g200509

05/09/13 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Στη σύνοδο του G20 η συριακή κρίση

Αντίθετοι σε επέμβαση Ρομπέι και Μπαρόζο. Συνάντηση Ομπάμα - Πούτιν για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της συριακής κρίσης. Στο πλευρό της Ρωσίας η Κίνα.
      Pin It

Κατά μιας στρατιωτικής παρέμβασης στη Συρία τάχθηκαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπέι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Αν και σεβόμαστε τις πρόσφατες εκκλήσεις για την ανάληψη δράσης, πρέπει να προχωρήσουμε με τη διαδικασία του ΟΗΕ», δήλωσε ο Ρομπέι μιλώντας στους δημοσιογράφους στην έναρξη της συνόδου της Ομάδας των 20 (G20) στην Αγία Πετρούπολη. Επεσήμανε ότι πρέπει να αποφευχθεί «ένα φοβερό προηγούμενο» ενώ σημείωσε ότι «υπάρχει μια σειρά στοιχείων» που δείχνουν ότι την ευθύνη για την επίθεση έχει η συριακή κυβέρνηση.

Πολιτική λύση προκρίνει η Συρία

Μια πολιτική λύση είναι «ο μόνος δυνατός δρόμος» για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο Κιν Γκανγκ, εκπρόσωπος της κινεζικής αντιπροσωπείας στη σύνοδο της Ομάδας των 20.

«Η τρέχουσα κατάσταση δείχνει ότι η πολιτική λύση είναι ο μόνος δυνατός δρόμος» για την επίλυση της συριακής κρίσης, δήλωσε ο Κιν την πρώτη ημέρα της συνόδου της G20 στην Αγία Πετρούπολη, όπου οι ΗΠΑ και η Γαλλία, βασικοί υπέρμαχοι μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, προσπαθούν να πείσουν τις άλλες χώρες να συνταχθούν με μαζί τους.

Ο εκπρόσωπος της κινεζικής αντιπροσωπείας πρόσθεσε ότι στη διμερή συνάντησή τους σήμερα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, οι δύο ηγέτες που μπλοκάρουν μέχρι τώρα τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, δεν συζήτησαν για τη συριακή κρίση.

Διπλωματικοί διαξιφισμοί

Ο Ομπάμα αναμένεται να εγείρει στη σύνοδο το θέμα της συριακής κρίσης ζητώντας την υποστήριξη των ξένων ηγετών στη σχεδιαζόμενη επέμβαση στη Συρία. Οι διπλωματικές διαβουλεύσεις και διενέξεις καλά κρατούν με τη ρωσική πλευρά να εκφράζει τη δυσαρέσκειά της απέναντι σε δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων ότι η Ρωσία εξάγει χημικά στη Ρωσία.

Την ίδια στιγμή η Κίνα έχει εκφράσει τη σύμπλευσή της με τη Ρωσία δηλώνοντας επίσημα ότι οποιαδήποτε επέμβαση θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος άσκησε κριτική στον Ρώσο πρόεδρο λέγοντας ότι «αδυνατεί να κατανοήσει τη συμπεριφορά του» για τη Συρία καθώς η χρήση χημικών έχει αποδειχθεί και πως η Τουρκία είναι έτοιμη να συμβάλει σε ενδεχόμενη στρατιωτική παρέμβαση.

Ιράν: Οι ΗΠΑ θα υποφέρουν όπως στο Ιράκ

Τα χημικά όπλα τα οποία οι δυνάμεις της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν την 21η Αυγούστου σε προάστιο της Δαμασκού αποτελούν «ένα πρόσχημα» που οι δυτικές δυνάμεις χρησιμοποιούν για να επιτεθούν στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής «χρησιμοποιούν τα χημικά όπλα ως πρόσχημα» και «λένε ότι θέλουν να επέμβουν για ανθρωπιστικούς σκοπούς», είπε ο ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η οποία είναι ο κύριος υποστηρικτής της κυβέρνησης Άσαντ στην περιφέρεια της Μέσης Ανατολής, ενώ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει ζητήσει και αναμένει την έγκριση του Κογκρέσου για την έναρξη στρατιωτικών πληγμάτων εναντίον του συριακού καθεστώτος ώστε να το «τιμωρήσουν» για την επίθεση με χημικά όπλα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν λάθος στο θέμα της Συρίας και είναι βέβαιο ότι θα υποφέρουν όπως ακριβώς στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν», πρόσθεσε ο Χαμενεΐ μιλώντας στη Συνέλευση των Εμπειρογνωμώνων, ένα συμβουλευτικό όργανο του ιρανικού καθεστώτος.

efsyn.gr με πληροφορίες από Reuters

Scroll to top