08/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξυπνες ιδέες από νεοφυείς επιχειρήσεις

Επιχειρηματικότητα τρισδιάστατης εκτύπωσης

Η ιστορία της τρισδιάστατης εκτύπωσης ξεκίνησε λίγο παράδοξα σαν κινηματογραφικός φουτουρισμός. Αρχικά το 1994 σαν υπαινιγμός στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, η συζήτηση έγινε συγκεκριμένη και έντονη.
      Pin It

Η ιστορία της τρισδιάστατης εκτύπωσης ξεκίνησε λίγο παράδοξα σαν κινηματογραφικός φουτουρισμός. Αρχικά το 1994 σαν υπαινιγμός στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, η συζήτηση έγινε συγκεκριμένη και έντονη

 

«Η συζήτηση γύρω από την τρισδιάστατη εκτύπωση αφορά πλέον τις ανατροπές που αναμένεται να επιφέρει σε όλους τους βιομηχανικούς κλάδους, καθώς αλλάζει πλήρως το σύστημα παραγωγής

 

Η χρήση της τρισδιάστατης τεχνολογίας μπορεί να εξελιχθεί σε… συνεργό στην εγκληματικότητα, για παράδειγμα με την παραγωγή όπλων

 

Της Αλεξάνδρας Λεφοπούλου

 

Πολλοί μίλησαν για τη νέα βιομηχανική επανάσταση. Η χρονιά που προηγήθηκε έφερε την έκρηξη της τρισδιάστατης εκτύπωσης, καθώς στις αρχές του 2012, στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ, με τη χρήση τρισδιάστατου εκτυπωτή, δημιουργήθηκε ένας βιοδιασπώμενος νάρθηκας που τοποθετήθηκε στον μικρό Καΐμπα, ενώ ακολούθησαν εφαρμογές που αφορούν κυρίως τεχνητά μέλη. Παράλληλα, ξεπήδησαν πολλές επιχειρήσεις, κυρίως στο σκέλος του σχεδιασμού ειδικού λογισμικού, που διαμόρφωσαν «κύμα» δημιουργικότητας και επιχειρηματικότητας.

 

Παράλληλα και το Hollywood γρήγορα προσέγγισε και υιοθέτησε τη νέα τεχνολογία 3D αφού αποδεικνύεται χρήσιμη στις ταινίες που βασίζονται σε απαιτητικά εφέ. Οσοι είδαν την ταινία «Iron Man 2» διαπίστωσαν το πώς η παραγωγή της ταινίας αξιοποίησε σε αρκετές σκηνές της την τρισδιάστατη εκτύπωση σε πολύ υψηλό επίπεδο. Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση της πανάκριβης Aston Martin DB5 που χρειάστηκε να καταστραφεί στην περσινή ταινία του Τζέιμς Μποντ «Skyfall», όπου η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης έδωσε τη λύση.

 

Ποια είναι η γενική προσέγγιση της τρισδιάστατης εκτύπωσης;

 

Το πρώτο βήμα αφορά τον σχεδιασμό τού προς εκτύπωση αντικειμένου στην οθόνη ενός υπολογιστή με τη χρήση κατάλληλου λογισμικού, είτε με τη χρήση ειδικού «σαρωτή» (scanner) είτε με τον σχεδιασμό του από την αρχή. Το σχέδιο στέλνεται από τον υπολογιστή στον εκτυπωτή όπου αναπαράγεται σε τρεις διαστάσεις με διαδοχικά στρώματα του υλικού που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές που έχουν εισαχθεί κατά τον σχεδιασμό του.

 

Σήμερα, η συζήτηση γύρω από την τρισδιάστατη εκτύπωση αφορά πλέον τις ανατροπές που αναμένεται να επιφέρει σε όλους τους βιομηχανικούς κλάδους, καθώς αλλάζει πλήρως το σύστημα παραγωγής, αλλά και στις υπηρεσίες (π.χ. μεταφορές). Ηδη καθημερινά ανακαλύπτονται νέες προσεγγίσεις, κυρίως σε σχέση με τη χρήση των υλικών, όπως για παράδειγμα αυτές του υγρού μετάλλου, των οστών, των μοσχευμάτων, κ.λπ.

 

Αρκετές συζητήσεις αφορούν και το ηθικό σκέλος της ιστορίας, καθώς η χρήση της τρισδιάστατης τεχνολογίας μπορεί να εξελιχθεί σε… «συνεργό» στην εγκληματικότητα ή στον πόλεμο (π.χ. παραγωγή όπλων). Ωστόσο, ήδη αρκετές από τις εταιρείες που ασχολούνται με τις εφαρμογές της τρισδιάστατης εκτύπωσης κατατάσσονται μεταξύ των πρώτων ταχύτερα αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων στις ΗΠΑ. Η εταιρεία 3D Printing Systems κατατάσσεται τέταρτη στη λίστα του περιοδικού «Forbes» με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στις ΗΠΑ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO) εκτιμά ότι η παγκόσμια αγορά τρισδιάστατων εκτυπώσεων αναμένεται μέσα στο 2015 να φτάσει στα 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ μέχρι το 2019 θα έχει σχεδόν διπλασιαστεί στα 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Καθημερινά νέες εφαρμογές της τρισδιάστατης εκτύπωσης ανακοινώνονται, ενώ μικρές εταιρείες βασισμένες σε έξυπνες ιδέες των ιδρυτών τους και καλά επιχειρησιακά σχέδια ξεπηδούν διαρκώς. Παράλληλα, αλλάζει εικόνα σταδιακά η διαδικασία της βιομηχανικής παραγωγής αλλά και στην παραδοσιακή επιχείρηση. Οι ειδικοί εξηγούν ότι με τη χρήση τρισδιάστατης εκτύπωσης και τις εφαρμογές που αναπτύσσονται σε διάφορους κλάδους επιταχύνονται τα στάδια παραγωγής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η παραγωγή τεχνητών μελών ακοής που μειώνει τα στάδια παραγωγής από 9 σε 3, αλλάζοντάς τη σημαντικά.

 

Με διαφορετικούς τρόπους και προσεγγίσεις, η τρισδιάστατη τεχνολογία εκτύπωσης μπορεί να δώσει σάρκα και οστά στις ιδέες, τα σχέδια, τις μακέτες που επιθυμούμε, προσωποποιώντας την παραγωγή αντικειμένων με τα κατάλληλα εργαλεία και την απαραίτητη τεχνολογία και δίνοντας χώρο στην έμπνευση και τη φαντασία μας, αλλά και στις καθημερινές ανάγκες μας.

 

Στη χώρα μας, αρκετές ομάδες πανεπιστημιακών ερευνητικών κέντρων ή ομάδες φοιτητών μεγάλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων εργάζονται σε σχέδια εφαρμογών του 3D printing. Εμείς θα παρουσιάσουμε κάποιες επιχειρηματικές ιδέες που διακρίθηκαν πρόσφατα σε σχετικούς διαγωνισμούς κυρίως για νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) και είναι στη φάση της υλοποίησης.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Τρισδιάστατη τροφή;

 

Και όμως, αυτό υπόσχεται το Atomium, ένα νέο σχέδιο τρισδιάστατης εκτύπωσης από τη Βραζιλία, που θα επιτρέπει στον καθένα να δημιουργήσει υγιεινά και γευστικά γεύματα χάρη σε μία «φαγητομηχανή». Το Atomium είναι τρισδιάστατος εκτυπωτής φαγητού που βασίζεται στις επιθυμίες των χρηστών του και παρασκευάζει γεύματα βασισμένα σε μοριακά συστατικά αναγνωρίζοντας το αντικείμενο της τροφής.

 

Σκοπός του, σύμφωνα με τους εμπνευστές του, είναι να αποτελέσει ερέθισμα για την υγιεινή διατροφή των παιδιών, τα οποία θα μπορούν να προετοιμάζουν πλέον μόνα τους το γεύμα τους.

 

Η συσκευή χρησιμοποιεί το «αποτύπωμα» του χρήστη και συνδέεται με τα προσωπικά του δεδομένα (καθημερινές δραστηριότητες, ιατρικό ιστορικό, κ.λπ.) προκειμένου να εξισορροπήσει τις ανάγκες και την υγεία του χρήστη.

 

Ηδη το σχέδιο διακρίθηκε στους ημιτελικούς του διαγωνισμού, βραβεύτηκε στον διαγωνισμό Electrolux Design Lab Competition και σίγουρα μπορεί να δώσει έναυσμα για εφαρμογές σχετικές με το ζήτημα της διατροφής σε πληθυσμούς με ανάγκες.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Προσωποποίηση συναισθημάτων με τρισδιάστατη εκτύπωση

 

Η ιταλική startup Makoo με μία online πλατφόρμα υπόσχεται ότι μπορεί να «υλοποιήσει» συναισθήματα και λέξεις δημιουργώντας το δικό σας κόσμημα. Αυτό που απαιτείται για τον χρήστη είναι να ηχογραφήσει ένα σύντομο ηχητικό μήνυμα. Οι λέξεις και ο τόνος της φωνής του μπορεί στη συνέχεια να πάρει τη μορφή και το σχέδιο ενός κοσμήματος (βραχιόλι, σκουλαρίκια, δαχτυλίδια κ.λπ.), το οποίο θα δημιουργηθεί μέσα από τη χρήση ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή.

 

Πώς λειτουργεί το Makoo;

 

Πρώτα απ' όλα, ο χρήστης επιλέγει το είδος του κοσμήματος. Στη συνέχεια, έχει τη δυνατότητα να προσωποποιήσει τα χαρακτηριστικά της επιλογής του μέσα από ένα σύντομο μήνυμα. Το ειδικό λογισμικό της Makoo θα αλλάξει το σχέδιο του κοσμήματος σύμφωνα με τις λέξεις που ο χρήστης θα χρησιμοποιήσει καθώς και τον τόνο της φωνής του. Το online εργαλείο της εταιρείας επιτρέπει να αλλάξει κανείς το βάρος, την εικόνα, το σχέδιο του κοσμήματος και εικονικά να το δοκιμάσει. Στη συνέχεια, αφού επιλεγεί το υλικό, μπορεί να εκτυπωθεί τρισδιάστατα.

 

Οι 4 ιδρυτές της εταιρείας (Federico De Simone, Giulio Galassi, Arianna Notari και Dario De Angelis) με το Makoo κέρδισαν το μπρούντζινο μετάλλιο του «InnovAction Lab 2013», που αποτελεί εκδήλωση βράβευσης ιδεών νέων ιταλικών νεοφυών επιχειρήσεων, στη Ρώμη, στα τέλη του προηγούμενου μήνα. Στον διαγωνισμό, επιλέχθηκαν 8 σχέδια μεταξύ 120 συμμετεχόντων για να παρουσιάσουν τα επιχειρησιακά τους πλάνα στην ειδική επιτροπή, αποτελούμενη από επενδυτές, μέντορες, σύμβουλους νεοφυών επιχειρήσεων και επαγγελματίες του χώρου.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Τρισδιάστατο «τσεκ ιν»

 

Οι εταιρείες που ασχολούνται με τις εφαρμογές της τρισδιάστατης εκτύπωσης κατατάσσονται μεταξύ των πρώτων ταχύτερα αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων στις ΗΠΑ

 

«Ανοιξε σουσάμι» με ένα δαχτυλίδι; Κι όμως το «Sesame Ring» που σχεδίασαν φοιτητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) αναμένεται να αντικαταστήσει τις κάρτες στα δημόσια μέσα μεταφοράς.

 

Οι δύο μεταπτυχιακοί φοιτητές του ΜΙΤ θέλησαν να επιταχύνουν τη διαδικασία εισόδου στα δημόσια μέσα μεταφοράς κάνονας χρήση της τρισδιάστατης εκτύπωσης για να αντικατασταθεί η λεγόμενη «Charlie Card», η έξυπνη κάρτα που χρησιμοποιείται στα δημόσια μέσα μεταφοράς της Μασαχουσέτης, καθώς οι επιβάτες την έχαναν συχνά μέσα στις γεμάτες τσάντες τους. Εχοντας χάσει το τρένο πολλές φορές στην προσπάθειά τους να βρουν την κάρτα τους, δημιούργησαν ένα δαχτυλίδι (Sesame Ring) που μπορεί να υποστηριχτεί από το σύστημα συγκοινωνίας της πόλης.

 

Το δαχτυλίδι τους λειτουργεί όπως και η «Charlie Card» και ήδη οι δημόσιες συγκοινωνίες της πόλης έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της ιδέας των σπουδαστών, ενώ το σχέδιο αναζητά την ενίσχυσή του μέσα από το Kickstarter (ιστοσελίδα συλλογικής μικροχρηματοδότησης) για το πρώτο στάδιο παραγωγής των νέων δαχτυλιδιών.

 

 

 

 

Scroll to top