13/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρόταση για ισόβια στον Ακη

Τον διά βίου εγκλεισμό του ζήτησε, καταχειροκροτούμενος από το ακροατήριο, ο αντεισαγγελέας.
      Pin It

Τον διά βίου εγκλεισμό του ζήτησε, καταχειροκροτούμενος από το ακροατήριο, ο αντεισαγγελέας

 

Κατά την εισαγγελική λειτουργό, ο «Γ. Σμπώκος, ο επονομαζόμενος “βοσκός”, φύλαγε τα χρήματα του υπουργού» και ανήκε στη «βασική ομάδα διακίνησης του μαύρου χρήματος»

 

Της Μαρίας Δήμα

 

Τον χαρακτηρισμό του «εγκληματία του λευκού κολάρου», που προσδίδουν σε δράστες με υψηλό κοινωνικό status, απέδωσε στον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο ο αναπληρωτής εισαγγελέας της έδρας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.

 

Χρησιμοποιώντας σκληρές και απαξιωτικές εκφράσεις, όπως «πηγή του κακού», «προκλητικός», «αλαζόνας», «υβριστής» (με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου) και «ο ιθύνων νους που είχε σχεδιάσει και την τελευταία λεπτομέρεια», ο εισαγγελικός λειτουργός πρότεινε στο διά ταύτα της αγόρευσής του τον διά βίου εγκλεισμό του Ακη Τσοχατζόπουλου στη φυλακή, ικανοποιώντας ακόμα και τα… ταπεινά ένστικτα μερίδας του ακροατηρίου που ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

 

Αναφερόμενος στον άνθρωπο που «υπήρξε πρωθυπουργεύων και παρ’ ολίγον να γίνει κυβερνήτης της πολύπαθης χώρας μας», ο εισαγγελέας χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς τού τύπου «δεν είδα – δεν ξέρω», που προέβαλε ο Τσοχατζόπουλος κατά τη διάρκεια της πολύμηνης ακροαματικής διαδικασίας, «ιλαροτραγικούς, περίεργους και παράταιρους».

 

«Ο πρώτος κατηγορούμενος έδωσε λυσσώδη μάχη για να μην αναγνωσθούν τα σημειώματα από το γραφείο του», υπογράμμισε ο Παν. Παναγιωτόπουλος, κάνοντας λόγο για προσπάθεια συσκότισης της αλήθειας. «Μαρτυρούν περί του κακού, τη δωροδοκία», εκτίμησε, αποδίδοντας στον Τσοχατζόπουλο συμπεριφορά που προσομοιάζει με αυτή των «λίαν εθισμένων στο έγκλημα δραστών».

 

«Απολύτου εμπιστοσύνης»

 

Νωρίτερα, η τακτική εισαγγελέας της έδρας Γεωργία Αδειλίνη σκιαγράφησε το προφίλ ενός πολιτικού άνδρα που, όπως προέκυψε από τις «συντριπτικές αποδείξεις» σε βάρος του, «πήρε τόσες μίζες που ούτε ο ίδιος δεν μπορούσε να υπολογίζει. Πήρε μίζες σε βαλίτσες, σε τσάντες, από λογαριασμούς σε λογαριασμούς, από εταιρείες σε εταιρείες, από άτομο σε άτομο, χέρι με χέρι. Κυκλοφορούσαν οι μίζες και επενδύονταν σε ακίνητα και σε πολυτελή ζωή»!

 

Η εισαγγελική λειτουργός, εντάσσοντας τον εαυτό της στη γενιά της Μεταπολίτευσης, η οποία, όπως τόνισε, στράφηκε με αγάπη στην πολιτική και τους πολιτικούς, ανέφερε: ότι «δεν διαφθείρει η εξουσία τους ανθρώπους αλλά οι άνθρωποι τους θεσμούς».

 

Κατά την εισαγγελική λειτουργό ο «Γιάννης Σμπώκος, ο επονομαζόμενος “βοσκός”, φύλαγε τα χρήματα του υπουργού» και ανήκε στη «βασική ομάδα διακίνησης του μαύρου χρήματος», καταλογίζοντάς του μεταφορές και διαχείρισή τους, καθώς και οικονομικές διαφορές με τον πρώην υπουργό τα τελευταία χρόνια.

 

Η τακτική εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή των 17 από τους συνολικά 19 κατηγορούμενους, πρόταση με την οποία ταυτίστηκε στη συνέχεια πλήρως και ο αναπληρωτής εισαγγελέας Παν. Παναγιωτόπουλος.

 

Συγκεκριμένα μαζί με τον Τσοχατζόπουλο ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος κατ’ επάγγελμα και οι: Α. Οικονομίδης, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, Ν. Ζήγρας, Γ. Σαπχατζίδης, Αρετή Τσοχατζοπούλου, Ι. Σμπώκος, Βασιλική Σταμάτη, Μαρία – Ταλίτα Τσεκούρα, Ο. Μελάς, Κ. Αντωνιάδης, Γ. Κωνσταντάτος.

 

Για κάποιους από τους κατηγορουμένους ζήτησε να απαλλαγούν για επιμέρους ήσσονος σημασίας πράξεις. Παράλληλα, ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι χωρίς την επιβαρυντική περίσταση της κατ’ επάγγελμα τέλεσης του αδικήματος, γεγονός που μειώνει την ποινική τους μεταχείριση, οι: Ν. Γεωργουλάκης, Π. Σταμάτης, Φ. Αρβανίτης, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου και Ν. Καρατζάς. Την απαλλαγή λόγω αμφιβολιών ζήτησε για δύο μόνον από τους κατηγορημένους, τον Κύπριο δικηγόρο Σ. Χατζηνικολάου και τον επιχειρηματία Π. Ζαχαριάδη.

 

Εντονη αντίδραση Ακη

 

Εντονα αντέδρασε στο σφυροκόπημα του εισαγγελέα ο Ακης Τσοχατζόπουλος φωνάζοντας, διακόπτοντας την αγόρευσή του, κυρίως όταν ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρθηκε στα σημειώματα που βρέθηκαν στο γραφείο του πρώην υπουργού.

 

• Τσοχατζόπουλος: Ποιος τα γράφει αυτά, κ. εισαγγελέα;

 

• Π. Παναγιωτόπουλος: «Τα εγγραφάκια αυτά που βρέθηκαν στο γραφείο σας!».

 

Κατηγορούμενος και εισαγγελέας ήρθαν λίγα λεπτά αργότερα πάλι σε αντιπαράθεση, όταν ο δεύτερος ανέγνωσε απόσπασμα από το «Ζ» του Βασίλη Βασιλικού, με επίκεντρο τις απαντήσεις που έδιναν οι δολοφόνοι του Λαμπράκη. «Δεν παρομοιάζω τις δύο δικές, θέλω ωστόσο να καταδείξω τον μη πειστικό χαρακτήρα των απαντήσεων που έδωσαν Τσοχατζόπουλος και Σμπώκος, την άρνηση, την έλλειψη μνήμης».

 

• Τσοχατζόπουλος: Μη γίνεστε υβριστής! Τι δουλειά έχουν οι δολοφόνοι του Λαμπράκη με μας;

 

• Πρόεδρος: «Αν δεν αντέχετε, μπορείτε να βγείτε έξω…»

 

• Τσοχατζόπουλος: Ολα τα αντέχω! Εσείς όμως τα αντέχετε αυτά;

 

Η σύγκρουσή τους κορυφώθηκε όταν ο κ. Παναγιωτόπουλος παρέθεσε στοιχεία με τα οποία κατέδειξε τη δαπάνη από την Torcaso.

 

• Εισαγγελέας: «Δαπάνησε σχεδόν 2 δισ. ευρώ μέσα σε ενάμιση μήνα και ενώ ο κατηγορούμενος ήταν εν ενεργεία ΥΕΘΑ».

 

• Τσοχατζόπουλος: Ψεύδεσθε ασύστολα! Ευχαριστώ πολύ κ. εισαγγελέα!

 

Εισαγγελέας: «Πόθεν όλος αυτός ο πακτωλός, από πού προέρχονται τα δύο δισ.; Από την υπουργική αποζημίωση;»

 

Scroll to top