13/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μεγαλώνει το «κάδρο» της Proton

Ως μάρτυρας εξετάστηκε το 2012 ο Επόπτης του Δημοσίου, ενώ ο Λαυρεντιάδης επιχειρεί να συμπαρασύρει Προβόπουλο και Σάλλα.
      Pin It

Ως μάρτυρας εξετάστηκε το 2012 ο Επόπτης του Δημοσίου, ενώ ο Λαυρεντιάδης επιχειρεί να συμπαρασύρει Προβόπουλο και Σάλλα

 

Του Μάνου Τσαλδάρη

 

Ως απλός μάρτυρας και όχι ως ένας από τους πιθανούς κατηγορουμένους αντιμετωπίστηκε από την ειδική ανακρίτρια του σκανδάλου της Proton Bank ο Επόπτης του Δημοσίου που μπορούσε με μια απόφασή του -και χωρίς να λογοδοτήσει σε κανέναν- να το αποτρέψει.

 

Ο 57χρονος Μανώλης Τσιριτάκης, όπως είχαμε αποκαλύψει («Εφ.Συν.» 9/9), τοποθετήθηκε ως Επόπτης στα μέσα Ιουνίου του 2010 προκειμένου να ελέγχει για λογαριασμό του Δημοσίου τη λειτουργία της και βάσει του νόμου που τοποθετήθηκε (3723/2008) μπορούσε να ακυρώσει όποια απόφαση έκρινε ότι «δύναται να θέσει σε κίνδυνο τα συμφέροντα των καταθετών ή να επηρεάσει ουσιωδώς τη φερεγγυότητα και την εύρυθμη λειτουργία της».

 

Αν και δεν έπραξε κάτι τέτοιο, η ανακρίτρια όταν τον κάλεσε πέρσι στις 14 Μαΐου, αντί να τον αντιμετωπίσει ως υποψήφιο κατηγορούμενο, αφού η απραξία του ίσως έχει ποινικές ευθύνες, πήρε -όπως προκύπτει από το έγγραφο που έχει στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.»- την κατάθεσή του ως απλό μάρτυρα. Σε αυτήν ο πρώην Επόπτης και αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά εμφανίζεται σαν «λευκή περιστερά», ενώ επιρρίπτει ευθύνες σε άλλους. Με ευκολία «καρφώνει» τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου ότι τους παρείχε ελλιπή ενημέρωση καθώς ισχυρίζεται ότι τους είπε πως «πρέπει να φροντίσουν η ρευστότητα να διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία» και πως είχαν υποχρέωση «να συντάσσουν αναφορές σχετικά με την πιστοδοτική δραστηριότητα των τραπεζών». Αναφέρει, μάλιστα, ότι η πρώτη αναφορά που υπέβαλε ήταν στις 17/9/2010 παρότι «μέχρι τότε δεν είχα κληθεί στο Δ.Σ. και δεν γνώριζα αν είχε γίνει (σ.σ. κάτι παράνομο)». Παράλληλα «δίνει» τον τότε διευθυντή εποπτείας της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Ιωάννη Γούσιο που σε μια συνάντηση «επέμενε σε άμεση και ήδη υποσχεμένη αύξηση κεφαλαίου», αν και τόνισε «αλλά όχι με μεγάλη έμφαση το πρόβλημα των δανείων».

 

Μετά τα ανωτέρω ίσως γίνεται κατανοητή η «επίθεση» που εξαπέλυσε κατά της ανακρίτριας με το συμπληρωματικό υπόμνημά του ο βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση Λαυρέντης Λαυρεντιάδης. Ενα υπόμνημα στο οποίο ο προφυλακισμένος εδώ κι εννιά μήνες επιχειρηματίας επιχειρεί να συμπαρασύρει μαζί του στο εδώλιο όχι μόνο τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο αλλά και τον πρόεδρο της Πειραιώς Μ. Σάλλα, με τους οποίους ισχυρίζεται ότι είχε συναντήσεις και τους κατηγορεί ότι είναι όσο και εκείνος ένοχοι.

 

«Συνένοχοι»

 

«Εάν τυχόν έχει διαπραχθεί κάποιο αδίκημα κατά τη χορήγηση δανείων σε εταιρείες του φερόμενου ως Ομίλου μου μετά την 31-12-2009 [...] τότε με την ίδια ακριβώς λογική θα έπρεπε να επεκταθεί η ποινική δίωξη και σε βάρος όσων ενέκριναν τη χορήγηση δανείων σε εταιρείες του φερομένου ως Ομίλου μου …», αναφέρει στο υπόμνημά του ο υπόδικος Λαυρεντιάδης, που κατηγορεί την ανακρίτρια ότι η έρευνά της διεξάγεται τόσους μήνες επιλεκτικά μόνο σε βάρος του.

 

[email protected]

 

Scroll to top