Ο Κύκλος Ποιητών οργανώνει το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης από 23 έως 29 Σεπτεμβρίου με ομιλίες, απαγγελίες, αναγνώσεις, συναυλίες και εκθέσεις. Θα απλωθεί από το Μέγαρο Μουσικής και μεγάλα μουσεία (Ακρόπολης, Μπενάκη, Βυζαντινό κ.ά.) μέχρι σε φυλακές ανηλίκων και γυναικών
Της Παρής Σπίνου
Πριν από δύο αιώνες ο Χέλντερλιν αναρωτιόταν: «Κι οι ποιητές τι χρειάζονται σ’ έναν μικρόψυχο καιρό;» Αλλά στους δύσκολους και τους μικρόψυχους καιρούς γράφτηκε σπουδαία ποίηση. Ο Ελιοτ εξέδωσε τα «Τέσσερα κουαρτέτα» ενώ μαινόταν ο Β′ Παγκόσμιος Πόλεμος κι ο Μπρεχτ εμπνεύστηκε τα καλύτερα ποιήματά του σε καθεστώς εξορίας. Μέσα στον πόλεμο ο Σεφέρης έγραψε τον «Τελευταίο σταθμό» και ο Εγγονόπουλος το «Μπολιβάρ».
Ετσι και στη δική μας δύσκολη και μικρόψυχη εποχή ο Κύκλος Ποιητών, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011 και περιλαμβάνει δεκάδες μέλη από την Ελλάδα και το εξωτερικό, διοργανώνει το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης στην Αθήνα, από τις 23 έως τις 29 Σεπτεμβρίου, δίνοντας τη δική του απάντηση στην οικονομική κρίση που απειλεί να καταστρέψει τις αξίες. Ενα φεστιβάλ που θέλει να αποδείξει ότι η ποίηση μπορεί να είναι εξωστρεφής, καθώς 69 σημαντικοί ποιητές από 22 χώρες θα συμμετάσχουν σε 22 εκδηλώσεις, που θα απλωθούν από το κέντρο της Αθήνας ώς την Καισαριανή, τη Νέα Ιωνία, τη Νέα Σμύρνη, τον Υμηττό αλλά και τον Πειραιά και τους Δελφούς.
Η έναρξη του φεστιβάλ θα γίνει το βράδυ της Δευτέρας 23/9 στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής, με ομιλίες, απαγγελίες, μουσική και θα συνεχιστεί με αναγνώσεις στο Ιδρυμα Τάκης Σινόπουλος στη Ν. Ιωνία, στην Τεχνόπολη, στο Polis Art Cafe, στη Μονή Καισαριανής, στην πλατεία Κουμουνδούρου κ.α.
Στο πρόγραμμα «Ποίηση σε μουσεία» συμμετέχουν το Κυκλαδικής Τέχνης, το Βυζαντινό και Χριστιανικό, το Μουσείο Ακρόπολης, το Μπενάκη. Παράλληλα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη 12 εικαστικοί θα «συνομιλήσουν» με 12 ποιητές. Μεταξύ άλλων ο Γιάννης Βαλαβανίδης με τον Αγγελο Σικελιανό, η Κλεοπάτρα Δίγκα με τον Τζουζέπε Ουνγκαρέτι, ο Χρόνης Μπότσογλου με τον Λευτέρη Πούλιο, ο Γιώργος Λαζόγκας με τον Νάνο Βαλαωρίτη, η Παυλίνα Παμπούδη με τον Τ.Σ. Ελιοτ, η Ρένα Παπασπύρου με τον Πολ Ελιάρ κ.ά. Ολες οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές στο κοινό, εκτός από δύο που θα γίνουν στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα και στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.
«Η Ελλάδα, ένας τόπος γεωγραφικά μικρός, αλλά με τεράστιο ιστορικό βάθος, υπήρξε και παραμένει χώρα ποιητών. Ηταν καιρός να γίνει και τόπος φιλοξενίας ποιητών από όλο τον κόσμο», τονίζει ο Γιώργος Χουλιάρας γι’ αυτό το φεστιβάλ που σχεδιάζεται εδώ κι έναν χρόνο, ενώ συμμετέχουν τακτικά ή αντεπιστέλλοντα μέλη του Κύκλου Ποιητών.
Μεταξύ άλλων αναμένονται οι: Χουάν Κάρλος Μέστρε (Ισπανία), Μίοντραγκ Πάβλοβιτς (Σερβία) Λέλο Βότσε (Ιταλία), Ανταμ Ζαγκαγέφσκι (Πολωνία), Ομέρο Αρίτζις (Μεξικό), Μάγδα Καρνέτσι (Ρουμανία), Λαν Λαν (Κίνα). Ο γνωστός Αμερικανός ποιητής Λόρενς Φερλινγκέτι δεν θα μπορέσει να έρθει, ωστόσο θα στείλει βιντεοσκοπημένο μήνυμα.
Από τους δικούς μας παίρνουν μέρος μεταξύ άλλων οι: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Ευγένιος Αρανίτσης, Νάνος Βαλαωρίτης, Γιάννης Δάλλας, Κική Δημουλά, Γιάννης Ευσταθιάδης, Κώστας Καναβούρης, Δημήτρης Καλοκύρης, Βαγγέλης Κάσσος, Μαρία Κυρτζάκη, Κλεοπάτρα Λυμπέρη, Γιώργος-Ικαρος Μπαμπασάκης, Γιώργος Μπλάνας, Κώστας Γ. Παπαγεωργίου, Τίτος Πατρίκιος, Αγγελική Σιδηρά, Κωστής Τριανταφύλλου, Γιάννης Υφαντής κ.ά.
«Η ελληνική ποίηση έχει τη δυνατότητα να κερδίσει το κοινό στο εξωτερικό, όπως κάνει τώρα ο ελληνικός κινηματογράφος. Χρειάζεται εσωστρέφεια και αυτό επιδιώκει ο Κύκλος Ποιητών», αισιοδοξεί ο Δημήτρης Αγγελής, ενώ ο Γιώργος Χουλιάρας συμπληρώνει: «Στην Ελλάδα πάντα γράφεται ποίηση, η οποία αναδιατυπώνει τη σχέση που έχει το παρόν με το παρελθόν και το μέλλον. Η χώρα μας είναι πόλος έλξης στον χώρο της ποιητικής δημιουργίας και το διεθνές φεστιβάλ θυμίζει, ενεργοποιεί και διαμορφώνει τη συνέχεια μιας τέτοιας διαδικασίας».
Info: Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών, 23-29/9. Μέγας χορηγός ΟΣΔΕΛ (http://athenswpf.wordpress.com).