elme-kathigites

06/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Υπερασπιζόμαστε την ίδια τη ζωή μας»

Η ατμόσφαιρα στη γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ Πειραιά θύμιζε παλιές καλές αγωνιστικές μέρες. Υπήρξαν διαφωνίες και αντεγκλήσεις, αλλά το 90% των καθηγητών ψήφισε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες.
      Pin It

Η ατμόσφαιρα στη γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ Πειραιά θύμιζε παλιές καλές αγωνιστικές μέρες. Υπήρξαν διαφωνίες και αντεγκλήσεις, αλλά το 90% των καθηγητών ψήφισε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες

 

Tου Κώστα Ζαφειρόπουλου

 

 

Πώς θα μπλοκαριστούν οι απολύσεις καθηγητών; Θα φτάσουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες μέχρι το τέλος αυτή τη φορά; Υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για απεργία διαρκείας; Ποιοι είναι οι στόχοι της διαφαινόμενης απεργίας; Πώς το πλαίσιο πάλης θα βάλει και άλλους κλάδους στο παιχνίδι; Πώς θα εξασφαλιστεί η συμμετοχή γονιών και μαθητών; Με αυτά τα ερωτήματα, σε έντονο αγωνιστικό κλίμα και με κεντρικό σύνθημα «Κανένας μαθητής έξω από τα σχολεία, κανένας καθηγητής στην ανεργία» πραγματοποιήθηκε χτες στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του συγκροτήματος Τζαβέλλα η γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ Πειραιά. Η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων.

 

Οξυμένα πνεύματα

 

Γύρω στη μία το μεσημέρι οι φωνές από τις ομιλίες και τις διενέξεις έφταναν σχεδόν μέχρι το Μικρολίμανο. Τα πνεύματα ήταν από νωρίς οξυμένα, βλέμματα νευρικά, καθηγητές στα όριά τους. Στις διαπιστώσεις λίγο-πολύ υπήρχε ομοθυμία. Στις 16 τοποθετήσεις συνδικαλιστών, εκπαιδευτικών και απολυμένων, κυρίαρχο θέμα αποτέλεσε η οργάνωση του τρόπου δράσης το προσεχές διάστημα. Οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ μίλησαν συνολικά 55 δευτερόλεπτα, χωρίς καν αποδοκιμασίες.

 

«Οταν δεν θα τους βγουν οι αριθμοί, τα χτυπήματα θα συνεχιστούν. Ο στόχος είναι η επιβολή μιας νέας τάξης πραγμάτων, όπου η εργασία θα αμείβεται με ψίχουλα, όπως σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, και η αξία της ανθρώπινης ζωής θα είναι ανύπαρκτη», είπε στην ομιλία της η Βάσω Χρυσοστομίδου, καθηγήτρια σε διαθεσιμότητα ύστερα από 17 χρόνια στην εκπαίδευση, και συμπλήρωσε: «Οποιοι πέρασαν τη διαδικασία απολύεσαι-βγαίνει non paper-έχεις μεταπτυχιακό, διδακτορικό, αναπηρία, έχεις τα κέρατά σου, ξέρουν ότι ο στόχος δεν είναι να απολυθούμε, στόχος είναι ο ολοκληρωτικός έλεγχος της σκέψης με όπλο το φόβο. Η εκμηδένιση της ανθρώπινης οντότητας. Εδώ δεν υπερασπιζόμαστε τα λεφτά μας, μας τα έχουνε πάρει. Δεν υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπειά μας, μας την έχουν πάρει. Υπερασπιζόμαστε την ίδια τη ζωή μας. Γιατί θα μας πεθάνουν. Και εμείς καθόμαστε εδώ ακόμα και τους κοιτάμε». Τα χειροκροτήματα σταμάτησαν έπειτα από δύο λεπτά. Ο κόσμος συζητούσε για τη συνάδελφό τους που δεν άντεξε και πέθανε από καρδιακή προσβολή και για τον 19χρονο Θανάση που πέθανε για 1,20 ευρώ.

 

«Δεν έχουμε 2.500 απολυμένους αλλά 12.500, αυτοί οι 10.000 αναπληρωτές είναι σήμερα έξω από το σχολείο», υπενθύμισε ο Δημήτρης Μητρόπουλος από την Αγωνιστική Παρέμβαση Πειραιά και υπογράμμισε: «Σήμερα είμαστε 75.000 καθηγητές, το 2015 θέλουν να είμαστε 65.000. Για να δούμε το μέσο πάλης, πρέπει να καθορίσουμε τον στόχο. Στόχος δεν είναι να εκφράσουμε το “Φτάνει πια!”, ούτε μια κλαδική σύγκρουση, αλλά μια κεντρική πολιτική σύγκρουση».

 

Μπροστά από το κάρο το άλογο

 

Κεντρική διαφωνία ήταν αν η απεργία της επόμενης εβδομάδας θα ήταν 48ωρη (πρόταση ΠΑΜΕ) ή πενθήμερη (κοινό πλαίσιο της Ενότητας Αντίστασης Ανατροπής και των ΣΥΝΕΚ). «Θα πρέπει να βάλουμε το άλογο μπροστά από το κάρο και όχι ανάποδα. Δεν κρίνεται μια παράταξη από πόσες μέρες προτείνει απεργία. Τον Μάη η ΔΑΚΕ και η ΠΑΣΚ πρότειναν πενθήμερες απεργίες. Ηταν πιστεύετε στ’ αλήθεια υπέρ των γενικών απεργιών;» επιχειρηματολόγησε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά, Σάββας Σάββας. Συνοψίζοντας την πρόταση του ΠΑΜΕ, εξήγησε: «Προτείνουμε κατάργηση της κατάρτισης, 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και μεταλυκειακή επαγγελματική εκπαίδευση. Ούτε η 48ωρη που προτείνουμε είναι η συνταγή επιτυχίας, αλλά η ιστορία του κινήματος δείχνει ότι αυτή η πολιτική εκτίμηση είναι η καλύτερη». Oι έντονες αποδοκιμασίες προϊδέασαν για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

 

«Πρώτος στόχος είναι να μπλοκαριστούν οι απολύσεις» τόνισε ο Πάνος Χουντής από τις Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών (συμμετέχουν στην Ενότητα Αντίστασης Ανατροπής), συνεχίζοντας: «Κανείς δεν είπε ότι η συνταγή επιτυχίας είναι η πενθήμερη απεργία και μόνο.

 

Το μέλλον των μαθητών

 

»Κάποιοι μάς λένε: “Αν αύριο η συμμετοχή είναι 10%, θα αναλάβετε εσείς το φιάσκο;” Το φιάσκο είναι το τίποτα. Ξέρουμε πώς λειτουργούν οι 48ωρες απεργίες. Αγαπητοί συνάδελφοι του ΠΑΜΕ, η σημερινή σας παρέμβαση είναι μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του κλάδου». «Και το Μάη τι έγινε;» πετάχτηκε ένας «παλιός» από το ακροατήριο. Η αίθουσα πήρε φωτιά. «Είμαστε οι μόνοι που δεν έχουμε να απολογηθούμε για το Μάη. Τη Δευτέρα 9/9 καλούμε μαζικά τον κόσμο στη συνέλευση προέδρων, να μην ξαναγίνει του Μάη», απάντησε ο Π. Χουντής.

 

«Εγώ είμαι απολυμένος και δεν ανέχομαι το παιδί μου να έχει άλλο μέλλον από το παιδί του Αρβανιτόπουλου. Τους όρους και τις προϋποθέσεις τις φτιάχνουμε κάθε μέρα», ξέσπασε κάποιος από το ακροατήριο. Την ώρα που ένας διευθυντής σχολείου προτείνει το άνοιγμα των σχολείων μία φορά την βδομάδα το απόγευμα για ενημέρωση γονιών-μαθητών, μια ομιλήτρια κάνει λόγο για «4 ώρες μάθημα και 11-2 καθημερινές συζητήσεις στα σχολεία, για καταλήψεις δρόμων και πλατειών».

 

Συνολική ανατροπή

 

«Αν ψηφίσουμε πενθήμερη απεργία, θα πρέπει να την υπερασπιστούμε με κάθε θυσία. Δεν μπορούμε να τα ψηφίζουμε και να μην τα κάνουμε» ανεβάζει τους τόνους η Ρίτα Νικολαΐδου από το ΠΑΜΕ. «Η συμμετοχή στην απεργία θα είναι ξεμάτωμα. Οποιος σκέφτεται ότι θα χάσει ένα μηνιάτικο, ας το πει σε αυτούς που είναι σε διαθεσιμότητα. Είμαι σίγουρος ότι έχουμε μαζί μας αυτή τη φορά γονείς και καθηγητές. Στόχος είναι η συνολική ανατροπή αυτής της πολιτικής και τελικά της κυβέρνησης» εξήγησε ο Μπάμπης Λόντος από τις Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις.

 

«Μπαίνουμε στη διαδικασία των προστριβών ανάμεσα στις ειδικότητες. Για να καλύψω εγώ τις ώρες δεν με ενδιαφέρει τι θα κάνεις εσύ» προβληματίζεται ένας συνομιλητής μας. «Πρέπει να ξεσηκώσουμε τα παιδιά» διακόπτει μια δυνατή φωνή από το μικρόφωνο. Δίπλα μας, εν μέσω χειροκροτημάτων, ο καθηγητής μονολογεί: «Θα βάλουμε άραγε τα παιδιά μπροστά επειδή εμείς δεν μπορούμε να είμαστε συνεπείς στις διεκδικήσεις μας;» Σαν να το άκουσε ο ομιλητής και συνέχισε: «Δε θέλουμε να τρέχουμε πίσω από τα παιδιά. Στην απεργία πρέπει τα παιδιά να μας δουν όλους εδώ. Αν η κυβέρνηση ήθελε καλύτερο σχολείο, ας ρωτούσε εμάς και όχι την τρόικα».

 

Με συντριπτική πλειοψηφία (90%-10%) αποφασίζεται πενθήμερη απεργία την άλλη εβδομάδα, συγκρότηση απεργιακής επιτροπής που να λογοδοτεί στη Συνέλευση, συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της επόμενης Τρίτης και συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή στις 12 το μεσημέρι, έπειτα από τον αγιασμό της Τετάρτης.

 

[email protected]

 

…………………………………………………………………………………………………….

 

Παιδεία στα κάγκελα

 

Οι πρώτες δονήσεις σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης προοιωνίζονται σεισμό πολλών ρίχτερ

 

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

Εκρυθμη η κατάσταση σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης. Στα ΑΕΙ άρχισαν οι πρώτες ισχυρές δονήσεις. Οι διοικητικοί υπάλληλοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους προκαλώντας τα πρώτα μπλακ άουτ –στο ΕΜΠ ξεκίνησαν συνεχόμενες απεργίες με μαζική στήριξη από καθηγητές και φοιτητές– ενώ οι διοικήσεις δηλώνουν αποφασισμένες να μη δώσουν ούτε ένα όνομα «πλεονάζοντος» υπαλλήλου.

 

Την ίδια στιγμή καθηγητές και δάσκαλοι συντονίζονται σε δυναμικό ενιαίο μέτωπο αγώνα. Οι περισσότερες από τις πρώτες αποφάσεις των τοπικών οργανώσεων των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης ανά την Ελλάδα είναι συντριπτικά υπέρ της πιο δυναμικής πρότασης κινητοποιήσεων της ΟΛΜΕ: απεργίες πενθήμερες επαναλαμβανόμενες. Σε λίγες μέρες η εκπαίδευση ανοίγει τις πύλες της στην πιο κρίσιμη χρονιά της.

 

Η κυβέρνηση, αμήχανη, στέκεται ακόμα στη γωνία για να δει πόσοι τελικά θα έρθουν κατά πάνω της. Το υπουργείο Παιδείας, με αμφίσημα βήματα, δείχνει τα δόντια του με προειδοποιήσεις για άμεσα και οριζόντια μέτρα, αφήνοντας ωστόσο να διαρρεύσουν στοιχεία καθησυχαστικά. Συγκεκριμένα, χωρίς να έχει λάβει ούτε μια κατάσταση με πλεονάζον προσωπικό από τις διοικήσεις των ΑΕΙ, εμφανίζεται να προωθεί την Ειδική Εκθεση Τεκμηρίωσης και αορίστως στοιχεία από την αξιολόγηση των δομών στα ΑΕΙ.

 

Μηδέν πλεόνασμα, μόνο κενά

 

Η μόνη αντι-έκθεση που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει απέναντι στην άρνηση των Ιδρυμάτων είναι αυτή της ΑΔΙΠ, που ωστόσο κι αυτή εμφανίζει κενά και ελλείψεις! Ετσι έσπρωξε στην αγορά της ενημέρωσης «ειδική» μελέτη σύμφωνα με την οποία οι πλεονάζουσες θέσεις είναι 1.632 και οι κενές 1.251. Το πολύ δηλαδή να μείνουν 380 μέσα στο πηγάδι. Ολοι οι υπόλοιποι θα καλυφθούν από το «ενδοϊδρυματικό πρόγραμμα κινητικότητας». Και οι πρυτάνεις επιμένουν να αναρωτιούνται: Μα πώς θα μετακινηθούν οι υπάλληλοι, αφού όποιος πλεονάζει δεν μπορεί να μετακινηθεί;

 

Κανένα πλεόνασμα. Μόνο κενά. Αυτό είναι το σύνθημα που κυκλοφορεί στους κόλπους των διοικήσεων των ΑΕΙ, τα οποία μέσα στη διαδικασία-εξπρές της διαθεσιμότητας (μέχρι 15 Σεπτεμβρίου) έχουν αποφασίσει να συμπληρώσουν τις καταστάσεις μόνο στα σημεία που αφορούν την καταγραφή των κενών θέσεων. Με τον τρόπο αυτό οι διοικήσεις επιστρέφουν το μπαλάκι της διαθεσιμότητας που τους πέταξε απότομα το υπουργείο για να αποφύγει τους σκοπέλους τους οποίους δεν φαίνεται να γλιτώνει.

 

Με δεδομένο το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων, το υπουργείο δεν μπορεί να παρέμβει και μάλιστα με οριζόντια μέτρα διαθεσιμότητας-απόλυσης προσωπικού, ούτε να διεκδικήσει πιθανότητες επιτυχίας σε μια δικαστική διαμάχη την οποία οι πρυτάνεις έχουν προαναγγείλει. Ετσι ζήτησε –ματαίως– από τις ίδιες τις διοικήσεις να το πράξουν, έχοντας δε, υπολογίσει και τα παρελκόμενα. Του έχει ζητηθεί να διώξει 1.500, εκείνο, γνωρίζοντας την απώλεια θέσεων λόγω εξαιρέσεων, ζήτησε εξαρχής πάνω από 1.700. Χωρίς τον ξενοδόχο… Και πώς; Προσαρμόζοντας τις γνωστές καταστάσεις του υπουργείου Μεταρρύθμισης.

 

Στο ΕΜΠ οι διοικητικοί υπάλληλοι βρίσκονται σε επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ οι σύλλογοι μελών ΔΕΠ από τις σχολές του Ιδρύματος άρχισαν να δηλώνουν τη συμπαράστασή τους. Ηδη η Σχολή Αρχιτεκτόνων υιοθέτησε τις αποφάσεις των συλλόγων του διοικητικού προσωπικού. Δεν γίνονται εξετάσεις, ούτε εγγραφές. Τις επόμενες ημέρες προγραμματίζονται συνελεύσεις οι οποίες είναι μαζικές και έχουν φέρει σε συντονισμό όλη την κοινότητα του Ιδρύματος.

 

«Είμαστε οι επόμενοι» λένε χαρακτηριστικά οι καθηγητές, που αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν έκτακτη γενική συνέλευση τη Δευτέρα με θέμα τις επερχόμενες διαθεσιμότητες εργαζομένων-μελών ΔΕΠ. Οπως λένε χαρακτηριστικά, «επίκειται η διαθεσιμότητα περίπου 550 διοικητικών υπαλλήλων στο ΕΜΠ επί συνολικού δυναμικού 850, ενώ προαναγγέλλεται η διαθεσιμότητα του 40% των εκλεγμένων καθηγητών του Ιδρύματος (μελών ΔΕΠ) επί συνόλου 520». Είναι ενδεικτικό ότι στην περιφρούρηση της απεργίας των διοικητικών σε Πολυτεχνειούπολη και Πατησίων συμμετέχουν και καθηγητές και φοιτητές. Σήμερα πραγματοποιείται κοινή Παμπολυτεχνειακή Συνέλευση μελών ΔΕΠ-Εργαζομένων και φοιτητών στην Πολυτεχνειούπολη.

 

Αποφασισμένοι οι καθηγητές

 

Ενα βήμα μπροστά βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί της μέσης εκπαίδευσης, που εμφανίζονται αποφασισμένοι. Στη διστακτικότητα του προεδρείου της ΟΛΜΕ φαίνεται να απαντά με μια ισχυρή τάση για απεργία διαρκείας η βάση του κλάδου μέσα από τις συντριπτικές πρώτες αποφάσεις των τοπικών οργανώσεων.

 

Σύμφωνα με τις πρώτες καταγραφές, φαίνεται να επικρατεί η πιο σκληρή μορφή κινητοποίησης, η απεργία διαρκείας με πενθήμερες επαναλαμβανόμενες και ενδιάμεσες γενικές συνελεύσεις που έχουν προτείνει οι ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) και οι Παρεμβάσεις (εκ των αριστερών παρατάξεων), οι οποίες και έχουν ισχυρή παρουσία στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Συγκεκριμένα, μέχρι χθες το βράδυ είχαν καταγραφεί συνελεύσεις στο 36% των ΕΛΜΕ της χώρας, όπου ήταν συντριπτικό το ποσοστό υπέρ της πρότασης για απεργία διαρκείας και έφτασε στο 91% των ψήφων! «Το απεργιακό ποτάμι ξεκίνησε και πίσω δεν γυρνά» αναφέρουν σε ανακοινώσεις τους παρατάξεις και μένει να αποδειχτεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

 

……………………………………………………………………………………………………………..

 

Πώς θα γίνουν οι μετεγγραφές σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

 

Η αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου για τις μετεγγραφές στα ΑΕΙ καθώς και του αριθμού των δικαιούχων μετεγγραφή στα κεντρικά ιδρύματα περιλαμβάνονται στις σημαντικότερες αλλαγές του σχεδίου νόμου για το νέο Λύκειο, που ψηφίστηκε επί της αρχής, χθες το βράδυ, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και με τις ψήφους των κυβερνητικών εταίρων. Στην Ολομέλεια της Βουλής θα ακολουθήσει η συζήτηση και ψήφισή του την Τρίτη.

 

Συγκεκριμένα, το εισοδηματικό κριτήριο αυξήθηκε από 7.500 ευρώ σε 9.000 ευρώ, ενώ από 10% σε 15% αυξήθηκε το ποσοστό των θέσεων των δικαιούχων μετεγγραφή επί των εισακτέων ανά σχολή ή τμήμα στην Αττική ή τη Θεσσαλονίκη.

 

Παραμένει το 15% επί των εισακτέων στα υπόλοιπα ιδρύματα της επικράτειας. Δικαίωμα μεταφοράς θέσης προβλέπεται και για τους επιτυχόντες της κατηγορίας του 5%. Ακόμα, προβλέπεται δυνατότητα εγγραφής από α’ τάξη ΕΠΑΛ σε β’ τάξη Γενικού Λυκείου.

 

 

Scroll to top