11/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι κάλπες τούς φέρνουν πιο κοντά

Πρόταση Πάγκαλου για κοινή κάθοδο Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, ενώ συνεχίζονται οι επαφές για κοινούς «ανεξάρτητους» υποψήφιους σε δήμους-περιφέρειες.
      Pin It

Πρόταση Πάγκαλου για κοινή κάθοδο Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, ενώ συνεχίζονται οι επαφές για κοινούς «ανεξάρτητους» υποψήφιους σε δήμους-περιφέρειες

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Το επόμενο στάδιο της στρατηγικής συμπόρευσης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, που εγκαινιάστηκε με τη συνεργασία τους σε κυβερνητικό επίπεδο, είναι πολύ πιθανό να αποτελέσουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, έπειτα από τη δημοσιοποίηση των προθέσεων του υπουργείου Εσωτερικών για την αλλαγή του συστήματος εκλογής δημάρχων και περιφερειαρχών, πυκνώνουν τα σενάρια για υποστήριξη κοινών («ανεξάρτητων») υποψηφίων και ψηφοδελτίων σε δήμους και περιφέρειες της χώρας, με τις ηγεσίες των δύο κομμάτων να αποφεύγουν να διαψεύσουν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, συντηρώντας -όχι τυχαία- ένα ασαφές και νεφελώδες σκηνικό. Από τα πρώτα ονόματα που ακούστηκαν ήταν εκείνο του «πράσινου» περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, ο οποίος θα μπορούσε δυνητικά να είναι εκ νέου υποψήφιος με τη στήριξη και της Ν.Δ.

 

«Είναι ακόμη νωρίς να πούμε οτιδήποτε γύρω από αυτό το θέμα» τόνιζαν μόλις χθες στην «Εφ. Συν.» ανώτατες πηγές του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας ίσες πιθανότητες σε κάθε εκδοχή.

 

Tο χαλί για τη μετεξέλιξη της συνεργασίας ανάμεσα σε Χαριλάου Τρικούπη και Συγγρού στρώνεται σταδιακά και μεθοδευμένα, με επίκληση σε υποψηφιότητες που δεν θα είναι αμιγώς παραταξιακές και δεν θα βασιστούν σε κομματικά χρίσματα.

 

«Οι επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είναι η μεγάλη ευκαιρία των τοπικών κοινωνιών να κάνουν επιλογές αξιοκρατικές, ενωτικές, πραγματικά προοδευτικές. Και είναι υποχρέωσή μας να στηρίξουμε τις επιλογές αυτές» τόνιζε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο συμπόσιο για τα 39 χρόνια από την ίδρυση του Κινήματος, ενώ ο γραμματέας του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, είχε αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

 

«Θα το δούμε» περιορίστηκε να δηλώσει σε συνέντευξή του στις 6 Σεπτεμβρίου, με μοναδική δέσμευση ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν θα ακολουθήσει την παλαιοκομματική μέθοδο που ήταν χρίσματα και παρεμβάσεις στις τοπικές κοινωνίες από τα πάνω. Αυτό μπορώ να σας πω σήμερα» συμπλήρωσε.

 

Ωστόσο, στις αναφορές στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., περί ανεξάρτητων και υπερκομματικών αυτοδιοικητικών υποψηφίων, πολλοί εντοπίζουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες και φόβο οι πολίτες σε τοπικό επίπεδο να αποδοκιμάσουν τους επίσημα χρισμένους «κυβερνητικούς υποψηφίους του Μνημονίου», στέλνοντας έτσι μήνυμα στην κεντρική εξουσία και βάζοντας σε κίνδυνο τη σταθερότητα της δικομματικής.

 

Εξαιτίας λοιπόν των σκληρών μνημονιακών επιλογών τους και προκειμένου να μην υποστούν εκλογική συντριβή, τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης εξετάζουν πολύ σοβαρά, λύσεις επιβίωσης από κοινού και δεύτερον επιδιώκουν αποπολιτικοποίηση της διαδικασίας.

 

● Αρκετά πιο δύσκολη -χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί τίποτα για την ώρα- φαντάζει η προοπτική της «γαλαζοπράσινης» σύμπραξης στις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν σε χρόνο παράλληλο με τις αυτοδιοικητικές. Εξάλλου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρόσφατα είχε καλέσει σε συστράτευση για εκλογική συνεργασία τις προοδευτικές δυνάμεις υπό τη σκέπη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

 

Πάντως, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος όμως εκφράζει προσωπικές απόψεις και δεν απηχεί τις θέσεις της Χαριλάου Τρικούπη, τάχθηκε ανοιχτά χθες υπέρ της κοινής καθόδου Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, μια πρόταση που απέρριψε μέσω Διαδικτύου με ειρωνική διάθεση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, αν και λίγο αργότερα σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις έκανε λόγο για «αναγκαίο συμβιβασμό» ανάμεσα στα δύο κόμματα «για το καλό της χώρας». Ο πρώην υπουργός και κορυφαίος στέλεχος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε ταυτόχρονα τη συγκρότηση μιας ευρύτερης παράταξης «φιλοευρωπαϊκού προσανατολισμού», η οποία -όπως σημείωσε γλαφυρά- «πιστεύει στο ελληνικό Σύνταγμα και την Ευρώπη και δεν λέει “μια μέσα, μια έξω”, “μια από εδώ και μια από εκεί” και έχει εγκαταλείψει τις κομμουνιστικές φαντασιώσεις».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος, μιλώντας θετικά για την προσέγγιση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ «προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ευρω- παϊκό μέτωπο κατά του λαϊκισμού», είχε τοποθετηθεί και ο νυν υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από τον Οκτώβριο του 2012.

 

Σχολιάζοντας την πρόταση Πάγκαλου για ενιαίο σχήμα των δύο στις ευρωεκλογές ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης έγραψε στο twitter: «Η πρόταση Πάγκαλου προκαλεί, γιατί “κάνει βούκινο, το κρυφό τους καμάρι”. Ο φόβος τους, ελπίδα μας».

 

[email protected]

 

Scroll to top