08/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιβράδυνση της ύφεσης στο β΄τρίμηνο

Στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ: περιορίστηκε στο 3,8% έναντι πρόβλεψης για 4,6% λόγω τουρισμού και μικρότερου εμπορικού ελλείμματος.
      Pin It

Στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ: περιορίστηκε στο 3,8% έναντι πρόβλεψης για 4,6% λόγω τουρισμού και μικρότερου εμπορικού ελλείμματος

 

Του Μάριου Χριστοδούλου

 

«Παράθυρο» για μικρότερη ύφεση το 2013 από το 4,2%, που είχε αρχικά εκτιμηθεί, αφήνουν τα νέα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

 

Σύμφωνα με αυτά, η συρρίκνωση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο φέτος περιορίστηκε στο 3,8% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 4,6%.

 

Στον περιορισμό της ύφεσης συνέβαλαν οι καλύτερες επιδόσεις στον τουρισμό, που θα είναι το «βαρόμετρο» για την τελική διαμόρφωση του ΑΕΠ, αλλά και η μεγαλύτερη συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος.

 

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, πρόκειται για στοιχεία που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση, όπως αυτά για την τουριστική κίνηση, που είχαν μεγαλύτερη θετική επίπτωση στο ΑΕΠ.

 

Εκτιμάται ότι μόνο από την αύξηση κατά 8% που σημείωσαν οι αφίξεις στη χώρα μας λόγω του ότι πολλά κρουαζιερόπλοια με προορισμό την Αίγυπτο ήρθαν στην Ελλάδα εξαιτίας των γεγονότων στη Συρία, ενισχύθηκε σημαντικά το τουριστικό συνάλλαγμα.

 

Παράλληλα, θετικά συνέβαλαν και τα στοιχεία εισαγωγών-εξαγωγών του Ιουνίου, όπως επίσης οι δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και τα στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού. Παράλληλα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ήταν μικρότερο κατά 75,7% από αυτό που είχε υπολογιστεί κατά την πρώτη εκτίμηση.

 

Τα νέα στοιχεία αναμένεται να συμπαρασύρουν ελαφρώς προς τα κάτω την εκτίμηση για ύφεση 4,2% στο σύνολο του έτους. Εκτιμάται ότι η πτώση του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 4%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ εκτιμούν πως στην Ελλάδα θα καταγραφεί φέτος μείωση του ΑΕΠ κατά 4,2%, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος υπολογίζει ότι θα είναι 4,6%.

 

Από την πλευρά του, το ΙΟΒΕ αναθεώρησε (στην τετραμηνιαία έκθεσή του) επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία.

 

Εκτιμά ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2013 θα είναι 4,8%- 5%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για μεταβολή 4,6%. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η οικονομία της Ελλάδας θα συρρικνωθεί κατά 4,8% φέτος και κατά επιπλέον 1,2% το 2014.

 

Κατόπιν των διαφορετικών αυτών εκτιμήσεων τα στοιχεία που θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ για το επόμενο διάστημα συγκεντρώνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

 

Αναλυτικότερα όμως η συγκράτηση της ύφεσης στο 3,8% στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 οφείλεται:

 

* στη συνεχιζόμενη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης κατά 6,3% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2012

 

* στη μείωση των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου κατά 11% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2012.

 

Αντιθέτως, θετική συμβολή στον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ είχε η μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 75,7%.

 

Η αναθεωρημένη επίδοση του ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς είναι η καλύτερη που έχει σημειωθεί από το τρίτο τρίμηνο του 2010.

 

Ωστόσο, σε τρέχουσες τιμές το ΑΕΠ διαμορφώθηκε το φετινό δεύτερο τρίμηνο στα 46,25 δισ. ευρώ, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει παρατηρηθεί στη διάρκεια του 2ου τριμήνου από το 2005.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………

 

«Βουλιάζουν» τα αεροδρόμια από τουρίστες, πρώτη η Καλαμάτα

 

Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη

 

Συνωστισμός ξένων επισκεπτών στα αεροδρόμια της χώρας, με τον Αύγουστο να «κλείνει» στο 10,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012, με τη συνολική αύξηση των αφίξεων στο οκτάμηνο να ανέρχεται στο 9,93%.

 

Οπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία των κυριότερων αεροδρομίων της χώρας, τα οποία ανακοίνωσε χθες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, πρωταθλήτρια του Αυγούστου αλλά και της χρονιάς αναδεικνύεται η Καλαμάτα. Οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας αυξήθηκαν κατά 46,76% τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού (44,38% στο οκτάμηνο) καθώς τόσο η Μάνη όσο και το πολυτελέστατο θέρετρο στα παράλια του Ιονίου αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης για τους ξένους επισκέπτες.

 

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα αεροδρόμια, τη μεγαλύτερη αύξηση με διψήφιο ποσοστό, τον Αύγουστο, είχαν όπως ήταν αναμενόμενο τα περιφερειακά, με εξαίρεση αυτό της Σάμου που είχε μείωση 3,56%.

 

Κεφαλονιά, Σαντορίνη, Aραξος και Χανιά άγγιξαν το +20%, ενώ πάνω από 10% ήταν η αύξηση σε Ρόδο, Κέρκυρα, Ηράκλειο, Ζάκυνθο.

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρέαδη, είναι πλέον σχεδόν βέβαιο ότι θα επιτευχθεί το ρεκόρ 17,5 εκατ. διεθνών αφίξεων και 11,5 δισ. ευρώ άμεσων εσόδων, καθώς τα στοιχεία των αεροπορικών αφίξεων είναι ιδιαίτερα θετικά και μένει να συνδυαστεί με τις οδικές και θαλάσσιες αφίξεις.

 

Παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία των αεροδρομίων, εκπρόσωποι της τουριστικής αγοράς υπογραμμίζουν ότι οι πανηγυρισμοί είναι πρόωροι. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σημειώνουν ότι αν θέλουμε να χαράξουμε σοβαρή τουριστική πολιτική θα πρέπει να δούμε ποια είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτού του ρεκόρ, τις συγκυρίες που ευνόησαν τη χώρα μας, όπως η αναταραχή και η πολιτική αστάθεια στην Αίγυπτο.

 

Αυτό πάντως που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι η κατά κεφαλήν δαπάνη μειώθηκε, όπως και η δαπάνη εκτός ξενοδοχείων, καθώς «τα βραχιολάκια», δηλαδή τα ξενοδοχεία «all included», έκαναν χρυσές δουλειές.

 

Επιπρόσθετα, παρά τη θριαμβολογία του υπουργείου Εργασίας, η αύξηση της απασχόλησης δεν ήταν ανάλογη της αύξησης των επισκεπτών και, τέλος, μια καλή χρονιά για επιχειρήσεις του τουρισμού δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες των δύο προηγούμενων ετών.

 

Scroll to top