06/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χρυσές δουλειές με τις παράνομες ενοικιάσεις τουριστικών κατοικιών

Στο 90% η παραβατικότητα, στο 1 δισ. η ζημία του Δημοσίου.
      Pin It

Στο 90% η παραβατικότητα, στο 1 δισ. η ζημία του Δημοσίου

 

«Θραύση» κάνουν σε όλη τη χώρα οι παράνομες ενοικιάσεις τουριστικών κατοικιών και εξοχικών σπιτιών σε Ελληνες και ξένους τουρίστες, με την παραβατικότητα να φτάνει σχεδόν το 90% και το ελληνικό Δημόσιο να ζημιώνεται κάθε χρόνο περίπου ένα δισ. ευρώ.

 

Οπως παραδέχεται ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, από το 2010 έως σήμερα το ΣΔΟΕ έχει διενεργήσει και ολοκληρώσει 181 ελέγχους κατά τους οποίους διαπιστώθηκαν 160 (!) παραβάτες, ενώ τα σχετικά στοιχεία έχουν ήδη αποσταλεί στις εφορίες για την επιβολή των ανάλογων προστίμων.

 

Στην έγγραφη απάντησή του στη Βουλή προς τη βουλευτή Δωδεκανήσου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μίκα Ιατρίδη, ο κ. Μαυραγάνης σημειώνει ακόμη ότι έχουν προγραμματιστεί και ήδη διενεργούνται από το ΣΔΟΕ έλεγχοι και τη φετινή τουριστική περίοδο, ενώ «εκκρεμεί η εκτέλεση από το ΣΔΟΕ εισαγγελικής παραγγελίας για τη διερεύνηση των καταγγελλομένων σχετικά με την παράνομη εκμίσθωση καταλυμάτων, αλλοδαπών κυρίως ιδιοκτητών, τα οποία βρίσκονται σε συγκεκριμένη περιοχή της χώρας».

 

Στην ερώτησή της η κ. Ιατρίδη επισήμανε ότι το φαινόμενο των παράνομων ενοικιάσεων είναι αρκετά έντονο στα Δωδεκάνησα και ιδιαίτερα στη Ρόδο, ενώ υπογράμμιζε ότι η πλειονότητα των κατοικιών αυτών «είναι αγορασμένες από ξένους, οι οποίοι μετά τις νοικιάζουν με πολύ υψηλά μισθώματα στους τουρίστες». Η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων επικαλείται ακόμη επίσημα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος και τα ξενοδοχειακά επιμελητήρια, τα οποία υπολογίζουν ότι «τα διαφυγόντα έσοδα για τον τουρισμό της χώρας και το ελληνικό Δημόσιο ετησίως από την παράνομη εκμίσθωση εξοχικών και πολυτελών κατοικιών κυμαίνεται από 500 εκατ. έως και ένα δισ. ευρώ», ενώ προσθέτει πως «οδηγεί και σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας».

 

Για το ίδιο θέμα η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη επισημαίνει ότι έχουν θεσπιστεί μεικτά κλιμάκια ελέγχου από υπαλλήλους του ΕΟΤ και του ΥΠΟΙΚ, τα οποία μπορούν να επιβάλλουν διοικητικά πρόστιμα έως 50.000€, χωρίς δικαίωμα προσφυγής. Υπενθυμίζει ακόμη ότι με τον πρόσφατο τουριστικό νόμο, που ψηφίστηκε τον Αύγουστο στη Βουλή, έχουν απλουστευτεί οι διαδικασίες για την ίδρυση και αδειοδότηση των επιπλωμένων τουριστικών κατοικιών.

 

Χάρης Ιωάννου

 

Scroll to top