Με αποχή καλωσορίζουν την έναρξη του νέου δικαστικού έτους οι δικηγόροι όλης της χώρας. Με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου οι δικηγόροι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους διατρανώνοντας την αντίθεσή τους σε συγκεκριμένες διατάξεις του αναθεωρημένου Κώδικα περί Δικηγόρων, ο οποίος πρόκειται να κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου.
«Casus belli» για τους δικηγόρους αποτελούν οι προωθούμενες διατάξεις που αφορούν την κατάργηση της αμοιβής των εμμίσθων δικηγόρων και τις αλλαγές του υπολογισμού των κρατήσεων μέσω των γραμματίων προείσπραξης. Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κάνει λόγο για «μέτρα» που λαμβάνονται από την πολιτική εξουσία με επίκληση επιταγών της τρόικας, τα οποία οδηγούν «με μαθηματική ακρίβεια σε υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων νομικών υπηρεσιών και παραβιάζουν την ισότητα των όπλων ενώπιον των δικαστικών αρχών, με θύμα τον ίδιο πολίτη».
Οπως επισημαίνει ο νομικός κόσμος της χώρας «η διαρκής προώθηση αποσπασματικών ρυθμίσεων για την εξυπηρέτηση σκοπών ή σκοπιμοτήτων άσχετων ή αντίθετων προς τη χρηστή απονομή της δικαιοσύνης, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην επίλυση κανενός προβλήματος αλλά επιτείνει τις ήδη υπάρχουσες δυσλειτουργίες». Παράλληλα, οι δικηγόροι δεν αφήνουν στο απυρόβλητο τους δικαστικούς λειτουργούς, για τους οποίους επισημαίνουν πως είναι εντυπωσιακό ότι εφαρμόζουν τις ασφυκτικές προθεσμίες για τις προσωρινές διαταγές των συμβασιούχων, «όχι όμως και τις διατάξεις που καθιερώνουν υποχρέωση των ιδίων να εκδίδουν τις αποφάσεις τους εντός συγκεκριμένων προθεσμιών».
Επιπλέον στην ανακοίνωση γίνεται εκτενής αναφορά στα προβλήματα του χώρου της Δικαιοσύνης (π.χ. καθυστέρηση απονομής της) και υπογραμμίζεται ότι όλα αυτά τα μείζονος σημασίας θέματα «φαίνεται ότι δεν απασχολούν την κυβέρνηση. Εκείνο που την απασχολεί είναι η κατά παραγγελία νομοθέτηση, κυρίως μέσω πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, ακυρώνοντας τον ρόλο και την αποστολή της Βουλής, χωρίς κεντρικό σχεδιασμό και με μόνο στόχο τη διαρκή μετακύλιση του βάρους της κρίσης στη βάση της κοινωνίας, προκειμένου να προστατευτεί η οικονομική ελίτ και να εξυπηρετηθούν διεθνή και εγχώρια οικονομικά συμφέροντα».
Μαρία Δήμα