Obama-Putin

04/09/13 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Διπλωματικός «πόλεμος» ΗΠΑ – Ρωσίας για τη Συρία

Ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε το Κογκρέσο των ΗΠΑ ότι δεν έχει το δικαίωμα να εγκρίνει πλήγματα στη Συρία εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ. Δεν πρέπει να μείνει σιωπηλή η διεθνής κοινότητα, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Διακόπηκε η παράδοση των πυραυλικών συστημάτων S-300 στη Συρία.
      Pin It

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, με αφορμή την ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα το Κογκρέσο των ΗΠΑ ότι δεν έχει το δικαίωμα να εγκρίνει την πραγματοποίηση πληγμάτων στην Συρία, καθώς αυτά θα συνιστούσαν επίθεση, αν πραγματοποιούνταν εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ.

«Δεν πρόκειται για άμυνα»

Αν το αμερικανικό Κογκρέσο, το οποίο εξετάζει την έγκριση μιας προσφυγής στην βία κατά του καθεστώτος της Δαμασκού δώσει το πράσινο φως στην πραγματοποίηση πληγμάτων, οι ΗΠΑ «θα εγκρίνουν μια επίθεση – καθώς οτιδήποτε γίνεται εκτός του πλαισίου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συνιστά μια επίθεση, με εξαίρεση την περίπτωση της αυτοάμυνας», δήλωσε ο Πούτιν στα μέλη του συμβουλίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κρεμλίνου, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Όμως η Συρία, όπως γνωρίζουμε, δεν επιτίθεται στις ΗΠΑ, επομένως δεν μπορεί να πρόκειται για θέμα άμυνας», πρόσθεσε ο Πούτιν. «Να, τώρα το Κογκρέσο και η Γερουσία των ΗΠΑ ασχολούνται με την νομιμοποίηση μιας επίθεσης και εμείς είμαστε όλοι κολλημένοι μπροστά στις οθόνες της τηλεόρασης περιμένοντας να δούμε αν αυτό θα εγκριθεί ή όχι», σχολίασε επίσης ο Ρώσος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι η έγκριση πληγμάτων στην Συρία θα είναι απαράδεκτη.

Βολές κατά Κέρι

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ υπερασπίστηκαν την Τρίτη, ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας την απόφαση επί της αρχής που ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα: να προχωρήσουν σε περιορισμένα πλήγματα στην Συρία σε απάντηση για την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου, αλλά όχι προτού εξασφαλιστεί ένα πράσινο φως του Κογκρέσου.

Ο πρόεδρος Πούτιν κατηγόρησε επίσης σήμερα τον Τζον Κέρι ότι είπε ψέματα στο Κογκρέσο όσον αφορά τον ρόλο της Αλ Κάιντα στην συριακή σύγκρουση κατά την κατάθεσή του αυτή στην Επιτροπή κατά την οποία επιζητούσε την έγκριση της ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά της συριακής κυβέρνησης από τους βουλευτές των ΗΠΑ.

Ομπάμα: «Να μην μείνουμε σιωπηλοί»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα από τη Σουηδία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να παραμείνει «σιωπηλή» μπροστά στη «βαρβαρότητα» της χημικής επίθεσης στη Συρία.

«Φυσικά και συζητήσαμε την φοβερή βία στην οποία υποβάλλονται οι Σύροι από το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, μέρος της οποίας ήταν και η φρικώδης προσφυγή στα χημικά όπλα πριν δύο εβδομάδες», δήλωσε ο Ομπάμα στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σουηδό πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελτ στη Στοκχόλμη.

«Ο πρωθυπουργός κι εγώ συμφωνήσαμε ότι για να αντιμετωπίσει μια τέτοια βαρβαρότητα η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλή», πρόσθεσε ο Ομπάμα, σύμφωνα με τον οποίο «αν δεν αντιδράσουμε σε αυτή την επίθεση θα αυξηθεί ο κίνδυνος να σημειωθούν και άλλες παρόμοιες επιθέσεις, αλλά και ο κίνδυνος άλλες χώρες να χρησιμοποιήσουν αυτά τα όπλα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που τον Αύγουστο του 2012 είχε αναφερθεί σε μια «κόκκινη γραμμή» την οποία δεν πρέπει να περάσει το συριακό καθεστώς, σημείωσε δεν είναι ο ίδιος, αλλά «ο κόσμος» που έχει θέσει αυτά τα όρια υιοθετώντας διεθνείς κανόνες που απαγορεύουν την χρήση χημικών όπλων. «Δεν κινδυνεύει η δική μου αξιοπιστία. Η αξιοπιστία της διεθνούς κοινότητας είναι αυτή η οποία κινδυνεύει, όπως και η αξιοπιστία των ΗΠΑ και του Κογκρέσου», υπογράμμισε ο Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι στην περίπτωση της Συρίας δεν σκοπεύει να επαναλάβει τα σφάλματα των υπηρεσιών πληροφοριών που έγιναν στο Ιράκ, αλλά επισήμανε ότι τα στοιχεία που δείχνουν πως η συριακή κυβέρνηση χρησιμοποίησε χημικά όπλα είναι ξεκάθαρα. Στόχος του Ομπάμα είναι να σταλεί ένα «πραγματικό, δυνατό μήνυμα» στον Άσαντ και να «μειωθεί» η ικανότητά του συριακού καθεστώτος να χρησιμοποιήσει ξανά χημικά όπλα με μια επέμβαση που θα είναι περιορισμένη στους στόχους και τη χρονική της διάρκεια.

Αναφερόμενος στον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ομπάμα δήλωσε ότι ελπίζει πως θα αλλάξει στάση στο θέμα της Συρίας. «Αν διατηρώ την ελπίδα ότι ο κ. Πούτιν θα αλλάξει τη στάση του σε κάποια από αυτά τα ζητήματα; Πάντα ελπίζω, και θα συνεχίσω να συζητώ μαζί του», είπε χαρακτηριστικά.

Διακόπηκε η παράδοση των πυραυλικών συστημάτων S-300

Η Ρωσία έχει διακόψει τις παραδόσεις πυραυλικών συστημάτων S-300 στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ορισμένα εξαρτήματα έχουν ήδη παραδοθεί στη Δαμασκό.

«Έχουμε μια σύμβαση, παραδώσαμε ορισμένα εξαρτήματα αλλά δεν ολοκληρώσαμε τις παραδόσεις, προς το παρόν τις έχουμε διακόψει», είπε ο Πούτιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Πιέρβγι Κανάλ, χωρίς να διευκρινίσει ποιος ήταν ο λόγος που οδήγησε στην απόφαση αυτή.

Ένας υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της ρωσικής στρατιωτικής βιομηχανίας που ρωτήθηκε για το θέμα είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρία Νόβαστι ότι τα εξαρτήματα των S-300 που έχουν ήδη παραδοθεί στη Συρία δεν επαρκούν για τη συναρμολόγηση ενός πλήρους πυραυλικού συστήματος, έτοιμου προς χρήση.

Σύμφωνα με το Κέντρο Αναλύσεων του Παγκόσμιου Εμπορίου Όπλων που εδρεύει στη Μόσχα, η παράδοση αυτών των συστημάτων γίνεται κατά στάδια και στη συνέχεια θα πρέπει να εκπαιδευτούν οι Σύροι ώστε να μπορούν να τα χειρίζονται. «Για το λόγο αυτό, ακόμη και αν παραδοθούν όλα τα εξαρτήματα των S-300, εκτιμούμε ότι τα συστήματα αυτά θα είναι επιχειρησιακά στα τέλη του 2014-’15», ανέφερε το Κέντρο στην ανακοίνωσή του, την οποία επικαλείται το πρακτορείο.

Η συμφωνία αγοραπωλησίας των S-300 συνάφθηκε πριν ξεσπάσει η συριακή κρίση και οι λεπτομέρειές της παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστες. Ο ρωσικός Τύπος εκτιμά ότι στο συμβόλαιο προβλέπεται να παραδοθούν στη Δαμασκό από τρεις έως έξι συστοιχίες πυραύλων ικανών να αναχαιτίζουν αεροσκάφη και τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους.

Το Ισραήλ έχει εκφράσει επιφυλάξεις για τη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Συρίας, καθώς φοβάται ότι οι αντιαεροπορικές συστοιχίες μπορεί να πέσουν στα χέρια της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Στις αρχές Αυγούστου η ρωσική εφημερίδα Βενταμόστι, επικαλούμενη εκθέσεις των ρωσικών βιομηχανιών παραγωγής όπλων, έγραψε ότι η παράδοση των S-300, που προβλεπόταν να γίνει την άνοιξη του 2013, αναβλήθηκε για το 2014, χωρίς να εξηγήσει το γιατί. Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό η Δαμασκός είχε προκαταβάλει πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να προμηθευτεί αυτά τα συστήματα.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Scroll to top