Pin It

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «DIE ZEIT»

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

Δεν έχουν διαταραχθεί οι προσωπικές σχέσεις της Κριστίν Λαγκάρντ με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρά το γεγονός ότι οι δυο τους διαφώνησαν σφόδρα σχετικά με το θέμα κουρέματος του ελληνικού χρέους. Αυτό υποστηρίζει –μεταξύ άλλων- η επικεφαλής του ΔΝΤ, σε μεγάλη συνέντευξή της που θα δημοσιεύσει σήμερα η εβδομαδιαία εφημερίδα «Ντι Τσάιτ».

 

Oπως σημειώνει η κ. Λαγκάρντ, «ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι φίλος μου. Σίγουρα δεν συμφωνούμε σε όλα τα σημεία, αλλά τον σέβομαι πάρα πολύ».

 

Σε ερώτηση για το εάν η Γερμανία οδηγείται σε διεθνή απομόνωση εξαιτίας των θέσεών της, η κ. Λαγκάρντ δηλώνει ότι σε πολλά σημεία κατανοεί τις γερμανικές θέσεις και την πολιτική που ακολουθεί το Βερολίνο, λέγοντας «νομίζω ότι στον πυρήνα της είναι πολύ έξυπνη η φράση θα σε βοηθήσω, αν και εσύ κάνεις τα μαθήματά σου. Παροχή έναντι αντιπαροχής. Πιστεύω ότι αυτό είναι σωστό».

 

Η ίδια αναφέρει ότι και στα πιο υψηλά αξιώματα είναι δυνατόν να κάνεις φίλους. «Εάν είσαι στις Βρυξέλλες σε αυτές τις μακρές κρίσιμες συνόδους, τότε μαθαίνεις πολύ καλά τους ανθρώπους. Μπορείς να πεις πολύ γρήγορα αυτός μου αρέσει, αυτόν δεν τον συμπαθώ».

 

Η επικεφαλής του ΔΝΤ βλέπει ότι οι οικονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη θα είναι θετικότερες το 2013, προσθέτει ωστόσο ότι «οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους». Συμβουλεύει παράλληλα τη γερμανική κυβέρνηση να μην προχωρήσει τώρα σε νέα προγράμματα λιτότητας για τη Γερμανία.

 

Δεν κρύβει δε ότι είναι δύσκολη η δραστηριοποίηση του ΔΝΤ στην Ευρώπη. «Ηταν μια πρόκληση να ενεργούμε από κοινού με τους Ευρωπαίους και να αναζητούμε συναινέσεις», λέει η Λαγκάρντ. Τέλος, σε άλλο σημείο της συνέντευξης τονίζει ότι στο μέλλον το ΔΝΤ θα πρέπει να επικεντρώνει τη δραστηριότητά του στην εποπτεία προγραμμάτων προσαρμογής.

 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο επικεφαλής του κόμματος της Αριστεράς, Γκρέγκορ Γκίζο, επικρίνει την κ. Μέρκελ ότι με την πολιτική λιτότητας που επιβάλλει θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ιδέα και τονίζει ότι ο ίδιος θα είχε δώσει χρηματική βοήθεια στην Ελλάδα μόνον υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώνονταν κατά το ήμισυ οι εξοπλιστικές δαπάνες.

 

Oπως αναφέρει, «θα έθετα και εγώ προϋποθέσεις για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα. Οχι όμως τη δραστική μείωση του δημόσιου τομέα και παρόμοιες σκληρές περικοπές. Η Αθήνα πρέπει να μειώσει στο μισό τις εξοπλιστικές δαπάνες και να επιβάλει φόρο περιουσίας».

 

Επίσης, με δηλώσεις του, ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων, Πέτερ Καϊτέλ, ζητά την καθιέρωση «ευρωπαϊκής εποπτείας», όπως χαρακτηριστικά λέει, για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, αλλά και του φορολογικού συστήματος της χώρας.

 

Σε άλλο μήκος κύματος, ο επικεφαλής της γερμανικής Προτεσταντικής Εκκλησίας (της μεγαλύτερης της χώρας), Νίκολαους Σνάιντερ, στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, κάνει έκκληση για επίδειξη αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό.

 

Ο επικεφαλής των Γερμανών προτεσταντών υπογραμμίζει ότι «πολλές ευρωπαϊκές χώρες υποφέρουν από οικονομική κρίση, η οποία θα μπορούσε να οξυνθεί μέσα στο 2013. Κυρίως η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός, αλλά και άλλες χώρες, χρειάζονται τη βοήθεια και την αλληλεγγύη των Γερμανών».

 

Ο Νίκολαους Σνάιντερ δηλώνει ότι η Ευρώπη είναι κάτι περισσότερο από ένας οικονομικός χώρος, είναι «ένα πρότζεκτ ειρήνης» και καλεί όλους τους Ευρωπαίους να αγωνιστούν για κοινωνική δικαιοσύνη και για «τους ανθρώπους που περιθωριοποιούνται κοινωνικά».

 

 

Scroll to top