγκτικός μηχανισμός που να λειτουργεί. Διαλύονται όλα. Το αρμόδιο Τμήμα του υπουργείου Εργασίας που έχει υπό την επίβλεψή του την Αττική και το Αιγαίο μπορεί να έρθει μόνο κατόπιν πρόσκλησης. Πριν από κάποια χρόνια το καλέσαμε να έρθει, γιατί ένας εργάτης έκοψε το χέρι του σε ένα λατομείο.

 

Μέτρα ασφαλείας κατόπιν εορτής

 

Κι έτσι, κατόπιν… εορτής ήρθαν να ελέγξουν αν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας. Και πράγματι, οι υπάλληλοι του εν λόγω Τμήματος μας έχουν επανειλημμένα εξηγήσει ότι δεν έχουν χρήματα ούτε για εισιτήρια να έρθουν στα νησιά!».

 

Το ίδιο συμβαίνει σε μικρότερη κλίμακα αλλά με ανάλογα αποτελέσματα με την επιθεώρηση εργασίας (ΣΕΠΕ). «Το ΣΕΠΕ Βορείου Αιγαίου εδρεύει στη Μυτιλήνη. Οι περικοπές, όμως, που έχει υποστεί η υπηρεσία είναι τόσο μεγάλες, ώστε οι υπάλληλοι να μεταβαίνουν με δική τους βενζίνη στα απομακρυσμένα χωριά του νησιού. Οταν λοιπόν δεν μπορούν από το ίδιο το καθεστώς να υπηρετήσουν τη Λέσβο, πώς θα μετακινηθούν σε άλλα νησιά;» «Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι απάνθρωπη και η απάνθρωπη πολιτική του καπιταλισμού βάζει τα κέρδη πάνω από τον άνθρωπο. Αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν την ανατρέψουν, δημιουργώντας δικές τους δομές ελέγχου, τότε δεν θα πρέπει να ξαφνιαστούμε αν θρηνήσουμε σύντομα και άλλα θύματα», κατέληξε ο κ. Αντώνας.

 

Scroll to top