Avranas-Panou-Rosinou-festival-Venetia

08/09/13 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ART

Θρίαμβος για Αβρανά και Πάνου στη Φεστιβάλ Βενετίας

Η ελληνική ταινία «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά βραβεύτηκε με τον Αργυρό Λέοντα, για την καλύτερη σκηνοθεσία της ιστορίας μιας δυσλειτουργικής οικογένειας. Ο Θέμης Πάνου απέσπασε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού .
      Pin It

Ο Χρυσός Λέοντας του διεθνούς κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας δόθηκε στο ντοκιμαντέρ «Sacro Gra» του Ιταλού σκηνοθέτη Τζιανφράνκο Ρόσι το οποίο αναφέρεται στα άγνωστα και ποιητικά πρόσωπα που ζουν γύρω από την περιφερειακή λεωφόρο της Ρώμης, την «GRA».

Η ελληνική ταινία «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά βραβεύτηκε με τον Αργυρό Λέοντα, το δεύτερο πιο σημαντικό βραβείο του Φεστιβάλ, για την καλύτερη σκηνοθεσία της ιστορίας μιας δυσλειτουργικής οικογένειας και της αυτοκτονίας ενός παιδιού. Ο Θέμης Πάνου απέσπασε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού για την ερμηνεία του στην ταινία.

Το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής δόθηκε στον Κινέζο Τσάι Μινγκ-Λιάνγκ για το Jiaoyou (Αδέσποτα Σκυλιά), την ιστορία ενός άστεγου πατέρα και των δύο παιδιών του που αναγκάζονται να περιπλανώνται στους δρόμους της Ταϊπέι στην Ταϊβάν.

Και «παράλληλα» βραβεία

Η ελληνική ταινία «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά -ένα δυνατό, βουτηγμένο σε μια μαύρη ατμόσφαιρα, έργο, αλληγορία πάνω στη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας, μέσα από την ιστορία μιας δυσλειτουργικής οικογένειας-  κατέκτησε και δύο παράλληλα βραβεία: το βραβείο των κριτικών FEDEORA και το νεανικό βραβείο Arca.

Το βραβείο FEDEORA καλύτερης ταινίας από Ευρώπη και χώρες της Μεσογείου του διαγωνιστικού τμήματος του 70ου φεστιβάλ της Βενετίας, που κέρδισε η ταινία του Αβρανά, απονέμει ομάδα κριτικών-μελών της Ομοσπονδίας Κριτικών για ταινίες από Ευρώπη και Μεσόγειο. Το δεύτερο βραβείο που κέρδισε η ελληνική ταινία, το Arca CinemaGiovanni, απονέμεται από 70 νέους από Ιταλία, Γαλλία και Τυνησία, ηλικίας από 18 μέχρι 26 χρόνων.

Εξάλλου, το βραβείο FEDEORA καλύτερης ταινίας στο τμήμα «Μέρες των Δημιουργών» απονεμήθηκε στην ισραηλινή ταινία «Βηθλεέμ» του Γιούβαλ Άντλερ, που καταπιάνεται με αντικειμενικότητα και ειλικρίνεια γύρω από τις σχέσεις ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Άραβες, μέσα από την ιστορία ενός νεαρού που μπλέκεται σε μια ομάδα εξτρεμιστών μουσουλμάνων.

Στον Βούλγαρο Μίλκο Λαζάροφ, σκηνοθέτη της ταινίας «Αποξένωση», που προβλήθηκε στο ίδιο τμήμα, απονεμήθηκε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη. Τέλος, στην ταινία «Ταξικός εχθρός» του Ροκ Μπίτσεκ (Σλοβενία) απονεμήθηκε το βραβείο καλύτερης ταινίας του Τμήματος «Εβδομάδα της Κριτικής».

Το βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) για την καλύτερη ταινία του επίσημου διαγωνιστικού τμήματος της Μόστρας απονεμήθηκε στην καναδική ταινία «Ο Τομ στη φάρμα» του Ξαβιέ Ντολάν, ενώ, το βραβείο καλύτερης ταινίας στα άλλα τμήματα της Μόστρας (Ορίζοντες και Εβδομάδα της Κριτικής) δόθηκε στη σουηδική ταινία «The Reunion» της Ανα Οντέλ.

Ακόμη, το βραβείο Europa Cinemas Label, που δίνεται από Ευρωπαίους διανομείς για την προώθηση καλλιτεχνικής αξίας ταινιών σε ευρωπαϊκές αίθουσες, απονεμήθηκε στη γαλλική ταινία «La belle vie» του Ζαν Ντενιζό, ενώ ειδική μνεία έγινε στη βουλγάρικη ταινία «Αποξένωση» του Μίλκο Λαζάροφ.

Τα βραβεία 

- Χρυσό Λιοντάρι καλύτερης ταινίας: «Sagro Gra» του Τζιανφράνκο Ρόζι (Ιταλία/Γαλλία).

- Αργυρό Λιοντάρι καλύτερης σκηνοθεσίας: Αλέξανδρος Αβρανάς για την ταινία «Miss Violence» (Ελλάδα).

- Μέγα Βραβείο της Επιτροπής: «Αδέσποτα σκυλιά» του Τσάι Μινγκ-Λιάνγκ (Κίνα Ταϊπέι/Γαλλία).

- Κύπελλο Βόλπι καλύτερου ανδρικού ρόλου: Θέμις Πάνου για την ταινία «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά.

- Κύπελλο Βόλπι καλύτερης γυναικείας ερμηνείας: Έλενα Κότα για την ταινία «Via Castellana Pantiera» της Έμα Ντάντε (Ιταλία/Ελβετία/Γαλλία).

- Βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι για καλύτερο νέο ή νέα ηθοποιό: Τάι Σέρινταν για την ταινία «Joe» του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν (ΗΠΑ).

- Βραβείο καλύτερου σεναρίου: Στιβ Κούγκαν και Τζεφ Πόουπ για την ταινία «Φιλομένα» του Στίβεν Φρίαρς (Βρετανία).

- Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: «Η γυναίκα του αστυνόμου» του Φίλιπ Γκρένινγκ (Γερμανία).

- Λιοντάρι του Μέλλοντος- Βραβείο Λουίτζι Ντε Λαουρέντις για πρώτη ταινία (που απονέμει επιτροπή με πρόεδρο την Χάιφα αλ Μανσούρ και μέλη τους: Αμάτ Εσκαλάντε, Αλεξέι Γκέρμαν Τζούνιορ, Τζέφρι Γκίλμορ, Αριάν Λαμπέντ, Μαρί Σόλε Τονιάτσι): «Λευκή σκιά» του Νόαζ Ντέσε (Ιταλία/Γερμανία/Τανζανία), στο τμήμα «Εβδομάδα της Κριτικής» (στην ταινία δίνεται και ποσό 100.000 δολαρίων από την εταιρία του Ντε Λαουρέντις, που θα μοιραστεί ανάμεσα στον σκηνοθέτη και τον παραγωγό).

Τα βραβεία των «Οριζόντων» (από επιτροπή με πρόεδρο τον Πολ Σρέιντερ και μέλη τους: Κατρίν Κορσίνι, Λεονάρντο Ντι Κοστάντζο, Γκολσιφτέ Φαραχανί, Φρεντερίκ Φοντέν, Ξενίγια Ράπαπορτ και Αμρ Γουακέντ):

- Καλύτερης ταινίας: «Eastern Boys» του Ρόμπιν Καμπίλο (Γαλλία).

- Καλύτερης σκηνοθεσίας: Ουμπέρτο Παζολίνι για την ταινία «Still Life» (Βρετανία/Ιταλία).

- Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: «Ruin» των Μάικλ Κόντι και Αμιέλ Κουρτέν-Γουιλσόν (Αυστραλία).

- Ειδικό Βραβείο για ανανεωτικό περιεχόμενο: «Mahi va gorbeh» του Σαχράμ Μόκρι (Ιράν).

- Καλύτερης ταινίας μικρού μήκους: «Kush» του Σουμπασίς Μπουτιάνι (Ινδία).

- Χρυσό Λιοντάρι καριέρας 2013: Γουίλιαμ Φρίντκιν.

- Βραβείο Jaeger-LeCoultre Δόξας στον σκηνοθέτη: Ετόρε Σκόλα.

- Βραβείο Persol: Αντρέι Βάιντα.

- Βραβείο L’Oreal για τον κινηματογράφο: Εουτζένια Κοσταντίνι.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top