Της Μαρίνας Κουβέλη
Το γαλλικό συγκρότημα, που τόσο συχνά μας επισκέπτεται, εμφανίζεται αύριο στην Τεχνόπολη κάνοντας ένα διάλειμμα από την προετοιμασία του νέου δίσκου του
Διασκευές έχουν επιχειρήσει εκατοντάδες καλλιτέχνες τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, το ελληνικό κοινό έχει δείξει τις αδυναμίες του. Κι οι Nouvelle Vague είναι σίγουρα μεταξύ αυτών. Το συγκρότημα από τη Γαλλία, που έδωσε νέα πνοή σε τραγούδια των Joy Division, Clash, Cure, Depeche Mode, μοιάζει να έχει βρει την ιδανική συνταγή: στο μίξερ μπαίνουν δημοφιλή κομμάτια με λαμπρή καριέρα, μπόλικη νοσταλγία, μια δόση σύγχρονων ρυθμών, λιτές, ακουστικές ενορχηστρώσεις που παραπέμπουν στην τζαζ της δεκαετίας του ’50 και την ποπ των 60′s και άφθονη μπόσα νόβα. Ολα αυτά στη σκηνή γίνονται ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.
Αύριο θα έχουμε ακόμα μια ευκαιρία να το διαπιστώσουμε, καθώς οι Nouvelle κάνουν διάλειμμα από την προετοιμασία του νέου τους δίσκου και επιστρέφουν στην Αθήνα για μια συναυλία στην Τεχνόπολη. Μαζί τους στις ερμηνείες, οι δύο γυναικείες φωνές του συγκροτήματος: Λιζέτ Αλέα και Μέλανι Πέιν.
Μας προειδοποιούν, πάντως, πως η συνήθως εορταστική τους διάθεση αυτή τη φορά είναι αυξημένη. «Γιορτάζουμε σχεδόν τη 10η επέτειο των Nouvelle Vague. Ξεκινήσαμε το 2004 και παίζαμε στην Ελλάδα σχεδόν κάθε χρόνο. Είναι υπέροχο που επιστρέφουμε με νέα σύνθεση. Θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό προσπαθώντας, ως συνήθως, να αυτοσχεδιάζουμε κάτι ιδιαίτερο», μας λέει η Μέλανι Πέιν.
Η ιστορία τους ξεκινά το 2003 από το Παρίσι, όταν ο Μαρκ Κολεν και ο Ολιβιέ Λιμπό, δύο από τους πλέον πολυπράγμονες μουσικούς παραγωγούς της γαλλικής σκηνής, έφτιαξαν μια κολεκτίβα καλλιτεχνών με σκοπό να τιμήσουν τα εφηβικά ακούσματά τους. Η φήμη τους ξεπέρασε σύντομα τα σύνορα της Γαλλίας κι έτσι οι δυο τους, παρέα με οκτώ τραγουδίστριες με υπέροχες φωνές (έξι Γαλλίδες, μία Βραζιλιάνα και μία Νεοϋορκέζα), βρέθηκαν να περιοδεύουν σε όλον τον κόσμο.
«Ο Μαρκ και ο Ολιβιέ είχαν μια μουσική φαντασίωση: τι θα γινόταν αν όλα τα αγαπημένα τους τραγούδια από τη δεκαετία του ’80 μεταφέρονταν με έναν μαγικό τρόπο στη Βραζιλία της δεκαετίας του ’60. Αυτή τη φανταστική σκέψη αποφάσισαν να την κάνουν πράξη. Αρχικά αναζήτησαν τραγουδίστριες και έκαναν ένα πρώτο βήμα κυκλοφορώντας ένα EP με 4 κομμάτια. Εκείνη την εποχή νόμιζαν ότι απλώς υλοποιούν μια τρελή ιδέα. Τα όσα ακολούθησαν ήταν μια μεγάλη έκπληξη». Η τρελή ιδέα βέβαια είχε έναν πολύ ισχυρό πυρήνα, καθώς τα τραγούδια που επέλεξαν είναι το ένα καλύτερο από το άλλο: «Love Will Tear Us Apart», «Just Can’t Get Enough», «Guns Of Brixton», «Marian», «The Killing Moon», «Blue Monday», «Blister In The Sun», «Say Hello Wave Goodbye».
Και η μπόσα νόβα γιατί έγινε ο βασικός ρυθμός σας;
«Διότι με μόνο μια κιθάρα, μια φωνή και μια μπόσα ενορχήστρωση ήταν ο ευκολότερος τρόπος να εξερευνήσουμε πραγματικά τα τραγούδια αυτά με διαφορετικό τρόπο. Επίσης, ο ρυθμός της αναδεικνύει το συναισθηματικό μέρος των τραγουδιών και αποδεικνύει πως άσχετα με τους στίχους και την πανκ μουσική τους στην πραγματικότητα είναι απλώς όμορφα κομμάτια. Ισως γι' αυτό ποτέ κανείς από τους δημιουργούς δεν αρνήθηκε να μας παραχωρήσει τραγούδι του».
Το χιούμορ που συχνά επιστρατεύετε τι εξυπηρετεί;
«Είναι ο τρόπος μας να κρατάμε αποστάσεις από την πρωτότυπη εκδοχή του κομματιού».
Τελικά, στο πέρασμα της πρώτης δεκαετίας ο απολογισμός τι ακριβώς δείχνει; Παραμείνατε κοντά στις αρχικές σας σκέψεις ή οι προτεραιότητες άλλαξαν;
«Μέχρι στιγμής οι Nouvelle Vague έχουν κυκλοφορήσει τέσσερα άλμπουμ και πράγματι η αρχική ιδέα καταφέραμε να παραμείνει η ίδια: έχουμε ώς τώρα μετατρέψει μελωδίες του νέου κύματος της δεκαετίας του ’80 σε ένα άκουσμα απροσδόκητο, αισθησιακό και εντελώς διαφορετικό από το αρχικό που είχε ο κόσμος στο μυαλό του. Αυτό δεν σημαίνει ότι στο μεταξύ δεν ενσωματώσαμε άλλες εμπνεύσεις, στιλ, αλλά και διαφορετικούς τραγουδιστές, καθένας από τους οποίους βοήθησε στην εξέλιξη του συγκροτήματος με τα χρόνια».
Από ελληνικά τραγούδια υπάρχει κάτι στα υπ' όψιν για διασκευή;
«Εδώ έχουμε κάνει πορτογαλικό και γερμανικά, στα ελληνικά θα κολλήσουμε; Καμία πρόταση;».
Info: «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων («Κεντρική Αυλή», Πειραιώς 100, Γκάζι). Τιμές εισιτηρίων: Προπώληση: 22 ευρώ, ταμείο: 25 ευρώ. Ωρα έναρξης: 21.00. Τη βραδιά θα ανοίξουν οι Opera Chaotique. Special guest η Ελληνίδα ντίβα της ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής Ολγα Κουκλάκη.