05/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εργαστήριο ντοκιμαντέρ από το StoryDoc στο Ινστιτούτο Γκέτε

Η Αθήνα μέσα από τα μάτια των νέων

Με θέμα «Ο τόπος μου 50 χρόνια πριν, 50 χρόνια μετά» καλούνται να γυρίσουν τις ταινιούλες τους, αφού πρώτα ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο τους μυήσει στην αλφαβήτα του κινηματογραφικού αυτού είδους με τη μεγάλη εκπαιδευτική δύναμη.
      Pin It

Με θέμα «Ο τόπος μου 50 χρόνια πριν, 50 χρόνια μετά» καλούνται να γυρίσουν τις ταινιούλες τους, αφού πρώτα ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο τους μυήσει στην αλφαβήτα του κινηματογραφικού αυτού είδους με τη μεγάλη εκπαιδευτική δύναμη

 

Πέρυσι ήταν το εργαστήριο ντοκιμαντέρ με θέμα η «Η άγνωστη ζωή των άλλων». Εφερε σε δημιουργική επαφή έξι Ελληνόπουλα με έξι συνομηλίκους τους από τη Γερμανία και γέννησε έξι ταινιούλες, χειροπιαστή απόδειξη της δυνατότητας για ελληνογερμανική κατανόηση και συμβίωση. Με όπλο τις κάμερές τους, οι νέοι συναντήθηκαν σε Αθήνα και Κολονία, παρακολούθησαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα μαθαίνοντας από το μηδέν τι σημαίνει «γυρνάω ένα ντοκιμαντέρ» (από το σενάριο μέχρι την παραγωγή) και, τελικά, κατέγραψαν μέσα από το δικό τους βλέμμα την… άγνωστη ζωή των άλλων και έκλεψαν τις καρδιές όσων είδαν τη δουλειά τους σε Αθήνα και Γερμανία.

 

Το Ινστιτούτο Προώθησης του Ντοκιμαντέρ StoryDoc, που ήταν ο Ελληνας εταίρος του παραπάνω προγράμματος, ξαναχτυπά. Πιστεύοντας με πάθος ότι το κινηματογραφικό αυτό είδος είναι εκπαιδευτικό εργαλείο και επικοινωνιακό μέσο τόσο στη σχολική όσο και στην κοινωνική ζωή, οργανώνει ακόμη ένα ανάλογο Εργαστήριο στο Ινστιτούτο Γκέτε (13 και 14 Σεπτεμβρίου). Δεκτοί, όπως μας λέει ο διευθυντής του Κώστας Σπυρόπουλος, «εκπαιδευτικοί, κινηματογραφιστές, σπουδαστές σινεμά και κάθε ενδιαφερόμενος για το ντοκιμαντέρ, χωρίς όριο ηλικίας».

 

Αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες με την επίβλεψη και διδασκαλία πανεπιστημιακών, σκηνοθετών και πολιτικών ακτιβιστών από το εξωτερικό δεν θα μυηθούν απλώς στη γλώσσα του ντοκιμαντέρ, έχοντας ως εκπαιδευτικό υλικό τις ταινίες της σειράς «Η άγνωστη ζωή των άλλων». Θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν προτάσεις για την παραγωγή ντοκιμαντέρ από ομάδες νέων σε δυο καινούργια, διαφορετικά προγράμματα του StoryDoc:

 

* To πρώτο είναι διεθνές και λέγεται «The Life of the Others» (Η ζωή των άλλων). Σε συνεργασία με το Διεθνές Ιδρυμα AnnaLindhFoundation, το πρόγραμμα έχει στόχο να γυριστούν ταινίες τεκμηρίωσης από νέους, στις οποίες θα παρουσιάζεται αποκλειστικά ο τρόπος ζωής των διαφορετικών εθνοτήτων, μειονοτήτων και θρησκευτικών ομάδων που ζουν στη Νότια Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Οι χώρες που συμμετέχουν είναι οι Ελλάδα, Μάλτα, Μαρόκο, Αλγερία και Παλαιστίνη. Οι ταινίες που θα γυριστούν θα προβληθούν σε 47 ευρωπαϊκές και Αφρο-μεσογειακές χώρες και είναι προφανές ότι θα προωθήσουν τον τόσο αναγκαίο στις μέρες μας διαπολιτισμικό διάλογο και θα ρίξουν γέφυρες κατανόησης ανάμεσα σε Βορρά και Νότο.

 

* Το δεύτερο πρόγραμμα είναι αθηναϊκό και έχει τίτλο «Ο τόπος μου 50 χρόνια πριν, 50 χρόνια μετά». Δηλαδή; Οπως μας εξηγεί ο Κώστας Σπυρόπουλος, είναι ένα θέμα πολύ ανοιχτό, δίνει στους νέους, που ζουν σήμερα στην Αθήνα, την ευκαιρία να μιλήσουν για την πόλη τους και, κυρίως, να αφήσουν ελεύθερη τη φαντασία τους να τη σχεδιάσουν στο μέλλον. Ας πούμε: Πώς είναι η Πανεπιστημίου που ξέρουμε, ίδια και απαράλλαχτη επί χρόνια, και πώς θα γίνει αν πετύχουν τα σχέδια πεζοδρόμησής της; Ποια είναι τα παλιά της στέκια με τη μεγάλη ιστορία και πώς θα μπορούσαν να επιβιώσουν, να εξελιχθούν, να περάσουν στο μέλλον; Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθήνας οι συμμετέχοντες νέοι θα μπορέσουν να ανακαλύψουν, δηλαδή, γειτονιές, μνημεία, ιστορίες, πρόσωπα και καλλιτεχνικά ρεύματα της Αθήνας από τη δεκαετία του ’60 ή να φανταστούν πόσα από αυτά που βιώνουμε σήμερα θα υπάρχουν και το 2060 και με ποιον τρόπο.

 

Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία μιας σπονδυλωτής ταινίας αποτελούμενης από πολλά φιλμάκια 5 έως 9 λεπτών διάρκειας, ένα είδος πανοράματος που θα συνδυάζει ιστορία και… science fiction για μια πόλη που αγαπάμε και πονάμε.

 

Β.Γεωργ.

 

Info: Οι αιτήσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές μέχρι τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου στα μέιλ [email protected]. Γλώσσα εργαστηρίου τα αγγλικά. Παρασκευή 13 και Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στο Γκέτε (Ομήρου 14-16, τηλ.: 210-3661000).

 

Scroll to top