28/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο δρόμο για τη Βουλή η νέα λίστα Λαγκάρντ

Της Κατερίνας Κατή Κλειδωμένο, σαν επτασφράγιστο μυστικό, στο γραφείο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε βρίσκεται από χθες το πιο περιζήτητο.
      Pin It

Της Κατερίνας Κατή

 

Κλειδωμένο, σαν επτασφράγιστο μυστικό, στο γραφείο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, βρίσκεται από χθες το πιο περιζήτητο… θέμα των ημερών.

 

Ο λόγος, βέβαια, για τον υπηρεσιακό φάκελο με τη νέα, επίσημη λίστα Λαγκάρντ και το διαβιβαστικό των οικονομικών εισαγγελέων που αντιπαρέβαλαν τα στοιχεία της με αυτά της πρώτης λίστας, αλλά χθες εμφανίστηκαν «σφίγγες» σε ό,τι αφορά το πολυαναμενόμενο συμπέρασμά τους προκειμένου να δοθούν επιτέλους αξιόπιστες απαντήσεις στα «καυτά» ερωτήματα:

 

*Υπάρχουν αλλοιώσεις στην αρχική λίστα με τις καταθέσεις Ελλήνων υπηκόων στην ελβετική HSBC; Κι αν ναι, σε τι αφορούν; Σε ονόματα δικαιούχων ή συνδικαιούχων, σε χρηματικά ποσά ή σε κινήσεις των επίμαχων εμβασμάτων;

 

Οι πληροφορίες που διέρρευσαν μιλούσαν για «ίχνη αναντιστοιχίας» και «μικρές διαφορές σε επιμέρους αρχεία», κάτι που σημαίνει παρέμβαση και παραπέμπει σε…τρίτο χέρι, πλην όμως οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, που με τη συνεργασία ειδικών επιστημονικών συνεργατών του ΣΔΟΕ αντιπαρέβαλαν τα στοιχεία με ένα ειδικό πρόγραμμα μεταξύ των δύο λιστών, περιορίστηκαν χθες στην παράδοση του υλικού τους στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με αίτημα να διαβιβαστεί στο Κοινοβούλιο προς ενημέρωση.

 

Διευκρίνισαν μόνο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι η αποστολή της εισήγησής τους και της νέας, πρωτότυπης λίστας στη Βουλή δεν έχει σχέση με το αποτέλεσμα της έρευνάς τους και ότι πρέπει να διαβιβασθεί -ανεξαρτήτως συμπερασμάτων- ως συμπληρωματικό της δικογραφίας που ήδη έχουν στείλει για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων.

 

Κι αυτό γιατί η περιβόητη πρώτη λίστα, που από CD είχε γίνει «στικάκι», επί δύο χρόνια, και ανεξάρτητα από τη μορφή της, παρέμενε «κενό γράμμα» στα συρτάρια δύο υπουργών Οικονομικών, του Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ήταν ο πρώτος παραλήπτης και… έχασε το πρωτότυπο, και του Ευάγγ. Βενιζέλου, που όταν έσκασε η υπόθεση τη θυμήθηκε και την απέστειλε στο Μαξίμου.

 

Από την πλευρά του, πάντως, ο κ.Τέντες έχει συγκαλέσει για σήμερα σύσκεψη με τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς, Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη, και τον προϊστάμενό τους, Ν. Παντελή, και στη συνέχεια θα αποφασίσει για τις περαιτέρω κινήσεις της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου αλλά και για το αν θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση για τα αποτελέσματα της ενδελεχούς αντιπαραβολής των δύο λιστών: αυτής που τους παραδόθηκε προ διμήνου και της νέας η οποία παρελήφθη την περασμένη Παρασκευή επισήμως από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

 

Οι αρμόδιοι να «φωτίσουν» την υπόθεση εμφανίστηκαν αδιάφοροι στα σχετικά πολιτικά κελεύσματα. «Φειδωλές» όμως ήταν, παραδόξως, και οι σχετικές διαρροές. Κάποιες πηγές μιλούσαν χθες για ενδεχόμενο να εντοπίστηκαν στην επίσημη λίστα δυο ή τρία αρχεία παραπάνω από τα αρχικά, δημιουργώντας ίχνη αναντιστοιχίας, και κάποιες άλλες για «μικρές προσθαφαιρέσεις» σε επιμέρους αρχεία χωρίς να ξεκαθαρίζεται αν αφορούν δικαιούχους ή χρηματικά ποσά.

 

Εάν πάντως έχει προκύψει παραποίηση της λίστας, πέραν των ποινικών ευθυνών που θα αποδοθούν, προκύπτει μείζον πολιτικό ζήτημα τουλάχιστον για τους δύο υπουργούς Οικονομικών που χειρίστηκαν την υπόθεση (Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευάγγ. Βενιζέλο) όσο και για τους δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ (Ι. Καπελέρη και Ι. Διώτη).

 

Οι οικονομικοί εισαγγελείς θα συνεχίσουν τον έλεγχο για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των μη πολιτικών προσώπων (Καπελέρης, Διώτης), ενώ οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ έχουν πλέον το επίσημο έγγραφο βάσει του οποίου οφείλουν να ολοκληρώσουν τον φορολογικό έλεγχο για τους αναφερόμενους στη λίστα.

 

Η διαδρομή της αρχικής λίστας Λαγκάρντ

 

Γ. Παπακωνσταντίνου: Οκτώβριος 2010. Παραλαμβάνει τη λίστα σε CD, την αντιγράφει σε USB και χάνει το πρωτότυπο.

 

Γ. Καπελέρης: Δεκέμβριος 2010/Ιανουάριος 2011. Παραλαμβάνει 10-20 ονόματα από τον Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά όχι ολόκληρη τη λίστα. Πραγματοποιεί έλεγχο και παραδίδει τα αποτελέσματα στον Γ. Παπακωνσταντίνου.

 

Ι. Διώτης: Ιούνιος 2011. Παραλαμβάνει από τον Γ. Παπακωνσταντίνου ολόκληρη τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά… δεν την ελέγχει.

 

Ε. Βενιζέλος: Αύγουστος 2011. Παραλαμβάνει τη λίστα από τον Ι. Διώτη και τη βάζει… στο συρτάρι.

 

Οκτώβριος 2012. …Βρίσκει την ξεχασμένη λίστα και στέλνει αντίγραφο στο μέγαρο Μαξίμου.

Scroll to top