Του Γιάννη Μπασκάκη
Πάνω από 300 μαθητές, 30 εθελοντές καθηγητές, πάνω από 25 δωρεάν μαθήματα, ένας χώρος: το Βρυσάκι, ο πολιτιστικός χώρος τέχνης και δράσης της Πλάκας.
Τα απογεύματα, λαμπερά πρόσωπα κατακλύζουν την πλακόστρωτη εσωτερική αυλή, είτε για να δουν κάποια παράσταση είτε για να ξαναγίνουν μαθητές. Ανθρωποι όλων των ηλικιών παρακολουθούν μαθήματα δωρεάν και έπειτα γίνονται οι ίδιοι εθελοντές καθηγητές.
Λαμβάνουν γνώσεις που δεν είχαν και μεταδίδουν τις δικές τους. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ανέργους, σε χαμηλόμισθους, σε συνταξιούχους, αλλά κυρίως σε ενεργούς πολίτες και στην ανιδιοτελή προσφορά τους.
«Υπάρχει η αντίληψη ότι το δωρεάν δεν είναι και ποιοτικό. Ομως αυτό δεν ισχύει. Οι διδάσκοντες είναι επαγγελματίες και το επίπεδο των μαθημάτων είναι υψηλό», λέει στην «Εφ.Συν.» η Χριστίνα Ζαφειρούλη, υπεύθυνη επικοινωνίας του προγράμματος.
Διδάσκονται ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, τουρκικά, σερβικά, προσεχώς και ιταλικά και ελληνικά για μετανάστες), μαθήματα πιάνου και χορού (σύγχρονος, λάτιν, σάλσα, παραδοσιακοί, τάνγκο, φλαμένκο), φωτογραφία, υποκριτική, γιόγκα, πολιτιστική διαχείριση, καθώς και φιλολογικά λυκείου σε μαθητές που η τσέπη των γονιών τους δεν επιτρέπει το φροντιστήριο. Τον Ιανουάριο θα προστεθούν σενάριο, σκηνοθεσία, μόδα, ντιζάιν, μουσική κινηματογράφου.
«Εμαθα για το πρόγραμμα από μια φίλη μου. Οταν μου είπε ότι είναι δωρεάν γραφτήκαμε αμέσως! Λόγω της ανεργίας ήταν μια ευκαιρία να εκτονώσω την καλλιτεχνική μου πλευρά». Η ηθοποιός Βάσια Δρίτσα, άνεργη εδώ και 9 μήνες, παρακολουθεί μαθήματα φωτογραφίας. Η ίδια διδάσκει υποκριτική.
«Μ' ανακουφίζει όταν άλλοι σαν κι εμένα έχουν τη δίψα να μάθουν πράγματα από μένα. Μεταδίδω τις γνώσεις μου σε άλλους που ήθελαν να τις αποκτήσουν, αλλά είτε δεν μπόρεσαν είτε φοβήθηκαν είτε οι γονείς τους δεν τους άφησαν. Είναι για όλους μας μια δεύτερη ευκαιρία», λέει στην «Εφ.Συν».
Η Βάσια διδάσκεται φωτογραφία από τον φωτογράφο Χρήστο Αραζό. «Ερχονται παιδιά χωρίς χρήματα», αναφέρει εκείνος. «Κάποιοι σταμάτησαν τις σπουδές τους λόγω κόστους και άλλοι ήθελαν να αποδράσουν στο εξωτερικό αλλά δεν μπόρεσαν. Προσπαθώ να τους προσφέρω κάτι, επικοινωνώ μαζί τους και εκπαιδεύομαι και ο ίδιος».
«Η αλληλεγγύη δεν είναι απάντηση στην κρίση, είναι υπαρξιακή απάντηση. Είχαμε χάσει το πρόσωπο του άλλου, βλέπαμε μόνο την πλάτη του, δεν βλέπαμε τα προβλήματά του. Τώρα ερχόμαστε κοντά», τονίζει ο Κριστιάν Ζάρα, δάσκαλος ζωγραφικής στο Βρυσάκι και μαθητής γαλλικών.
Για δωρεάν εγγραφή στο http://www.fringenet.gr
Για πληροφορίες στο [email protected] ή στο 210 3390447.