Απολύθηκε υπάλληλος θυγατρικής εταιρείας της Εθνικής Τράπεζας, η οποία δούλευε στη Διεύθυνση Καρτών, λίγο διάστημα μετά την επιστροφή της από άδεια λοχείας
→Ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα καταγγέλλει ότι «μόλις λήγει το 18μηνο της προστασίας που παρέχει ο νόμος, η Εθνική Τράπεζα φροντίζει να απαλλαγεί από τις υπηρεσίες όσων συναδελφισσών επιστρέφουν από την άδεια λοχείας»
Του Κώστα Ζαφειρόπουλου
Την ώρα που ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας με δηλώσεις του στη ΔΕΘ εμφανίζεται «αισιόδοξος για την πορεία της πραγματικής οικονομίας», απολύεται υπάλληλος της εταιρείας ICAP (άμεσος εργοδότης, θυγατρική της Εθνικής), η οποία δούλευε στη Διεύθυνση Καρτών σε χώρο της τράπεζας (έμμεσος εργοδότης), λίγο διάστημα μετά την επιστροφή της από άδεια μητρότητας. Το σοβαρό περιστατικό, που συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα, κατήγγειλε χθες ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα.
«Αμέσως μόλις λήγει το 18μηνο της προστασίας που παρέχει ο νόμος, η Εθνική Τράπεζα φροντίζει να απαλλαγεί από τις υπηρεσίες όσων συναδελφισσών επιστρέφουν από την άδεια λοχείας. Οσες έχουν τη χαρά να αποκτήσουν παιδί, επιστρέφοντας βρίσκουν να μην υπάρχει πλέον η θέση τους, τοποθετούνται για όσο διάστημα υπάρχει η νομική απαγόρευση απόλυσης σε μία θέση, βαφτίζονται αντικαταστάτριες, άρα προσωρινές, και με την πρώτη ευκαιρία απολύονται. Με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβάνεται η τράπεζα την προστασία της μητρότητας», τονίζει η ανακοίνωση του συλλόγου.
«Η συνάδελφος, που διαχειριζόταν τις κάρτες, κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, δεν είχε υποπέσει σε κανένα παράπτωμα και οι διευθυντές της έλεγαν για αυτήν τα καλύτερα λόγια» εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο Γρηγόρης Στυλιανού, πρόεδρος του Συλλόγου και συμπληρώνει: «Μας λένε για αναγκαίες περικοπές, την ώρα που τα κέρδη της τράπεζας μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2013 είναι 344 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα τα ανώτατα στελέχη της τράπεζας αρνούνται να συμμορφωθούν με τον νόμο που ορίζει ότι οι αμοιβές τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τις αμοιβές του διοικητή της τράπεζας (7.615 ευρώ), με το επιχείρημα ότι οι αμοιβές του διοικητή μειώθηκαν οικειοθελώς, άρα δεν υποχρεώνονται να ακολουθήσουν».
Μισθός υπαλλήλων γραφείου
Εξάλλου επί ξύλου κρεμάμενοι βρίσκονται το τελευταίο διάστημα άλλοι 1.500 «ενοικιαζόμενοι» υπάλληλοι που εργάζονται στις θυγατρικές εταιρείες ICAP, Mellon και Ethnodata.
Τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με το Σωματείο, απολύθηκαν 3 υπάλληλοι που εργάζονταν για την εταιρεία ICAP, υπαγόμενοι στη Διεύθυνση Καταναλωτικής Πίστης της Εθνικής. Οι υπάλληλοι σε αυτές τις εταιρείες αμείβονται όχι ως τραπεζοϋπάλληλοι αλλά ως υπάλληλοι γραφείου (μισθός 580 ευρώ). Μετά από κινητοποιήσεις οι απολύσεις ανακλήθηκαν αλλά στα μέσα Αυγούστου άλλη μια εργαζόμενη απολύθηκε. Οι υπάλληλοι πληρώνονται από τις θυγατρικές εταιρείες, όμως είναι η Εθνική Τράπεζα που αποφασίζει για τις προσλήψεις και τις απολύσεις.
«Οταν η τράπεζα έχει επιδοτηθεί με δισεκατομμύρια ευρώ, χρήματα που θα επιβαρύνουν το χρέος και άρα θα πληρώσουμε όλοι μας, είναι αδιανόητο να απολύει τους πλέον χαμηλόμισθους υπαλλήλους ή άλλους, που έχουν θετικές αξιολογήσεις, έχουν περάσει από ειδική εκπαίδευση και για τους οποίους έχουν γραφτεί επαινετικές επιστολές από πελάτες της τράπεζας για τη βοήθεια και την άψογη εξυπηρέτησή τους ειδικά για θέματα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου», τονίζει ανακοίνωση του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα, προαναγγέλλοντας κινητοποίηση έξω από το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στην Αιόλου το μεσημέρι της Πέμπτης.