Samaras-Antonis-Deth

09/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι (δεν) είπε ο Σαμαράς στη ΔΕΘ

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε με «πλεόνασμα» υποσχέσεων για έξοδο από το Μνημόνιο και αυξήσεις, αποφεύγοντας κάθε αναφορά στα νέα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές.
      Pin It

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε με «πλεόνασμα» υποσχέσεων για έξοδο από το Μνημόνιο και αυξήσεις, αποφεύγοντας κάθε αναφορά στα νέα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές

 

Της Αλίκης Μάτση

 

Είπε πολλά, απέκρυψε πολύ περισσότερα.

 

Ο λόγος για τον πρωθυπουργό, που από το βήμα των εγκαινίων της 78ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, αλλά και με συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα («Εθνος»), εμφανίστηκε και πάλι αισιόδοξος για την επίτευξη του περίφημου πρωτογενούς πλεονάσματος. Απέκλεισε, δε, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, εκβιάζοντας εμμέσως τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αφού στην ουσία τούς καταλόγισε εκ προοιμίου δολιοφθορά, αν καταψηφίσουν το όποιο κυβερνητικό νομοσχέδιο.

 

Ο κ. Σαμαράς έθεσε κατ' αρχάς την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος ως προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Και έταξε, δηλώνοντας βέβαιος ότι θα επιτευχθεί, αυξήσεις σε χαμηλοσυνταξιούχους και στρατιωτικούς, όπως άλλωστε αναμενόταν βάσει των διαρροών όλες τις τελευταίες ημέρες από το μέγαρο Μαξίμου.

 

Χρηματοδοτικό κενό

 

Ο πρωθυπουργός δεν είπε όμως ότι οι δανειστές προετοιμάζονται ήδη να μας δώσουν και νέο δάνειο, αφού το χρηματοδοτικό κενό υπολογίζεται ότι θα φτάσει περί τα 11,5 δισ. ευρώ. Το «ομολόγησαν» την περασμένη εβδομάδα τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, όσο και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντάνιελ Ντάισελμπλουμ. Ο κ. Στουρνάρας παρέπεμψε μόλις την Παρασκευή τη σχετική συζήτηση για του χρόνου τον Ιούλιο, αλλά Κύριος οίδε ποιες οι βουλές των εταίρων. Στην ίδια γραμμή άλλωστε κινείται, εδώ και αρκετό καιρό, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Και, βεβαίως, νέο δάνειο σημαίνει νέο Μνημόνιο. Και νέο Μνημόνιο συνεπάγεται νέα μέτρα.

 

Νέα μέτρα όμως ο κ. Σαμαράς είπε πως δεν πρόκειται να ληφθούν, τονίζοντας μάλιστα πως «μια νέα μετρολογία θα κάνει κακό στην οικονομία μας» και χαρακτηρίζοντας το 2014 «έτος ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία».

 

Προφανώς ο πρωθυπουργός εννοούσε ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα για το 2014. Αναγνώρισε άλλωστε από του βήματος της ΔΕΘ πως «οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τους πολίτες ήταν δυσβάσταχτες» και υποσχέθηκε ελαφρύνσεις για την επόμενη χρονιά. «Θα ζητηθούν λίγα από πολλούς», είπε ο κ. Σαμαράς.

 

Δεν μπήκε όμως καν στον κόπο να διαψεύσει τις αποκλειστικές πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν προχθές, Σάββατο, στην «Εφ.Συν.», ότι οι δανειστές ζητούν από τη δικομματική του κυβέρνηση να ψηφίσει τώρα νέα μέτρα για τη διετία 2015–2016. Το θέτουν, μάλιστα, ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων του τρέχοντος δανείου.

 

Απλώς, στη συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χθες, απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, δίχως βεβαίως να κάνει αναφορά στις πιέσεις που δέχεται από τους δανειστές να ψηφιστούν τώρα μέτρα για δύο χρόνια μετά.

 

«Δολιοφθορά»

 

Και έχοντας προφανώς επίγνωση ότι τα όποια νέα μέτρα θα τύχουν εντονότατων αντιδράσεων από βουλευτές και των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, ενώ ενέχεται ο κίνδυνος καταψήφισής τους, ερωτηθείς αν θα μπορούσε να γίνει κάποιο «ατύχημα», απάντησε επί λέξει: «Ακόμη και η συζήτηση για πρόωρες εκλογές αποσταθεροποιεί τη χώρα. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει κάποιος κυβερνητικός βουλευτής που θα αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση και τη χώρα. Το έχουν δείξει άλλωστε ώς τώρα. Με μεγάλη ευθύνη και σοβαρότητα. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ατύχημα. Θα ήταν δολιοφθορά!»

 

Πάντως, από την ομιλία του στη ΔΕΘ προκύπτει ότι, τουλάχιστον στο πίσω μέρος του μυαλού του, ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτε. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει, καταλογίζοντάς του «ανυπόφορο λαϊκισμό» και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «θα τα χάσουν όλα», εννοώντας προφανώς και τις εκλογές.

 

Οπως δεν είναι τυχαίο ότι –πρώτη φορά- χαρακτήρισε «νεοναζί» τη Χρυσή Αυγή και επανέφερε τη θεωρία των «δύο άκρων» που «επαγγέλλονται την καταστροφή της χώρας, ίσα ίσα τη στιγμή που οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο».

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Εθνικό Μνημόνιο θέλει ο Βενιζέλος

 

Εκκληση στους βουλευτές του για πειθαρχία ώστε να μην απειληθεί η κυβερνητική σταθερότητα απηύθυνε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Ριμέικ της ομιλίας Σαμαρά, άλλη μια επιβεβαίωση των κοινών σχεδίων και της ταύτισής τους σε σκοπούς και στόχους, θύμιζε η χθεσινή ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, αν και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επέλεξε να τοποθετηθεί σε πιο συγκρατημένο ύφος σε σχέση με την υπεραισιοδοξία που επιχείρησε να καλλιεργήσει μία ημέρα νωρίτερα ο πρωθυπουργός.

 

Παρουσιάζοντας το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της χώρας και με έκδηλη αγωνία οι επικοινωνιακές κορόνες Σαμαρά για το τέλος των Μνημονίων να μη σκιάσουν τις παρόμοιου περιεχομένου προτάσεις της Χαριλάου Τρικούπη για έξοδο από την κρίση, ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι η Ελλάδα βρίσκεται «στην ανηφόρα αλλά και στην τελική στροφή», έχοντας διανύσει σχεδόν τα 4/5 του δρόμου.

 

Πάντως, μόλις πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της ΕΚΤ και ο επικεφαλής του Eurogroup είχαν αναφερθεί ευθέως στην πιθανότητα σύναψης τρίτου Μνημονίου.

 

«Χρειαζόμαστε μια μεγάλη εθνική συμφωνία, το εθνικό μας Μνημόνιο», σημείωσε, συμπληρώνοντας αμήχανα για την ανύπαρκτη προγραμματική ότι δεν πρόκειται για συμφωνία ανάμεσα στα δύο κόμματα αλλά για δέσμευση με την κοινωνία…

 

Φυσικά, δεν προσδιόρισε αν και πότε θα οριστικοποιηθεί το τελικό επικαιροποιημένο κείμενο, ούτε σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις με το Μέγαρο Μαξίμου.

 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος επανέλαβε ότι «δεν υπήρχε σχέδιο Β», αντιτάχθηκε σε νέα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, διότι «δεν τα αντέχει η οικονομία, η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα», απέφυγε όμως να δώσει ένα σαφές στίγμα της στάσης της κυβέρνησης στο διόλου απίθανο ενδεχόμενο οι δανειστές να απαιτήσουν τη λήψη τους με μορφή εκβιασμού για την απρόσκοπτη καταβολή των επόμενων δόσεων του δανείου.

 

Ζήτησε ωστόσο «ισχυρή στήριξη στις διαρθρωτικές αλλαγές», τονίζοντας ότι έπρεπε να έχουν γίνει προ πολλού και συνιστούν «ζωτική ανάγκη» για την ανάπτυξη και την επιβίωση της χώρας. Από την άλλη πλευρά, παρέλειψε να μιλήσει για τις συνέπειες των «διαρθρωτικών» αλλαγών, μεταξύ των οποίων είναι οι απολύσεις εργαζομένων, ενώ την ίδια ώρα έψεξε τους καθηγητές που προανήγγειλαν απεργίες, βασιζόμενος στη λογική του κοινωνικού αυτοματισμού.

 

Για τα δημοσιεύματα περί πρόωρων εκλογών υποστήριξε ότι είναι «αστεία», δείχνοντας ότι η προσφυγή στις κάλπες δεν συμπεριλαμβάνεται στους σχεδιασμούς του. Στον αντίποδα, κατέστησε φανερό το άγχος του για τη συνοχή της δικομματικής, απευθύνοντας για ακόμη μια φορά έκκληση στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να μην αμφιταλαντεύονται ώστε να μην απειληθεί η κυβερνητική σταθερότητα. Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για την αναγνώριση εκ μέρους του πρωθυπουργού της «μεγάλης επιτυχίας» μείωσης του χρέους, όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Οικονομικών.

 

Αναμενόμενη ήταν εξάλλου η νέα σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο δήλωσε ότι ξαναγυρίζει στην πολιτική της μονομερούς καταγγελίας των δανειακών συμβάσεων και της μονομερούς αναστολής εξυπηρέτησης του χρέους.

 

 

Scroll to top