10/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Η πολιτική ελίτ κύριος υπαίτιος για το ελληνικό δράμα»

Ο Βέλγος επίτροπος Karel De Gucht αναρωτιέται πού πήγαν τα δισεκατομμύρια που πήρε η Ελλάδα από την Ε.Ε. και απαντά «φωτογραφίζοντας» Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.
      Pin It

Ο Βέλγος επίτροπος Karel De Gucht αναρωτιέται πού πήγαν τα δισεκατομμύρια που πήρε η Ελλάδα από την Ε.Ε. και απαντά «φωτογραφίζοντας» Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά

 

Πού πήγαν τα λεφτά των διαρθρωτικών ταμείων για την Ελλάδα; διερωτάται ο αρμόδιος για θέματα Εμπορίου επίτροπος Karel De Gucht, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στο σαββατιάτικο φύλλο της εφημερίδας «De Standaard». Ο Βέλγος επίτροπος επιρρίπτει ευθύνες στην πολιτική ελίτ της χώρας, δηλαδή στα κόμματα που μοιράζονται σήμερα την εξουσία, τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ…

 

Στην ερώτηση εάν γνωρίζει ότι «στην Αθήνα οι δρόμοι έχουν γεμίσει με επαίτες και άστεγους, ένα σκηνικό που κανείς δεν θα φανταζόταν ποτέ ότι μπορεί να συναντήσει στην Ευρώπη», ο Karel De Gucht απαντά: «Το γνωρίζω. Εάν όμως δει κανείς τι προσπάθειες έχει καταβάλει η Ε.Ε. τις τελευταίες δεκαετίες για την Ελλάδα, δύσκολα μπορεί να μας προσάψει ότι υπήρξαμε φειδωλοί απέναντί της… Το αμερικανικό Σχέδιο Μάρσαλ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ισοδυναμούσε με το 2% του ΑΕΠ εκείνης της εποχής και μάλιστα η βοήθεια εκείνη δόθηκε άπαξ. Εμείς εδώ και αρκετές δεκαετίες δίνουμε στην Ελλάδα το 2-3% του ΑΕΠ της, μεταξύ άλλων, μέσω των διαρθρωτικών ταμείων. Πού πήγαν όλα αυτά τα λεφτά; Δεν είναι αυτή μια ενδιαφέρουσα ερώτηση;»

 

Σύμφωνα με τον επίτροπο, «ο κύριος υπαίτιος για το ελληνικό δράμα είναι η ίδια η πολιτική ελίτ της χώρας». Και συνεχίζει: «Το μέγεθος της κακοδιαχείρισης αυτής της χώρας υπήρξε πράγματι εντυπωσιακό. Μπορούμε άραγε να κάνουμε περισσότερα για την Ελλάδα απ’ όσα έχουμε κάνει; Και το 2014 θα χρειαστεί να δοθεί επιπρόσθετη βοήθεια. Σε εποχές όμως κρίσης υπάρχουν όρια στην αλληλεγγύη που θέλουν να επιδείξουν άλλες χώρες».

 

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι χωρίς ένα νέο κούρεμα είναι δυνατόν οι Ελληνες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά ένα χρέος ύψους 120%, ώστε να μπορέσουν να δανειστούν χρήματα από τις αγορές, ο επίτροπος θεωρεί σημαντικό «να υπάρξει μια νέα οικονομική δυναμική στην Ελλάδα». «Βλέπουμε ότι σταδιακά δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Σε μια τέτοια περίπτωση θα μεγαλώσει η πολιτική προθυμία ώστε να γίνει αυτό το βήμα το 2014. Αλλά πρώτα θέλουμε να δούμε εάν έχουμε φτάσει κάπου με τις προσπάθειες που έχουμε καταβάλει» αναφέρει ο επίτροπος, ο οποίος θεωρεί «σωστή» την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα.

 

Scroll to top