ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: έτοιμοι για απεργία διαρκείας. ΔΑΣΚΑΛΟΙ: αποφασίζουν οριστικά την Πέμπτη. ΑΕΙ-ΤΕΙ: κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα Ιδρύματα. Οι φοιτητές αρχίζουν καταλήψεις και οι διοικητικοί συνεχίζουν να δίνουν τον τόνο με τις συνεχόμενες κινητοποιήσεις. ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: πόλωση στη μάχη με τα ΑΕΙ, στάση αναμονής απέναντι σε καθηγητές και δασκάλους είναι η συνταγή της
Της Αννας Ανδριτσάκη
Κουδούνι, αύριο, για να ανοίξουν τα σχολεία, κουδούνι συναγερμού για την εκπαιδευτική κοινότητα, που αποφασισμένη ξεκινά τη μεγάλη μάχη. Μια μάχη που ή θα την κερδίσει η ίδια ή οι πολιτικές της τρόικας, όπως αναφέρει στην ανοιχτή επιστολή προς μαθητές και γονείς η ΟΛΜΕ, η οποία βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή του μεγάλου μετώπου που έχει παραταχθεί απέναντι στην κυβέρνηση.
Οι δάσκαλοι συντονίζονται στον ίδιο βηματισμό και αποφασίζουν οριστικά την Πέμπτη, ενώ στα ΑΕΙ η φωτιά αρχίζει να φουντώνει. Τα Ιδρύματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο, οι πανεπιστημιακοί μπαίνουν στον χορό των απεργιών, οι φοιτητές αρχίζουν τις καταλήψεις και οι διοικητικοί συνεχίζουν να δίνουν τον τόνο με τις συνεχόμενες κινητοποιήσεις.
Πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση
Πόλωση στη μάχη με τα ΑΕΙ, στάση αναμονής απέναντι σε καθηγητές και δασκάλους είναι η συνταγή της κυβέρνησης. Μέχρι τις 20 του μηνός –δηλαδή λίγες ημέρες πριν από την άφιξη της τρόικας– πρέπει να έχει έτοιμες τις λίστες της διαθεσιμότητας από Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Αντιθέτως, δεν χρειάζεται να βιάζεται στα σχολεία.
Περιμένει το γρήγορο ξεφούσκωμα ή τη διάσπαση από διαφωνούντες καθηγητές, αλλά και την ώρα που θα λειτουργήσει ο κοινωνικός αυτοματισμός. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η επιστράτευση είναι στην ατζέντα των λύσεων. Τώρα, επιμένει πεισματικά να λέει «όχι» στην επιστράτευση. Θα είναι, όμως, η μόνη λύση αν τα βρει σκούρα.
Χθες, στην Ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ μπήκε η σφραγίδα στην απόφαση για απεργία διαρκείας. Ηταν συντριπτική η επικράτηση της πρότασης για πενθήμερες επαναλαμβανόμενες από την ερχόμενη Δευτέρα, 16 του μηνός. Αλλωστε, οι αποφάσεις των τοπικών οργανώσεων και το αγωνιστικό κλίμα του κλάδου είχαν προϊδεάσει για το αποτέλεσμα. Από τις 85 ΕΛΜΕ, που παρευρέθηκαν, οι 72 ψήφισαν υπέρ των 5νθήμερων, ποσοστό 90,2% των συνολικών ψήφων.
Κατά πόδας, οι δάσκαλοι που, εκτός από τη συμμετοχή στη 48ωρη της ΑΔΕΔΥ (18-19 του Σεπτεμβρίου), έχουν ξεκινήσει γενικές συνελεύσεις και την Πέμπτη αποφασίζουν για την αγωνιστική πορεία του κλάδου, ο οποίος τελευταία δέχτηκε απανωτά χτυπήματα με αποκορύφωμα τις ελάχιστες αποσπάσεις. Ηταν τόσο έντονη η αντίδραση των δασκάλων, που ήδη ο υφυπουργός Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου, δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει και δεύτερη φάση αποσπάσεων.
Την ίδια στιγμή οι αιφνιδιαστικές αλλαγές που έκανε το υπουργείο στις αναθέσεις διδασκαλίας προκάλεσαν νέες εστίες έντασης. Οι ξενόγλωσσοι προειδοποιούν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη αν δεν διορθωθεί άμεσα η υπουργική απόφαση με την οποία έχασαν τη διδασκαλία της Ιστορίας (ως β′ ανάθεση), που ανατίθεται σε θεολόγους, κοινωνιολόγους και νομικούς. Οπως λένε, «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα, νομικά, επιστημονικά και συνδικαλιστικά, για να προασπίσουμε το δικαίωμα των αποφοίτων των ξενόγλωσσων φιλολογιών της Φιλοσοφικής Σχολής να διδάσκουν μαθήματα τα οποία έχουν διδαχθεί».
Κινητοποιήσεις διοικητικών
Στα ΑΕΙ ο απεργιακός πυρετός ανεβαίνει κατακόρυφα. Μετά τους διοικητικούς, που σήμερα ξεκινούν τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις οι οποίες καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των εγγραφών (δύο 48ωρες 10-11, 12-13 και μια πενθήμερη 16-20), τη σκυτάλη παίρνουν οι πανεπιστημιακοί αλλά και οι διοικήσεις. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας του Ιδρύματος από σήμερα έως το τέλος της εβδομάδας σε μια ανοιχτή συνεδρίαση με μαζική συμμετοχή διοικητικών και φοιτητών. Σε ανάλογο κλίμα και οι συνελεύσεις στο ΕΜΠ που, ήδη, έχει μπει σε έντονα αγωνιστικό κλίμα. Χθες, τα μέλη ΔΕΠ του κορυφαίου Ιδρύματος πήραν την πρώτη απεργιακή απόφαση του κλάδου. Μέχρι τη Δευτέρα (16/9) θα απεργούν. Ως αντίδραση στα μέτρα της κινητικότητας, ως αλληλεγγύη στους εργαζομένους.
Από χθες στο ΕΜΠ άρχισαν και οι συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων. Πρώτη απόφαση για κατάληψη από τους Ναυπηγούς. Ακολουθούν κι άλλες. Η ένταση αναμένεται να πυροδοτηθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες, καθώς το υπουργείο, εν αναμονή της τρόικας, πρέπει να καταρτίσει τις λίστες της διαθεσιμότητας.
Οι διοικήσεις αρνούνται πεισματικά να στείλουν τις καταστάσεις που ζητάει το υπουργείο και έτσι αναμενόμενη θεωρείται η λύση των οριζόντιων μέτρων και των αυθαίρετων καταλόγων με τα ονόματα των περίπου 1.700 διοικητικών που θα ριχθούν κατευθείαν στο πηγάδι της διαθεσιμότητας. Μάλιστα, τα μηνύματα από το υπουργείο προς τα Ιδρύματα είναι όλο και πιο επιτακτικά. Μέχρι τις 20 του μήνα διαμηνύουν ότι θα πρέπει να έχουν τις λίστες στα χέρια τους.
Την ίδια στιγμή καθησυχάζουν ότι θα υπάρξει κινητικότητα και δεν θα χαθούν θέσεις, ενώ διαβεβαιώνουν ότι δεν θα είναι το ίδιο μεγάλος ο αριθμός των προς διάθεση υπαλλήλων σε όλα τα Ιδρύματα. Κυρίως, λένε, από μεγάλα και κεντρικά, όπως Αθηνών, ΑΠΘ και ΕΜΠ. Λιγότερο σε μεγάλα περιφερειακά, όπως Ιωαννίνων και Πάτρας. Ακόμα σαφέστερη είναι η διαβεβαίωση για την τύχη των καθηγητών. Δεν τίθεται θέμα διαθεσιμότητας, λένε. Χωρίς να πείθουν.
«Μετά από τούτο τον Σεπτέμβρη τίποτε δεν θα είναι πια το ίδιο» προειδοποιεί η ΟΛΜΕ στην ανοιχτή επιστολή της προς τους μαθητές. Είναι βέβαιο, ό,τι κι αν γίνει ή δεν γίνει. Η διαφορά βρίσκεται στην αποδοχή ή όχι της απόφασης που πήρε η ίδια για να αντιδράσει. Απευθυνόμενη στον μαθητή λέει: «Είναι κοινά τα προβλήματά μας. Οχι μόνο για μας και για σένα που ζούμε, δημιουργούμε, αγωνιούμε και ονειρευόμαστε στον ίδιο χώρο αλλά για ολόκληρη την κοινωνία. Μια κοινωνία που δεν έχει την πολυτέλεια να παρακολουθεί μουδιασμένη το ένα χτύπημα να ακολουθεί το άλλο».
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νέες δυσάρεστες εκπλήξεις στο παρά πέντε
Χωρίς τέλος οι δυσάρεστες εκπλήξεις από το υπουργείο Παιδείας. Χθες, στο παρά πέντε της ψήφισης του σχεδίου νόμου –που φτάνει σήμερα στην Ολομέλεια– ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος κατέθεσε νέες τροποποιήσεις που φέρουν τις τελευταίες παρεμβάσεις στον πολύπαθο χώρο της εκπαίδευσης. Μεταξύ άλλων:
● Αυξάνει τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα ή τάξη κατά 10% σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, παρά τις περί του αντιθέτου κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Ητοι, στη δευτεροβάθμια από 30 (ως μέγιστο όριο) θα μπορούν να στοιβάζονται 33 μαθητές ανά τμήμα και στην πρωτοβάθμια από 25 μαθητές πλέον 27 (με τη στρογγυλοποίηση). Ουσιαστικά, πρόκειται για μεγαλύτερη αύξηση αφού επικρατούσαν μικρότεροι αριθμοί. Μέχρι φέτος ίσχυε το 25 συν 10% στη δευτεροβάθμια, δηλαδή 27.
● Φέρνει πίσω στα ΕΠΑΛ –όπως είχε ήδη γίνει γνωστό– τους εξαιρούμενους από τη διαθεσιμότητα που είχαν μετακινηθεί σε διοικητικές θέσεις στις Διευθύνσεις. Είναι 302 καθηγητές που επιστρέφουν για να βγάλουν τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου και τα (καταργημένα) μαθήματα στις τελευταίες τάξεις των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ.
● Στο ίδιο πνεύμα, αλλά προφανώς σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο ευέλικτης εργασίας, κάνει λάστιχο τους διδάσκοντες σε ΣΕΚ, ΙΕΚ, ΣΔΕ, ΚΔΒΜ. Μπορούν να μετακινηθούν κι αυτοί σε ΕΠΑΛ, για ένα χρόνο. Ολο και κάποια τρύπα, κάποια ανάγκη θα υπάρχει.
● Διατυπώνεται η αναμενόμενη τροπολογία για την αύξηση ωραρίου των διδασκόντων στα ΑΕΙ.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
ΕΛΜΕ έτοιμες για όλα!
Η συντριπτική πλειοψηφία υιοθέτησε την πρό ταση για 5θήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες
Του Κώστα Ζαφειρόπουλου
Αγωνιστική διάθεση, αποφασιστικότητα να υιοθετηθεί η πρόταση της πλειοψηφίας των ΕΛΜΕ για πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, αγωνία χωρίς μεμψιμοιρίες για το μέλλον των κινητοποιήσεων, προετοιμασία για ολομέτωπη σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική, αλλά και έντονοι διαξιφισμοί ως προς τον τρόπο δράσης, ήταν τα κεντρικά στοιχεία της χθεσινής μαραθώνιας συνέλευσης των προέδρων των ΕΛΜΕ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Κάθε ομιλητής μετέφερε τα ψηφίσματα της περιφέρειάς του, έκανε μια αποτίμηση των κινητοποιήσεων του καλοκαιριού, έδινε σχεδόν πάντα μια πολύ μελανή εικόνα από την εργασιακή κατάσταση στα σχολεία της περιοχής του και πληροφορούσε για το κλίμα και τη συμμετοχή, πάντα σε σχέση με τις κινητοποιήσεις του προηγούμενου Μάη ο οποίος αποτέλεσε σημείο αναφοράς (και τριβής) σε όλες τις τοποθετήσεις.
Στην πλειοψηφία των ΕΛΜΕ στις οποίες σημειώθηκε μεγάλη προσέλευση εκπαιδευτικών στις γενικές συνελεύσεις της προηγούμενης εβδομάδας, η κοινή πρόταση ΣΥΝΕΚ-Παρεμβάσεων για πενθήμερες απεργίες ψηφίστηκε με μεγάλη διαφορά σε σχέση με την πρόταση του ΠΑΜΕ (48ωρη). Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ εξέφραζαν τη στήριξή τους στη διαφαινόμενη απόφαση για απεργία, αλλά συχνά-πυκνά διατύπωναν επιφυλάξεις για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών, μεταφέροντας μια εικόνα υποτονικότητας και χαλαρής διάθεσης.
Η συντριπτική πλειονότητα των ομιλητών πρόταξε την ανάγκη μιας πολιτικής απεργίας διαρκείας με πανεργατικά χαρακτηριστικά και όχι ενός κλαδικού αγώνα, τη συγκρότηση απεργιακών επιτροπών ανά σχολείο, ανά ΕΛΜΕ αλλά και σε κεντρικό επίπεδο, την περιφρούρηση της απόφασης και την ευθεία σύγκρουση με πιθανούς απεργοσπάστες. Προτάθηκαν επίσης η δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης για τους απολυμένους καθηγητές, η σύσταση ειδικού απεργιακού ταμείου και η πίεση προς τράπεζες για παράταση της αποπληρωμής των δανείων των καθηγητών που είναι σε διαθεσιμότητα.
«Δεν είμαι σίγουρη αν είναι αρκετός ο κόσμος που θα ακολουθήσει. Προτείνω ηλεκτρονική ψηφοφορία όλων των εκπαιδευτικών. Θα αντέξει ο κλάδος;», αναρωτήθηκε από το βήμα η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Βοιωτίας, για να εισπράξει μαζί με τις έντονες αποδοκιμασίες της πλειονότητας την απάντηση: «Σιγά μην κάνουμε ηλεκτρονική απεργία στο facebook. H ΕΡΤ κρατάει με τους εργαζομένους απλήρωτους εδώ και 3 μήνες». Πρόεδροι ΕΛΜΕ οι οποίοι πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ δυνατίμισαν την ατμόσφαιρα, κάνοντας λόγο για «όρους και προϋποθέσεις για τον αγώνα», για «κρίσιμη μάζα» και για «κλαδικό αγώνα».
«Ετοιμαστείτε να φάμε λάσπη»
«Συνάδελφοι, ετοιμαστείτε να φάμε λάσπη και χτυπήματα κάτω από τη μέση από τα ΜΜΕ», ήταν μια φράση που ακούστηκε πολλές φορές χθες, με έκδηλη την αγωνία των εκπαιδευτικών να έχουν την έμπρακτη στήριξη όχι μόνο γονιών και μαθητών αλλά του συνόλου του εργαζόμενου κόσμου, που δοκιμάζεται. «Ολοι μαζί θα κερδίσουμε ή όλοι μαζί θα χάσουμε», έλεγαν μεταξύ τους οι περισσότεροι.
Λίγο πριν από την ψηφοφορία τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ο Ηλίας Πατίδης, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, τόνισε με νόημα πως «θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας μετά την απεργία» εν μέσω έντονων αποδοκιμασιών αλλά και κάποιων χειροκροτημάτων. «Η υποτονικότητα δεν ταιριάζει σήμερα. Δεν ταυτίζουμε το ΠΑΜΕ με τις κυβερνητικές παρατάξεις, αλλά ας σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Σήμερα οι εργαζόμενοι παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας, με πρώτο μέλημα τους εργαζομένους και τα παιδιά. Εχουμε την ευθύνη ως Δ.Σ. να πάμε αυτόν τον αγώνα ώς το τέλος», απάντησε ο Σταύρος Τζιορτζιώτης από τις Αγωνιστικές Παρεμβάσεις.
Ολοι πάντως συμφώνησαν πως το κρίσιμο διάστημα που ενδεχομένως καθορίσει και την πορεία της απεργίας θα είναι το χρονικό διάστημα έως την έναρξή της, την ερχόμενη Δευτέρα, λέγοντας: «Να τρέξουμε στα σχολεία, να πείσουμε και όσους καθηγητές ακόμα αμφιταλαντεύονται».
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
48ΩΡΕΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΕ ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ ΚΑΙ ΑΤΕΙΘ
Στον «αέρα» εγγραφές πρωτοετών και εξεταστική
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
Δύο 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που ξεκινούν από σήμερα και μια πενθήμερη την άλλη εβδομάδα πραγματοποιούν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, όπως ανακοίνωσαν χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ενάντια στο μέτρο της διαθεσιμότητας.
«Συντονίζουμε τον αγώνα μας με άλλους συνδικαλιστικούς φορείς, εντός και εκτός πανεπιστημίου. Ζητάμε τη συμπαράσταση και στήριξη του κόσμου. Κάνουμε έκκληση να μη λειτουργήσει ο κοινωνικός αυτοματισμός, ειδικά σε περιόδους εγγραφών και εξετάσεων. Μαζί με φοιτητές και γονείς να εμποδίσουμε την αλλοίωση του χαρακτήρα των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, στην υποβάθμισή τους. Να διαμορφώσουμε το μέτωπο των εργαζομένων που θα υπερασπίζει και θα προωθεί τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας», τόνισαν.
Εκαναν λόγο για «προσχηματική» αξιολόγηση δομών, αφού «πρώτα ορίστηκε ο αριθμός των πλεοναζόντων και μετά τα κριτήρια», τονίζοντας ότι το αίτημα για «καμία διαθεσιμότητα, καμία απόλυση» είναι δίκαιο, γι’ αυτό και «ο αγώνας μας θα είναι ανυποχώρητος». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν χθες, το σύνολο των διοικητικών υπαλλήλων σε όλα τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας είναι 6.239 και όχι 10.200 όπως αρχικά είχε δημοσιοποιηθεί. Το υπουργείο Παιδείας θέλει να θέσει σε διαθεσιμότητα 1.765 από τους 6.239 διοικητικούς υπαλλήλους, δηλαδή το 25% των εργαζομένων.
«Οι συνέπειες της επικείμενης διαθεσιμότητας 1.765 διοικητικών υπαλλήλων από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας θα είναι καταστροφικές. Τα ιδρύματά μας θα βρεθούν σε κατάσταση αδυναμίας λειτουργίας», σημείωσαν οι διοικητικοί υπάλληλοι των τριών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι στο ΑΠΘ 750 διοικητικοί υπάλληλοι εξυπηρετούν 2.200 μέλη ΔΕΠ και 70.000 φοιτητές, ενώ στο ΠΑΜΑΚ 154 υπάλληλοι καλύπτουν 181 μέλη ΔΕΠ και 15.000 φοιτητές. Αντίστοιχα, στο ΑΤΕΙΘ 153 υπάλληλοι εξυπηρετούν περίπου 21.500 σπουδαστές. Από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων ζήτησαν να επανεξετάσει τη θέση της και να αποφασίσει αναστολή λειτουργίας όλων των ιδρυμάτων για το προσεχές διάστημα, όπως έκαναν οι πρόεδροι των ΤΕΙ.
«Η κατεύθυνση που δίνουμε δεν εξαντλείται σε στενά συντεχνιακά πλαίσια», είπαν. «Η κυβέρνηση (Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ τώρα, με ΔΗΜΑΡ και άλλους παλιότερα) σε συνεργασία με την τρόικα, τσακίζουν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας προκειμένου να προωθήσουν άλλα συμφέροντα. Ο διωγμός κατά των δημοσίων υπηρεσιών και υπαλλήλων τούς εξυπηρετεί διπλά: Εξαφανίζει τη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, κάνοντας πιο φτηνούς τους εργαζόμενους, ενώ ταυτόχρονα “απελευθερώνει” νέους τομείς κερδοφορίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις, απαξιώνοντας τις αντίστοιχες υποδομές και παροχές».