Pin It

Της Αλίκης Μάτση

Με αφορμή απλές διαρροές απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ιθαγένεια…ο Αντώνης Σαμαράς, τηρώντας τις προσωπικές του προεκλογικές δεσμεύσεις, σπεύδει με μια ξερή εντολή να τροποποιήσει τον νόμο Ραγκούση για την ιθαγένεια, υιοθετώντας άκρως συντηρητικές απόψεις και δημιουργώντας περίπου αδύνατες προϋποθέσεις για την απόκτησή της.

 

Πριν καν καθαρογραφεί η απόφαση, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Τάκη Μπαλτάκου, ο κ. Σαμαράς έδωσε εντολή για την άμεση εφαρμογή της. Στην απόφαση προβλέπεται ότι για την απόκτηση της ιθαγένειας θα ερευνάται «αν οι αιτούντες έχουν δεσμό με το ελληνικό έθνος».

 

Ο πρωθυπουργός έσπευσε επίσης να δώσει εντολή στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χ. Αθανασίου να προετοιμάσει εντός μιας εβδομάδας σχετικό νομοθέτημα.

 

Οι κινήσεις Σαμαρά δημιούργησαν ρήγμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο των τριών. Και βεβαίως προκάλεσαν την αντίδραση του «πατέρα» του νομοθετήματος Γιάννη Ραγκούση, από το περιβάλλον του οποίου επετέθησαν με σφοδρότητα στον Αντ. Σαμαρά.

 

«Ο κ. Σαμαράς με τη στάση του έδειξε το πραγματικό δεξιό του πρόσωπο και μια αντίληψη πολύ κοντά στης Χρυσής Αυγής», ήταν το σχόλιο του στην «Εφ.Συν.».

 

Βρήκαν, ωστόσο, συμμάχους στους Ανεξάρτητους Ελληνες και βεβαίως στη Χρυσή Αυγή, στην εκλογική βάση των οποίων στοχεύει ούτως ή άλλως ο πρωθυπουργός.

 

Προκάλεσαν επίσης οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου και του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Η αξιωματική αντιπολίτευση έκρινε ότι «με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση υιοθετεί την ατζέντα του μίσους και του φόβου που ορίζει η Χρυσή Αυγή».

 

Ο Σ. Κεδίκογλου απάντησε -φυσικά- μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, «πληροφορώντας» τον ότι «δεν υπάρχει τίποτε το «προοδευτικό» σε μια χώρα που καταντάει ανοχύρωτη σε όποιον θέλει να μπει και να εγκατασταθεί, χωρίς έλεγχο και νόμιμες προϋποθέσεις».

 

Φρόντισε, βεβαίως, να σημειώσει πως «όλα αυτά θα αντιμετωπιστούν και θα λυθούν με νομοθετική πρωτοβουλία, μετά από συνεννόηση με τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και με φιλοδοξία να καλύψουν ακόμα μεγαλύτερο πολιτικό φάσμα της Βουλής», προκειμένου εκ προοιμίου να κατευνάσει αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

 

Από τις ανακοινώσεις των τελευταίων, όμως, δεν προκύπτει κατ' αρχήν συναίνεση. Για το ΠΑΣΟΚ, «η διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών των μεταναστών που μεγάλωσαν ή μεγαλώνουν στη χώρα μας παραμένει προτεραιότητα». Για δε ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ «θα είναι πολύ επικίνδυνο από το δίκαιο του εδάφους να ξαναπεράσουμε στο δίκαιο του αίματος».

 

Οι Οικολόγοι Πράσινοι κάνουν λόγο για «αναβίωση του φασισμού και της στοχοποίησης των ξένων».

 

Αντιθέτως, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες «παραμένουν σταθερά αντίθετοι σε πολιτικές και πρακτικές που στόχο έχουν να αλλοιώσουν την εθνική μας ταυτότητα».

 

Scroll to top