10/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προσφυγή στο ΣτΕ για τα αυθαίρετα

Το Δικαστήριο θα κρίνει τη συνταγματικότητα του νέου νόμου, που δέχεται πυρά και από το Τμήμα Νομοτεχνικής Επεξεργασίας του Κοινοβουλίου.
      Pin It

Το Δικαστήριο θα κρίνει τη συνταγματικότητα του νέου νόμου, που δέχεται πυρά και από το Τμήμα Νομοτεχνικής Επεξεργασίας του Κοινοβουλίου

 

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

Μία εβδομάδα μετά την έναρξη υποβολής δηλώσεων νομιμοποίησης αυθαιρέτων, έγινε γνωστό ότι κατατέθηκε ήδη η πρώτη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που θα κρίνει τη συνταγματικότητα του νόμου 4178/2013! Από δικαστικές πηγές αναφέρεται ότι η προσφυγή έγινε από τον ίδιο ιδιοκτήτη που είχε δικαιωθεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ για τον προηγούμενο νόμο 4014/2011.

 

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος, που ρωτήθηκε χθες από την «Εφ.Συν.», δεν έδειξε να ανησυχεί και τόνισε ότι ποντάρει στη δημοσιοποίηση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία αναμένεται ώς το τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς και την κατηγοριοποίηση που θεσπίζει ο νέος νόμος, με βάση τη βαρύτητα και τον χρόνο τέλεσης της πολεοδομικής παράβασης.

 

Το δεδικασμένο

 

Διευκρίνισε επίσης ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο δικαίωσε τους τρεις ιδιοκτήτες που είχαν καταθέσει προσφυγή και επομένως δεν έχει κριθεί αντισυνταγματικός ο ίδιος ο νόμος. Είναι ωστόσο γνωστό ότι ισχύει το δεδικασμένο και όποιος ιδιοκτήτης καταθέσει προσφυγή κατά του 4014/2011 θα δικαιωθεί.

 

Επομένως όταν πολλαπλασιαστούν οι καταδικαστικές αποφάσεις, ο νόμος στην ουσία θα έχει καταργηθεί. Αλλωστε, γι’ αυτό τον λόγο και με κίνητρα την επ’ αόριστον νομιμοποίηση και τη μείωση των προστίμων, ο πρόσφατος νόμος προβλέπει προαιρετική ένταξη στο νέο σύστημα των περίπου 350.000 ιδιοκτητών που έχουν υποβάλει δηλώσεις με τον νόμο του 2011.

 

Ωστόσο, τα πρώτα πυρά για τον νέο νόμο έχουν ήδη έρθει, και μάλιστα από το Τμήμα Νομοτεχνικής Επεξεργασίας της Βουλής. Στην 25σέλιδη έκθεσή του καταγράφει τις αποφάσεις του ΣτΕ από την πρώτη νομοθετική τακτοποίηση αυθαιρέτων με τον 410/1968, σημειώνοντας ότι «η νομολογία του ΣτΕ, κατά την ερμηνεία του άρθρου 24 του Συντάγματος, επαναλαμβάνεται παγίως επί του ζητήματος των αυθαιρέτων κατασκευών και χρήσεων» και καλεί τη διοίκηση «να ρυθμίσει τη χωροταξική ανάπτυξη και πολεοδομική διαμόρφωση της χώρας με βάση ορθολογικό σχεδιασμό». Αναφέρεται δε ότι οι κατά καιρούς νομοθετικές ρυθμίσεις είναι αντίθετες με το κράτος δικαίου και την ισότητα των πολιτών.

 

Δύο διαφοροποιήσεις

 

Εχουν όμως ενδιαφέρον δύο διαφοροποιήσεις που καταγράφονται στην έκθεση του νομικού συμβουλίου της Βουλής:

 

• Αντιμετωπίζονται θετικά οι «ασήμαντες από πολεοδομικής απόψεως παραβάσεις», και μάλιστα χωρίς να τίθενται χρονικοί περιορισμοί. Σχετική πρόβλεψη υπάρχει στον νέο νόμο και μάλιστα παρέχεται η δυνατότητα τακτοποίησης χωρίς περιορισμό ως προς τον χρόνο υποβολής της δήλωσης.

 

• Χαρακτηρίζονται «συνταγματικώς ανεκτά» αυθαίρετα που έχουν κατασκευαστεί πριν από τις 31 Ιανουαρίου 1983, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος 1337/1983.

 

Η έκθεση αναφέρει ότι με βάση τη νομολογία του ΣτΕ «δημιουργείται αμφιβολία για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις» και καταγράφει τα άρθρα 7 παράγραφος 1 και 8 του ήδη ψηφισμένου νομοσχεδίου.

 

Scroll to top