11/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Χαρίζουν το νικέλιο στην ΠΓΔΜ»

Βαριές καταγγελίες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ με εθνικές προεκτάσεις, που αγγίζουν ευθέως τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.
      Pin It

Βαριές καταγγελίες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ με εθνικές προεκτάσεις, που αγγίζουν ευθέως τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά

 

Του Τζώρτζη Ρούσσου

 

Μείζον οικονομικό σκάνδαλο με εθνικές προεκτάσεις καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ σε σχέση με το σχέδιο επικείμενης πώλησης της εταιρείας. Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων δεν διστάζουν να εμπλέξουν ευθέως τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά θεωρώντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να… ξεπουλήσει το νικέλιο που βρίσκεται στα μεταλλεία της (υπολογιζόμενης αξίας 16 δισ. ευρώ) στην ΠΓΔΜ! «Πώς είναι δυνατόν ο κ. Σαμαράς να πάει τις επόμενες ημέρες να διαπραγματευτεί για το όνομα της ΠΓΔΜ όταν ο ίδιος ετοιμάζεται να εκποιήσει τον εθνικό πλούτο της χώρας;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, Ανδρέας Κορέτζελος.

 

Εξαγωγές 1 εκατ. την ημέρα

 

Σύμφωνα λοιπόν με τους συνδικαλιστές όλων των σωματείων της ΛΑΡΚΟ που φαίνεται ότι δρουν ομόθυμα, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς ενδέχεται να συναινέσει στο κομμάτιασμα και στην πώληση του μεταλλευτικού πλούτου της μεγαλύτερης ίσως εξαγωγικής βιομηχανίας της χώρας (σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, κάνει εξαγωγές ύψους 1 εκατ. ευρώ ημερησίως!) σε πολυεθνική εταιρεία μεν, με έδρα την ΠΓΔΜ δε…

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε χθες με τον αν. υπουργό Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, με τους συνδικαλιστές να καταγγέλλουν ότι ο ίδιος τούς γνωστοποίησε πως η ΛΑΡΚΟ τελικά μάλλον θα εκποιηθεί (αφού σπάσει σε «καλή» και «κακή») σε εταιρεία συμφερόντων ΠΓΔΜ ελλείψει άλλου ενδιαφερομένου.

 

«Πώς είναι δυνατόν να μην υπάρχει άλλος ενδιαφερόμενος, όταν το 2009 σε σχετικό διεθνή διαγωνισμό είχαν καταθέσει προσφορά 12 εταιρείες;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Εύβοιας, Τ. Θωμάς.

 

Πίσω από την πώληση της ΛΑΡΚΟ κρύβεται ένα λόμπι ανθρώπων που θέλει να βγάλει λεφτά εις βάρος του εθνικού πλούτου. Η μοναδική λύση που προβάλλεται είναι ο ανταγωνιστής μας στην ΠΓΔΜ. Πρόκειται για ιδιώτη με θυγατρική στο Ισραήλ και εκπρόσωπο πρώην κορυφαίο στέλεχος της ΛΑΡΚΟ», καταγγέλλει ο κ. Κορέτζελος.

 

Οι εργαζόμενοι θεωρούν προϊόν μυθοπλασίας ότι δήθεν η ΛΑΡΚΟ έχει λάβει κρατικές ενισχύσεις ύψους 130 εκατ. ευρώ και καταγγέλλουν ότι το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ «έφτιαξε» την ιστορία ώστε να μην είναι δυνατή η αποκρατικοποίησή της ως ενιαίας εταιρείας, αφού ο αγοραστής θα κληθεί να επιστρέψει στο κράτος τις παράνομες ενισχύσεις. «Εχω καταγγείλει ότι ο κ. Εμίρης του ΤΑΙΠΕΔ διαρκώς μεταβαίνει στην ΠΓΔΜ», κατήγγειλε ο κ. Κορέτζελος.

 

Ωστόσο το θέμα όπως το δίνουν οι συνδικαλιστές έχει και άλλη οικονομική διάσταση και φέρνει στο προσκήνιο την κυβέρνηση Καραμανλή. Σύμφωνα λοιπόν με τις καταγγελίες, πίσω στο μακρινό 2008 ο διορισμένος από τους υπουργούς Αλογοσκούφη και Δούκα, Κ. Θανάσουλας (με σύμβουλο την J.P. Morgan που είχε εμπλακεί και στο σκάνδαλο των ομολόγων εκείνης της περιόδου) πουλούσε με συμβόλαια προπώλησης σε offshore με 25 ευρώ τον τόνο (κάτω και από την τιμή παραγωγής), ενώ η εξωχώρια εταιρεία πουλούσε στη διεθνή αγορά με 58 ευρώ!

 

Τι κάνει η Δικαιοσύνη;

 

Οι διορισμένες διοικήσεις ασελγούσαν πάνω στη ΛΑΡΚΟ, είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος των εργαζομένων στα Κεντρικά Γραφεία ΛΑΡΚΟ, με τον κ. Κορέτζελο να δηλώνει ότι οι πραγματικοί μέτοχοι της offshore είναι πολιτικά πρόσωπα και να εκφράζει την απορία του γιατί η Δικαιοσύνη δεν έχει ακόμη κινηθεί αφού έχουν κατατεθεί μηνυτήριες αναφορές ήδη από το 2009!

 

Scroll to top