Draghi-EKT-EU-ECB-thema

06/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα, έχεις «πακέτο»: έρχεται νέα βοήθεια με νέα λιτότητα

Μάριο Ντράγκι: «Αν χρειαστεί νέο πρόγραμμα η Ελλάδα, θα απαιτηθούν και πρόσθετοι όροι». Γερούν Ντάισελμπλουμ: «Αναγκαία η επιπλέον βοήθεια».
      Pin It

Μάριο Ντράγκι: «Αν χρειαστεί νέο πρόγραμμα η Ελλάδα, θα απαιτηθούν και πρόσθετοι όροι».

Γερούν Ντάισελμπλουμ: «Αναγκαία η επιπλέον βοήθεια»

 

Του Μάριου Χριστοδούλου

 

Οι δανειστές έχουν ήδη προεξοφλήσει ένα νέο «πακέτο» βοήθειας προς τη χώρα μας το οποίο θα συνοδευτεί και από ένα δυσβάστακτο «πακέτο» μέτρων που θα κληθούν να σηκώσουν τα ελληνικά νοικοκυριά.

 

Το «μήνυμα» της νέας λιτότητας έστειλε χθες στην Αθήνα ο Μάριο Ντράγκι. Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), παίρνοντας μέρος στις συζητήσεις για το τρίτο δάνειο που έχουν για τα καλά ανοίξει, ξεκαθάρισε το εξής: «Αν χρειαστεί νέο πρόγραμμα η Ελλάδα, θα απαιτηθούν και πρόσθετοι όροι».

 

«Κούρεμα»

 

Πρόσθεσε, μάλιστα ότι η ΕΚΤ δεν θα συμμετάσχει σε μια νέα ελάφρυνση του χρέους∙ τη στιγμή που από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ άνοιγαν «παράθυρο» για ένα νέο «κούρεμα».

 

Οι ίδιες πηγές, μιλώντας στο Reuters, επισήμαναν την ανάγκη μιας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, δίνοντας έτσι νέα ώθηση στην κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ Βερολίνου και Ουάσινγκτον για το θέμα της βιωσιμότητας.

 

Για το νέο πακέτο… σωτηρίας αποκαλυπτικός ήταν και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο Ολλανδός πολιτικός, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, υπογράμμισε πως, παρά την πρόσφατη πρόοδο, στην Ελλάδα δεν θα έχουν επιλυθεί όλα τα προβλήματα μέχρι το τέλος του 2014, κάτι που θα καταστήσει αναγκαία την επιπλέον βοήθεια.

 

Ο κ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε πως είναι ρεαλιστική η σκέψη ενός τρίτου πακέτου και θύμισε τις δεσμεύσεις του Eurogroup για επαρκή στήριξη της Ελλάδας μέχρι να καταφέρει να ξαναβγεί στις αγορές.

 

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, βλέποντας το σχέδιο «επιστροφής στις αγορές» που είχε εκπονήσει για το 2014 να αρχίζει να «μπάζει νερά», απέφυγε να συμμετάσχει σε αυτή την κουβέντα, δηλώνοντας μόνο «διά στόματος» Γιάννη Στουρνάρα ότι «είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμη» για την όποια συζήτηση ή πρόβλεψη.

 

Κατά τις πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο είχαν κάνει διάφορα σχέδια εξόδου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές από τον Ιούλιο του 2014 για να μπορέσουν να καλύψουν ένα μέρος των τόκων εξυπηρέτησης του χρέους, που φτάνουν τα 11 με 12 δισ. ευρώ, και να αποφύγουν ένα νέο μνημόνιο.

 

Μάλιστα, ένα από αυτά προέβλεπε και την έκδοση τιτλοποιημένων ομολόγων έναντι μελλοντικών εσόδων από ακίνητα.

 

Περιμένοντας την τρόικα

 

Ομως, οι δανειστές, που σε 15 μέρες από σήμερα φτάνουν στην Αθήνα, έχουν διαφορετική άποψη… Ωθούν την Ελλάδα σε νέα νέο δανειακό «πρόγραμμα» και κατά τη συνήθη τακτική τους θα ασκήσουν ωμό εκβιασμό για τη δόση.

 

Το έργο είναι γνωστό και εκτιμάται ότι θα ξαναπαιχτεί με το 1 δισ. ευρώ που πρέπει κανονικά να λάβει η χώρα μας τον Οκτώβριο και όπως όλα δείχνουν θα αποδεσμευτεί τον Νοέμβριο. Πηγές από το οικονομικό επιτελείο αφήνουν ανοικτό το γεγονός της ενοποίησης της δόσης του Νοεμβρίου με αυτή του Δεκεμβρίου, συνολικού ύψους 5,9 δισ. ευρώ.

 

Και αυτό γιατί η έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα θα είναι έτοιμη τον Νοέμβριο του 2013, ενώ η επόμενη αξιολόγηση από τους δανειστές είναι τον Ιανουάριο του 2014.

 

Υπενθυμίζεται ότι τον κύκλο των συζητήσεων για ένα νέο δάνειο άνοιξε πρώτος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την επίσκεψή του τον Ιούλιο στην Αθήνα.

 

Ο Σόιμπλε και οι «ζυμώσεις»

 

Βέβαια, σύμφωνα με τον ίδιο, οι «ζυμώσεις» είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, λόγω του χρηματοδοτικού «κενού» 11,1 δισ. που παρουσιάζει το ελληνικό πρόγραμμα.

 

Σε ό,τι αφορά το ύψος του δανείου, το οποίο θα συνοδευτεί και από νέα σκληρά ανταλλάγματα από τους Ελληνες και τα νοικοκυριά, αυτό θα είναι ισόποσο του κενού που αφήνουν τα ομόλογα που λήγουν στα «χέρια» των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών, ύψους 5,6 δισ. ευρώ, αλλά και του δημοσιονομικού κενού το οποίο προσδιορίζεται σε 4,6 δισ. ευρώ για το 2014 και σε 6,5 δισ. ευρώ για το 2015.

 

Δηλαδή, το νέο δάνειο–ουρά θα φτάνει τουλάχιστον τα 17 δισ. ευρώ και ενδεχομένως να ανέλθει ακόμη και στα 20 δισ. ευρώ, όπως άλλες πηγές υποστηρίζουν και πιθανότατα θα είναι η τελευταία πράξη στο δανειακό σίριαλ της Ελλάδας.

 

Scroll to top