11/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συνάντηση Ιερώνυμου – Κουτσούμπα

Για πρώτη φορά γ.γ. του ΚΚΕ πέρασε το κατώφλι της Αρχιεπισκοπής. Η ατζέντα αφορούσε κρίση και Συρία.
      Pin It

Για πρώτη φορά γ.γ. του ΚΚΕ πέρασε το κατώφλι της Αρχιεπισκοπής. Η ατζέντα αφορούσε κρίση και Συρία

 

Του Νίκου Σβέρκου

 

Συνάντηση σε καλό κλίμα είχαν χτες ο γ.γ. του ΚΚΕ και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, έπειτα από πρωτοβουλία του Δημήτρη Κουτσούμπα, που είναι ο πρώτος επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος ο οποίος πέρασε την πόρτα του μεγάρου της Αρχιεπισκοπής.

 

Τη χαρά του για τη συνάντηση εξέφρασε ο Δ. Κουτσούμπας, που ευχαρίστησε τον αρχιεπίσκοπο για τις παλαιότερες ευχές του, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του στον Περισσό. Ο Ιερώνυμος χαρακτήρισε από την πλευρά του «πρωτόγνωρο γεγονός» την επίσκεψη του γ.γ. του ΚΚΕ στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ενώ σημείωσε ότι η Εκκλησία δεν ξεχνά πως «το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος έχει τη δική του ιδεολογία, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει με την Εκκλησία», που «δεν είναι ιδεολογία αλλά πράξις, είναι βίωμα που σημαίνει ότι κάθε μέρα κάθε στιγμή είμαστε υποχρεωμένοι να ανοιγόμαστε στον άλλο άνθρωπο που έχει ανάγκη».

 

Αλληλοσεβασμός

 

Τα θέματα που επικράτησαν στη συζήτηση περιστρέφονταν γύρω από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, αλλά και τις εξελίξεις στη Συρία. «Νομίζω ότι θα μας δοθεί η ευκαιρία να συζητήσουμε στο μέλλον κάτι βαθύτερο και ουσιαστικότερο» δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος, ενώ ο γ.γ. του ΚΚΕ σημείωσε ότι «φυσικά είναι διακριτοί οι ρόλοι της Εκκλησίας και των πολιτικών κομμάτων». Ο Δ. Κουτσούμπας διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να παλεύει «για το καλό του λαού μας, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες σε μια άλλη κοινωνία».

 

Παραδοσιακά οι σχέσεις ανάμεσα στο ΚΚΕ και την οργανωμένη Εκκλησία χαρακτηρίζονταν από αλληλοσεβασμό. Ο Χαρίλαος Φλωράκης, ως επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ, στην κηδεία του αρχιεπισκόπου Σεραφείμ στις 13 Απριλίου 1998 είχε ξεκινήσει τον επικήδειο λόγο του με τα λόγια «διπλό χρέος μού υπαγορεύει τα στερνά τούτα λόγια στο σημερινό ξόδι σου. Είναι το χρέος του κοντοχωριανού και συντοπίτη, καθώς και το χρέος του συναγωνιστή». Ο ιστορικός ηγέτης του ΚΚΕ είχε σημειώσει μάλιστα ότι με τη στάση του ο Σεραφείμ «συνέβαλε στο χτύπημα της μισαλλοδοξίας και στο άνοιγμα του δρόμου της εθνικής συμφιλίωσης».

 

Παρά τις καλές σχέσεις ανάμεσα στον Χαρίλαο Φλωράκη και τον Σεραφείμ, οι κατοπινές σχέσεις των δυο πλευρών περιορίζονταν σε τυπικό επίπεδο. Ωστόσο αίσθηση είχε προξενήσει η επίσκεψη του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στην έδρα του ΚΚΕ στο Περισσό την 1η Απριλίου του 2004. Τότε ο Χριστόδουλος είχε δηλώσει ότι προσωπικά σέβεται και εκτιμά «τους κοινωνικούς εν γένει αγώνες και τις ευαισθησίες της Αριστεράς».

 

Η τελευταία συνάντηση των επικεφαλής των δυο πλευρών ήταν τον Ιούνιο του 2008, όταν ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συνάντησε την Αλέκα Παπαρήγα στα γραφεία του ΚΚΕ στη Βουλή. Η τότε γ. γ. του ΚΚΕ είχε ξεχωρίσει «την ευαισθησία του αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας να συνδράμει στον τομέα των κοινωνικών δομών».

 

[email protected]

 

Scroll to top