Στα 47 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το μικτό χρηματοοικονομικό κενό της Ελλάδας για την περίοδο 2015- 2020, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η μικτή ανάγκη συνολικού ύψους 46,8 δισ. ευρώ, η οποία περιλαμβάνει το έλλειμμα και την ανάγκη κάλυψης των ελληνικών ομολόγων και δανείων, δεν πρέπει συγχέεται με την ανάγκη για πιθανή επιπλέον χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ελλάδα.
Για το 2015, το ΔΝΤ υπολογίζει τις μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες σε ύψος 14,4 δισ. ευρώ, με καθαρό κενό 6,5 δισ. ευρώ, το οποίο ως τώρα δεν έχει καλυφθεί, ενώ οι ανάγκες 8,3 δισ. ευρώ για το 2016, έχουν καλυφθεί πλήρως με αμοιβαία χρηματοδότηση.
Εκτιμήσεις και υπολογισμοί στη Γερμανία για το ελληνικό κενό
Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες η γερμανική εφημερίδα «Bild» είχε κάνει λόγο για χρηματοδοτικό κενό ύψους 6,5 δισ. ευρώ που θα προκύψει στην Ελλάδα το 2015, επικαλούμενη επιστολή του υφυπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Κάμπετερ προς τον εκπρόσωπο των Σοσιαλδημοκρατών για θέματα προϋπολογισμού Κάρστεν Σνάιντερ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα είναι πιθανό να χρειαστεί χρηματοδοτική βοήθεια και για το διάστημα 2017-2022. Στην επιστολή του κ. Κάμπετερ ωστόσο διευκρινίζεται ότι «πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες για την περίοδο 2017-2022 διαφέρουν σαφώς από τις καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες».
Υπενθυμίζεται πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε πως η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα νέο πακέτο βοήθειας – τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ – για το 2014, κατά την ενημέρωση που έκανε στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου.
Μία εβδομάδα νωρίτερα, ο εκπρόσωπος των σοσιαλδημοκρατών για θέματα προϋπολογισμού Κάρστεν Σνάιντερ δήλωσε στην εφημερίδα Bild ότι το χρηματοδοτικό κενό για την Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερο από το μέχρι στιγμής υπολογισθέν ποσό των 10 δισεκατομμυρίων. Όπως τόνισε, η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα από τα 10-11 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, όπως υπολογίζει η γερμανική κυβέρνηση (αλλά και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών). Σύμφωνα με τον σοσιαλδημοκράτη πολιτικό, στην περίοδο 2015-2020 η Ελλάδα θα παρουσιάσει ένα πρόσθετο χρηματοδοτικό κενό, το οποίο δεν μπορεί ακόμη να προσδιοριστεί ακριβώς, αλλά ασφαλώς θα πρόκειται για «διψήφιο νούμερο».
Το κενό προκύπτει από την παρατεινόμενη ύφεση και τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, σημείωσε ο Κάρστεν Σνάιντερ, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ «να βάλει τα νούμερα στο τραπέζι όσο το δυνατόν γρηγορότερα». Άλλωστε, όπως υπενθυμίζει ο πολιτικός των σοσιαλδημοκρατών, και η τρόικα είχε αποφανθεί, κατά την τελευταία ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί συνολικά άλλα 77 δισ. μέχρι το 2020.
Τον Απρίλιο, το νέο ελληνικό «πακέτο»
Καμία συζήτηση για νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, δεν θα διεξαχθεί πριν από τον Απρίλιο του 2014, τόνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Μαριάνε Κοτέ, επισημαίνοντας ότι δεν είναι ακόμη δυνατό να τοποθετηθεί κανείς, ούτε σε ό,τι αφορά το ύψος ενδεχόμενης βοήθειας, αλλά ούτε και αν θα συνεπάγεται νέα μέτρα.
«Το θέμα ενός νέου προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα δεν είναι προς το παρόν στην ημερήσια διάταξη. Θα το συζητήσουμε την επόμενη χρονιά, όταν θα έχουμε πιο ακριβή στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημοσιονομική κατάσταση», δήλωσε η κ. Κοτέ στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών.
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ