gipedo-kallithea-podosfairo-Rentzo-Piano

13/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παραδόθηκε χθες στον Δήμο Καλλιθέας πάρκο 28 στρεμμάτων

Το πρώτο έργο του Ρέντζο Πιάνο στην Ελλάδα

Είναι προάγγελος του συγκροτήματος που θα στεγάσει Λυρική Σκηνή και Εθνική Βιβλιοθήκη και χρηματο- δοτείται εξ ολοκλήρου από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Διαθέτει υπερσύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά και φυτά και δέντρα του ελληνικού μεσογειακού τοπίου.
      Pin It

Είναι προάγγελος του συγκροτήματος που θα στεγάσει Λυρική Σκηνή και Εθνική Βιβλιοθήκη και χρηματο- δοτείται εξ ολοκλήρου από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Διαθέτει υπερσύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά και φυτά και δέντρα του ελληνικού μεσογειακού τοπίου

 

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

Ενα πάρκο με αθλητικές εγκαταστάσεις, διά χειρός Ρέντζο Πιάνο, είναι η πρώτη «δόση» από τον νέο πόλο πολιτισμού στο Φαληρικό Δέλτα, που αναμένεται να είναι έτοιμος στα τέλη του 2015 και να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό ένα εξάμηνο αργότερα. Προάγγελος του συγκροτήματος που θα στεγάσει τη Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη, το οποίο επίσης κατασκευάζεται σε σχέδια του περίφημου Ιταλού αρχιτέκτονα και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», τα 28 στρέμματα στα δυτικά του παλιού Ιππόδρομου είναι από χθες έτοιμα και παραδόθηκαν επίσημα στη δημοτική αρχή της Καλλιθέας, που θα αναλάβει τη λειτουργία των υπερσύγχρονων υποδομών.

 

Ο χώρος ήταν για χρόνια ξέφραγο πάρκινγκ. Μέσα σε 16 μήνες έδωσε τη θέση του σε τρία χαμηλά κτίρια, σε απολύτως γεωμετρικές, λιτές γραμμές, συνολικής επιφάνειας 1.000 τετραγωνικών. Διαθέτουν εξωτερικές επιφάνειες από εμφανές μπετόν, με ανάγλυφες γραμμώσεις, που δημιουργούν μια άλλη αίσθηση για το πιο παρεξηγημένο οικοδομικό υλικό. Η πλευρά της εισόδου έχει ήδη φυτευτεί με αναρριχώμενο ρυγχόσπερμα, που με την πάροδο του χρόνου θα πρασινίσει όλη την πρόσοψη. Φύτευση έχει γίνει και στα δώματα. Δύο από τα κτίρια φιλοξενούν τα αποδυτήρια του ποδοσφαιρικού γηπέδου και της ολυμπιακών διαστάσεων πισίνας. Το κεντρικό είναι αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χωρίς εσωτερικά χωρίσματα, ώστε να προσαρμόζεται στις εκάστοτε ανάγκες.

 

«Είναι το πρώτο έργο του Ρέντζο Πιάνο στην Ελλάδα», μας ενημέρωσε η Ασημίνα Κουτρουμπούση, από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Οχι όμως και το τελευταίο, αφού πίσω μας υπάρχει μια «συγχορδία» γερανών, που δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς στην κατασκευή του πολιτιστικού συγκροτήματος για το οποίο δικαιολογημένα καμαρώνει ο δημιουργός του.

 

Μεγάλη έμφαση δόθηκε στη φύτευση, με σχέδια που εκπονήθηκαν από την Ντέμπορα Νέβινς, συνεργάτιδα του Ρέντζο Πιάνο, και την Ελλη Παγκάλου, αρχιτέκτονα τοπίου με σπουδαία δείγματα γραφής. «Αποφύγαμε το γκαζόν και επιλέξαμε φυτά και δέντρα αναγνωρίσιμα στο ελληνικό μεσογειακό τοπίο, κάνοντας μια μίξη αειθαλών και φυλλοβόλων, ώστε να έχουμε μια ωραία εικόνα πράσινου ολόκληρο τον χρόνο», μας ενημέρωσε η τελευταία. Τοποθετήθηκαν 12.500 φυτά, κυρίως αρωματικά, όπως δενδρολίβανο, λεβάντα, ρίγανη και θυμάρι, καθώς και 100 δέντρα. Ανάμεσά τους πλατάνια, ελιές, αμυγδαλιές και βεβαίως τζιτζιφιές, που υπήρχαν από παλιά και έδωσαν το όνομά τους στην όμορφη γειτονιά της Καλλιθέας.

 

Στην περίμετρο του πάρκου κατασκευάστηκαν δύο διάδρομοι. Ο εσωτερικός, από «πατημένο» χώμα, κατάλληλος για άθληση, ο εξωτερικός από άσφαλτο και με περίπου 70 θέσεις στάθμευσης για αυτοκίνητα και ποδήλατα. Στη νότια πλευρά υπάρχει ειδική γωνιά για τα παιδιά, που διαθέτουν τη δική τους πισίνα σε άλλο σημείο του πάρκου. «Εχουμε ήδη 600 αιτήσεις για το κολυμβητήριο και έξι τοπικές ομάδες έχουν ζητήσει να χρησιμοποιούν το γήπεδο», μας ενημέρωσε ο Κώστας Ασκούνης, δήμαρχος Καλλιθέας. Δεν είναι τυχαίος ο… συνωστισμός, αφού το γήπεδο διαθέτει υποδομές υψηλών προδιαγραφών και τεχνητό χλοοτάπητα.

 

«Είναι ένα έργο με βαθιά κοινωνικό χαρακτήρα, που στοχεύει στην ελεύθερη χρήση του από όλους και αποτελεί δείγμα της πίστης μας σε έργα που συμβάλλουν στη σύμπραξη φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στην υποστήριξη του κοινού καλού στην Ελλάδα», τόνισε ο Ανδρέας Δρακόπουλος, πρόεδρος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», το οποίο διέθεσε 5,92 εκατ. ευρώ για το πάρκο και θα δώσει άλλα 566 εκατ. ευρώ για τον υπό κατασκευή πολιτιστικό πόλο.

 

Ηδη ο τεχνητός λόφος που θα «καμουφλάρει» τα κτίρια της Λυρικής και της Βιβλιοθήκης έχει ξεπεράσει το 50% του προβλεπόμενου ύψους, ενώ προχωρούν τα έργα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Το επόμενο «ραντεβού» στο Φάληρο προβλέπεται για τις αρχές Οκτωβρίου, στην κορυφή της Εσπλανάδας, όπου θα τοποθετηθεί το ήδη έτοιμο περίπτερο με τα αρχιτεκτονικά σχέδια του έργου. Επισκέψεις θα οργανώνονται ανά δεκαπενθήμερο και θα συνδυάζονται με ξενάγηση στο εργοτάξιο.

 

INFO: Οι φωτογραφίες είναι του Γ. Γερόλυμπου και παραχωρήθηκαν από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Scroll to top