«Ενα ευρώ και πολύ τούς είναι». Με αυτό το σύνθημα, πολίτες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ατομικά ή και συλλογικά, αρνούνται να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, καταθέτοντας συμβολικά για τη διαμαρτυρία τους ένα ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων της πόλης τους.
Τους συγκεκριμένους πολίτες αποκλείεται να τους συναντήσετε στις ουρές που σχηματίζονται αυτές τις μέρες στις τράπεζες σε όλη τη χώρα για την πληρωμή των τελών. Με δικαστικό επιμελητή και με εξώδικη διαμαρτυρία πήγαν χθες στο Ταμείο του Πύργου μέλη του Κινήματος Ενάντια στο Μνημόνιο προκειμένου να καταθέσουν το ένα ευρώ.
Η προσπάθειά τους απέβη άκαρπη, καθώς οι υπάλληλοι τους είπαν ότι υπάρχει απόφαση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ώστε να μη γίνει αποδεκτό το ποσό αυτό από το Ταμείο. Οι λόγοι για τους οποίους τα μέλη του Κινήματος δεν θα πληρώσουν, ούτε και φέτος, τα τέλη κυκλοφορίας είναι η κατάργηση της ανταποδοτικότητας, «αφού δίνουμε τα χρήματά μας για να δίνουν δρόμοι και δεν γίνεται τίποτα, ενώ και η Ολυμπία Οδός είναι ένας ακόμα λόγος, αφού από όλη την Ελλάδα εξαιρέθηκε μόνο η Ηλεία», εξηγούν.
Και στο Αγρίνιο
Ενα (1) ευρώ κατέθεσαν για τα τέλη κυκλοφορίας του 2013 και δύο εκπαιδευτικοί στη ΔΟΥ Αγρινίου. Ο Κώστας Κορδάτος, γεν. γραμματέας της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας, έδωσε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΧΕΛΩΟΣ TV, όπου μεταξύ άλλων είπε:
«Η κίνηση αυτή έχει συμβολικό χαρακτήρα και είναι μια πρώιμη ανυπακοή σε έναν εισπρακτικό μηχανισμό που η πλειοψηφία των πολιτών τον έχει αποδεχτεί διότι οι θεσμικές άμυνές της είναι ανύπαρκτες και της έχει επιβληθεί η προσωπική ευθύνη έναντι της κρατικής κυριαρχίας των αστικών δομών».
Και στη Πάτρα
Ο Πατρινός Απόστολος Ζέρβας προχώρησε στην ίδια κίνηση, διαμαρτυρόμενος για την κάκιστη ποιότητα των αχαϊκών δρόμων αλλά και για τη σημαντική μείωση των εισοδημάτων του: «Ο μισθός μου και το οικογενειακό μου εισόδημα μειώθηκαν δραματικά, κατά 40%-50%, ταυτόχρονα αυξήσατε τα τέλη κυκλοφορίας κατά ληστρικό τρόπο και χωρίς αιτιολογία και μάλιστα σε ένα παλαιό αυτοκίνητο που κατάφερα να προμηθευτώ με δόσεις».