30/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο στόχαστρο ο Βενιζέλος

      Pin It

Του Νίκου Σβέρκου

 

Η αξιωματική αντιπολίτευση κρατάει στο κάδρο της υπόθεσης τον Ευάγγελο Βενιζέλο και κάνει λόγο για «ετεροχρονισμένη απομάκρυνση» του Γ. Παπακωνσταντίνου, που «δεν απαλλάσσει το όλον ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του από τις ευθύνες τους», αναδεικνύοντας το ζήτημα της «κωλυσιεργίας» και της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

 

Εξάλλου, το γραφείο Τύπου τόνισε ότι «ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. προσπάθησαν μάταια να κρύψουν την πολιτική προστασία που επιφύλαξαν σε όλους όσοι προσπάθησαν να θάψουν τα στοιχεία της λίστας, ενώ διαμόρφωσαν διαχρονικά ένα σύστημα ασυλίας των κομματικών ημετέρων, καθώς και σχέσεων διαπλοκής ισχυρών οικονομικών κέντρων με την πολιτική».

 

«Τον Ιανουάριο, αφού μας δοθούν τα νέα στοιχεία της υπόθεσης και τα εξετάσουμε, θα προτείνουμε τη σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Δημήτρης Παπαδημούλης, προσθέτοντας ότι «η αλλοίωση της λίστας, εφόσον επιβεβαιωθεί, αποτελεί μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα, που απαιτεί διαλεύκανση χωρίς περαιτέρω ολιγωρία».

 

Ο βουλευτής επισήμανε μάλιστα στην εφημερίδα μας ότι «η Επιτροπή Πόθεν Εσχες της Βουλής είναι αρμόδια μόνο για τα πολιτικά πρόσωπα, οπότε οι υπόλοιπες ελεγκτικές αρχές πρέπει να κάνουν άμεσα και διεξοδικά τη δική τους δουλειά για τα υπόλοιπα σχετιζόμενα πρόσωπα».

 

Οσο για τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης εκτίμησε ότι «η Ιπποκράτους θα προσπαθήσει να βγάλει «λάδι» τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά αυτή η νέα «γραμμή» θα καταρρεύσει, καθώς ο πρόεδρος του κόμματος έχει μεγάλο μερίδιο για τη συγκάλυψη της υπόθεσης».

 

Εν τω μεταξύ, η υπόθεση λαμβάνει και ευρωπαϊκές διαστάσεις, καθώς ο επίτροπος Ολι Ρεν, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Νίκου Χουντή, ουσιαστικά «πέταξε το μπαλάκι» στην ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει για τη διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ, ενώ σημείωσε ότι από τη λίστα των 1.700 προσώπων με μεγάλα περιουσιακά στοιχεία, έχουν εισπραχθεί μόλις 35,1 εκατ. ευρώ το 2011 και 34,4 εκατ. μέχρι τον Οκτώβριο του 2012.

 

Την «άμεση αντιμετώπιση της λίστας Λαγκάρντ από τη Δικαιοσύνη και τη Βουλή, με πλήρη δημοσιοποίησή της» ζήτησε η Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς «το δημόσιο συμφέρον έχει προσβληθεί, όπως και η ελληνική κοινωνία η οποία δοκιμάζεται». Παράλληλα η ΔΗΜΑΡ σημείωσε ότι «το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να λάβει αυτά που του ανήκουν και ότι πρέπει να αποδοθούν άμεσα ποινικές και πολιτικές ευθύνες».

 

«Η διερεύνηση πρέπει να γίνει με απολύτως θεσμικό τρόπο και στόχευση» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, ενώ επανέλαβε ότι το κόμμα θα στηρίξει τη σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής, αρκεί να μην εντάσσεται «σε επικοινωνιακούς σκοπούς κανενός», αφήνοντας ουσιαστικά αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τη διαχείριση της υπόθεσης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

 

Σε δηλώσεις του από την Κρήτη ο Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι «αν δεν αποφασίσει η ελληνική πολιτεία να τιμωρήσει παραδειγματικά, ποινικά αλλά και αστικά με δήμευση των περιουσιών εκείνους που λήστεψαν τον ελληνικό λαό, τότε θα είναι υπεύθυνοι για την ατιμωρησία εκείνοι που θα ξεσηκώσουν τη λαϊκή οργή».

 

«Να δοθούν στη δημοσιότητα αμέσως τα ονόματα και τα στοιχεία που περιλαμβάνουν και οι δύο λίστες Λαγκάρντ» ζήτησε το ΚΚΕ, «ώστε να διαπιστώσει ο λαός περί τίνος πρόκειται». Παράλληλα ανακοίνωσε ότι ουσιαστικά θα στηρίξει τη δημιουργία εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής «για τον καταλογισμό πολιτικών και προσωπικών ευθυνών και της ανάλογης τιμωρίας εφόσον αποδειχθούν οι ενδείξεις».

 

 

Scroll to top