Νέα πρόταση–απάντηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταθέσει την προσεχή Παρασκευή η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να σώσει τα προσχήματα και να βάλει «μισό λουκέτο» σε ΕΛΒΟ και ΕΑΣ και να πείσει ότι θα πατήσει «γκάζι» ώστε να ιδιωτικοποιηθεί η ΛΑΡΚΟ. Στις χθεσινές διαδοχικές συναντήσεις που είχε ο Γιάννης Στουρνάρας με τον υφυπουργό Ενέργειας Μάκη Παπαγεωργίου και την αναπληρώτρια υπουργό Αμυνας Φώφη Γεννηματά, την οποία υποδέχτηκαν με αποδοκιμασίες οι εργαζόμενοι της ΕΑΣ, εξετάστηκαν σενάρια επί σεναρίων προκειμένου να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στις τρεις μεγάλες βιομηχανίες. Ειδικότερα, για ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, η δραστηριότητα των οποίων σχετίζεται με τις Ενοπλες Δυνάμεις, το βασικό σενάριο προβλέπει τη διάσπασή τους σε στρατιωτικό και μη σκέλος, με το δεύτερο να εκκαθαρίζεται εν λειτουργία.
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αν η ΕΑΣ πτωχεύσει, τότε οι Ενοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να εισάγουν οπλικά συστήματα, κάτι που θα έχει υψηλότερο κόστος, άρα και ζημιά για το Δημόσιο. Σε ό,τι αφορά τη ΛΑΡΚΟ, η κυβέρνηση θα επιμείνει στην επιτάχυνση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, η οποία είναι ήδη μεταβιβασμένη στο ΤΑΙΠΕΔ, με στόχο τη βιώσιμη λειτουργία της. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της… επιτάχυνσης η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε οριζόντια μείωση των μισθών στη ΛΑΡΚΟ κατά 20% (αντί για απολύσεις) ώστε να καταστήσει την υπό ιδιωτικοποίηση επιχείρηση ελκυστικότερη.
Στο υπουργείο Οικονομικών εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την αποδοχή του ελληνικού σχεδίου, ωστόσο, πέραν των θεμάτων βιωσιμότητας, σημειώνουν ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση και για τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις που είχαν δοθεί στο παρελθόν και το συγκεκριμένο θέμα θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα με τον αξιωματούχο της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, Γέρε Κόοπμαν.
Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, είναι άγνωστο τι περιλαμβάνουν γι’ αυτούς τα… σενάρια που απεργάζονται κυβέρνηση και τρόικα.
Α.Σ.