27/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γέμισε… Μέσι όλος ο πλανήτης!

      Pin It

Της Β. Παπαντωνοπούλου  

 

Αφορμή για το κομμάτι αυτό είμαστε εμείς, οι δημοσιογράφοι, και η ευκολία με την οποία βάζουμε ταμπέλες. Για σκεφτείτε πόσες φορές έχετε διαβάσει τον χαρακτηρισμό… ο «Ελληνας Μέσι» για τον Γιάννη Φετφατζίδη; Για να εξηγούμαστε, το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό. Μια βόλτα στον διεθνή Τύπο δείχνει ότι η τάση να εντοπίζουν και να βαφτίζουν νέους Λίονελ Μέσι καλά κρατεί σε όλο τον κόσμο.

 

Οι προϋποθέσεις είναι απλές: να κάνει ένας παίκτης κάποια φαντεζί ενέργεια κάποια στιγμή σε κάποιον αγώνα ή να σκοράρει κατά βούληση ή να είναι μικροκαμωμένος ή και πολύ νεαρός με μεγάλες προοπτικές.

 

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, βέβαια, δεν μπορούν να γίνουν συγκρίσεις με το αυθεντικό «προϊόν», τον θαυματουργό 25χρονο σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα. Σε μερικές, οι όποιες ελπίδες ξεπερνιούνται (και διαλύονται…) από την πραγματικότητα. Σε άλλες, είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε. Ομως, ας μην αφήνουμε τις λεπτομέρειες να χαλάνε μια ωραία ιστορία…

 

Ο Ελληνας Μέσι: Γιάννης Φετφατζίδης

 

Στην περίπτωση του (πλέον 22χρονου) Γιάννη Φετφατζίδη, ο παραλληλισμός με τον Μέσι έγινε λόγω της ντρίμπλας και της ταχύτητας. Επίσης, είναι εξίσου μικρόσωμος με τον Αργεντινό, ενώ έκανε κι αυτός θεραπεία με αυξητική ορμόνη. Ο ίδιος ο επιθετικός μέσος του Ολυμπιακού, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «FourFourTwo», μίλησε για το παρατσούκλι του: «Είναι πολύ ωραίο, πολύ κολακευτικό, αλλά μιλάμε για τον καλύτερο του κόσμου. Δεν μπορεί να τον φτάσει κανένας. Υπάρχουν πράγματα στο ρεπερτόριο του Μέσι που νιώθω πως μπορώ να κάνω, αλλά, διάολε, αυτό απέχει πολύ από το να με συγκρίνουν μαζί του». Ενώ στην αρχή της καριέρας του ο Φετφατζίδης φαινόταν ότι θα κάνει μεγάλα πράγματα, δείχνει να έχει τελματώσει. Ούτε στον Ολυμπιακό επί Βαλβέρδε και επί Ζαρντίμ, ούτε στην Εθνική ομάδα βρίσκει τον χρόνο συμμετοχής που οι οπαδοί θα ήθελαν. Οπως δήλωνε τις προάλλες ο Ζαρντίμ, οι προϋποθέσεις για να ξαναβάλει την καριέρα του στις ράγες είναι «να μάθει να παίζει πιο απλά και να γίνει πιο ομαδικός». Τι να κάνουμε; Στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο η τακτική νικάει τα κολπάκια με την μπάλα…

 

Ο Κροάτης Μέσι: Ματέο Κόβασιτς

 

Μπορεί η Ντινάμο Ζάγκρεμπ να ήταν από τις χειρότερες ομάδες του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ, όμως ο 18χρονος Ματέο Κόβασιτς έχει στρέψει πάνω του τους προβολείς της δημοσιότητας. Ηδη από τα 13 του είχε προτάσεις να πάει στις ακαδημίες της Στουτγάρδης, του Αγιαξ, της Γιουβέντους και της Μπάγερν Μονάχου, αλλά οι γονείς του προτίμησαν να επιστρέψει το παιδί στην πατρίδα του, το Ζάγκρεμπ. Αλλωστε έμεναν τόσα χρόνια στην Αυστρία, όπου είχαν καταφύγει το 1991, κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Το 2010 έγινε ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία του κροατικού πρωταθλήματος. Ηταν 16 χρόνων και 198 ημερών. Και πριν από μερικούς μήνες έγινε ο δεύτερος νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ. Οπως μπορείτε να φανταστείτε, είδε το όνομά του σε σύσσωμο τον κροατικό Τύπο να μπαίνει στην ίδια αράδα με αυτό του Αργεντινού της Μπαρτσελόνα.

 

Ο Τυνήσιος Μέσι: Γιουσέφ Μσακνί

 

Ο «Γιουσέφ Μέσι», όπως τον αποκαλούν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας του, είναι αρκετά ψηλότερος από τον Λίονελ, γύρω στο 1,80, αλλά εξίσου ικανός με την μπάλα στα πόδια. Ο 22χρονος επιθετικός μέσος, που βγήκε από τις τάξεις της Εσπεράνς στην Τύνιδα, πριν από λίγες μέρες μετακόμισε στο Κατάρ, όπου θα αγωνίζεται για λογαριασμό της Λεχβίγια. Η μεταγραφή κόστισε 15 εκατομμύρια δολάρια που αποτελεί ρεκόρ για Αραβα παίκτη και αντανακλά τον ρόλο του Μσακνί στον θρίαμβο της Εσπεράνς στο περσινό Αφρικανικό Τσάμπιονς Λιγκ. Γράφτηκε κάποια στιγμή ότι την εξέλιξή του παρακολουθούσαν η Αρσεναλ και η Παρί Σεν Ζερμέν. Ο νεαρός, όμως, προτίμησε τα (δεδομένα) πετροδόλαρα από τα (πιθανά) ευρωπαϊκά νομίσματα.

 

Ο Βορειοκορεάτης Μέσι: Γιονγκ Ιλ-Γκουάν

 

Ηταν αρκετό ένα χατ-τρικ με την ομάδα Νέων της Βόρειας Κορέας κατά της Αυστραλίας και… ένας πολύ κακός τερματοφύλακας για να γίνει ο Γιονγκ φίρμα μέσα σε μια νύχτα. Καλός ντριμπλέρ, με σωστά τελειώματα, είδε το όνομά του να γράφεται για πιθανή μεταγραφή στη Νιούκαστλ, την Αϊντχόφεν ή την Παρτιζάν Βελιγραδίου. Τίποτε από αυτά δεν έγινε και ο 20χρονος κυνηγός αγωνίζεται στη Ριμιονγκσού, σύλλογο της χώρας του. Το μόνο που έχει να επιδείξει είναι τον τίτλο του «Νέου παίκτη της χρονιάς», που του απένειμε η ασιατική ποδοσφαιρική ομοσπονδία το 2010.

 

Ο Χιλιανός Μέσι: Νέλσον Μπουσταμέντε

 

Ηταν 12 χρόνων ο Νέλσον όταν ο μελλοντικός του μάνατζερ, Ρενέ Κούρας, τον εντόπισε σε κάποιο φανάρι του Σαν Μπερνάρντο, στη Χιλή, να κάνει κόλπα με την μπάλα για τους σταματημένους οδηγούς προκειμένου να βγάλει κάνα χαρτζιλίκι. Ο Κούρας ήρθε σε συμφωνία με την ιταλική Μπρέσια, που ήταν διατεθειμένη να καλύψει τα έξοδα της θεραπείας με αυξητική ορμόνη. Ναι, και αυτός είναι μικροκαμωμένος, μόλις 1,60 μ. Στα 18 του έπαιξε κάποιους αγώνες με τη δεύτερη ομάδα της Μπρέσια, αλλά κατόπιν έμεινε να ζεσταίνει τον πάγκο. Πριν από λίγες ημέρες συμπλήρωσε τα 20 και πλέον βρίσκεται στη Λέτσε ύστερα από περσινό πέρασμά του από την Μπολόνια -πάντα για δεύτερες ομάδες μιλάμε…

 

Ο Ιάπωνας Μέσι: Τακεφούσα Κούμπο

 

Ο Τακεφούσα είναι μόλις 12 χρόνων! Γιατί βρίσκεται στη λίστα μας; Ηδη έχει αποκληθεί ο «Μέσι της Ιαπωνίας», καθώς η πορεία του μοιάζει κατά πολύ με αυτήν του Αργεντινού. Φοιτούσε σε μια από τις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα, στη Γιοκοχάμα, και οι προπονητές του ξετρελάθηκαν με τις δυνατότητές του. Ο ένας το είπε στον άλλο, τα νέα έφτασαν στη Βαρκελώνη και ο μικρός από τη μία ημέρα στην άλλη βρέθηκε στην Ισπανία και είναι ο πρώτος Ιάπωνας στην ιστορία του συλλόγου. Τα βιντεάκια με τα κόλπα του στο youtube έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου και οι άνθρωποι των «μπλαουγράνα» πιστεύουν ότι στο τέλος της δεκαετίας που διανύουμε θα είναι από τους κορυφαίους παίκτες τους.

 

Ο Ιρλανδός Μέσι: Ζακ Γκίλσεναν

 

Ο επονομαζόμενος «Ιρλανδός Μέσι» λέγεται Ζακ, είναι μόλις 9 χρόνων, αλλά βρίσκεται ήδη στη «Λα Μασία». Ζούσε με τους γονείς του στην Αυστραλία όταν τον εντόπισε η Τότεναμ που είχε καμπ στο Σίδνεϊ. Η οικογένεια επέστρεψε στην Ιρλανδία με την προοπτική να πάει ο Ζακ στο Λονδίνο και στα «σπιρούνια». Ομως, ήρθε το τηλεφώνημα από την Μπαρτσελόνα, καθώς ένας από τους προπονητές τον είχε παρακολουθήσει σε τουρνουά. Τον δοκίμασαν σε τράιαλ μεταξύ 400 παιδιών, ήταν μέσα στους 90 που πέρασαν και κατόπιν έφτασε μέχρι τους 16. Εκεί, ο πιτσιρικάς «τα έσπασε», σημειώνοντας 7 γκολ στο δοκιμαστικό ματς. Δύο μέρες μετά, η συμφωνία με την Μπαρτσελόνα ήταν γεγονός…

ΕΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ «ΜΕΣΙ»…

Αλβανός Μέσι: Γιαχμίρ Χίκα

Αρμένιος Μέσι: Χένρικ Μχιταριάν

Αυστριακός Μέσι: Φίλιπ Πρόσενικ

Γεωργιανός Μέσι: Γκιόργκι Τσαντούρια

Ελβετός Μέσι: Σερντάν Σακίρι

Κύπριος Μέσι: Αγγελος Ανδρέου

Μαυροβούνιος Μέσι: Μάρκο Τσέτκοβιτς

Νορβηγός Μέσι: Κάμερ Κάκα

Ουκρανός Μέσι: Γεβγέν Κονόπλιανκα

Πολωνός Μέσι: Αλεκσάντερ Γιάγκελο

Σέρβος Μέσι: Στέφαν Μπάμποβιτς

Τούρκος Μέσι: Σερτζάν Γιλντιρίμ

Scroll to top