Βελτίωση στις αναπτυσσόμενες – κίνδυνος από τη φυγή κεφαλαίων στις αναδυόμενες οικονομίες
Του Μπάμπη Μιχάλη
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε χθες ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προειδοποιώντας ότι η ήδη υποτονική ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να αποδυναμωθεί περαιτέρω αν οι μεγάλες εκροές κεφαλαίων των τελευταίων μηνών από τις αναδυόμενες αγορές ενταθούν.
Στην ενδιάμεση έκθεσή του για την πορεία των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη –ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία και Καναδά– ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει ότι ο ρυθμός ανάκαμψης των αναπτυγμένων οικονομιών βελτιώθηκε στο β′ τρίμηνο και ότι η ανάπτυξη που εμφανίζουν θα διατηρηθεί –με ανάλογο ρυθμό– και στο β′εξάμηνο της χρονιάς. Η οικονομική δραστηριότητα είναι ενθαρρυντική σε Βόρεια Αμερική, Ιαπωνία και Βρετανία, ενώ η ευρωζώνη στο σύνολό της βγήκε από την ύφεση στο β′ τρίμηνο μετά από 6 συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικών προσήμων.
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάπτυξη 2,5% στο γ΄ τρίμηνο και 2,7% στο δ′ τρίμηνο έναντι 2,5% στο δεύτερο για τις ΗΠΑ, 2,6% και 2,4% αντίστοιχα έναντι 2,6% για την Ιαπωνία. Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία –οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης– θα σημειώσουν πιθανότατα συνολικό ρυθμό ανάπτυξης 1,3% στο γ′ τρίμηνο και 1,4% στο τέταρτο.
Από την άλλη πλευρά όμως, σε αρκετές μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο β′ τρίμηνο. Παρότι η επιβράδυνση στην Κίνα φαίνεται να έχει περάσει από το κατώτερο επίπεδό της, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι η αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές –που εν μέρει οφείλεται στην αναμενόμενη αποκλιμάκωση της νομισματικής χαλάρωσης από τη Fed στις ΗΠΑ– αναδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ακόμη ένας αριθμός άλλων αναδυόμενων οικονομιών και ιδιαίτερα εκείνες με τα μεγάλα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Καθώς οι αναδυόμενες οικονομίες συνεισέφεραν σημαντικά στον οικονομικό δυναμισμό του πλανήτη τα τελευταία χρόνια, η επιβράδυνση που εμφανίζουν τώρα αυτές σημαίνει συνέχεια της νωχελικής ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Ο Οργανισμός προειδοποιεί ακόμη ότι παρά τη βελτίωση της αναπτυξιακής δυναμικής στις χώρες-μέλη του, δεν έχει εδραιωθεί ακόμη σε ισχυρές βάσεις μια διατηρήσιμη ανάπτυξη και ότι συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι.
Τεράστια επίπεδα χρεών
«Υπάρχει κίνδυνος η αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές και η μαζική εκροή καταθέσεων των τελευταίων μηνών από κάποιες αναδυόμενες οικονομίες να ενταθούν, προσθέτοντας ένα ακόμη εμπόδιο στην παγκόσμια ανάπτυξη» σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «τα τεράστια επίπεδα χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών αυξάνουν την ευαισθησία σε χρηματοπιστωτικά σοκ». Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εκτροχιασμού της ανάκαμψης θεωρεί αναγκαία τη συνέχιση ενίσχυσης της ζήτησης, μεταξύ άλλων και με αντισυμβατικές νομισματικές πολιτικές. Είναι κρίσιμο να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις ενίσχυσης της ανάπτυξης, εξισορρόπησης της παγκόσμιας οικονομίας και ενίσχυσης της απασχόλησης, καταλήγει.