15/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο «κατσιαρίστρας»

Το παρατσούκλι του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Κύπρου, Ντίνου Μιχαηλίδη, σημαίνει «ο άνθρωπος που κάνει πολύ θόρυβο». Σαν κάτι να ήξεραν οι συναγωνιστές του κάποτε και του το κόλλησαν, αφού εδώ και ενάμιση χρόνο το όνομά του κάνει ντόρο σε Ελλάδα και Κύπρο.
      Pin It

Το παρατσούκλι του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Κύπρου, Ντίνου Μιχαηλίδη, σημαίνει «ο άνθρωπος που κάνει πολύ θόρυβο». Σαν κάτι να ήξεραν οι συναγωνιστές του κάποτε και του το κόλλησαν, αφού εδώ και ενάμιση χρόνο το όνομά του κάνει ντόρο σε Ελλάδα και Κύπρο

 

Του Χρήστου Μιχαηλίδη

 

Ανοιξη του 2012 και ο Νικόλαος Ζήγρας, πρώτος εξάδελφος του Ακη Τσοχατζόπουλου, αποκαλύπτει στον ανακριτή ότι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Ντίνος Μιχαηλίδης, του παρέδωσε βαλίτσα με 80 εκατομμύρια δραχμές, που ήταν, λέει, η μίζα του άλλοτε ισχυρού άνδρα του ΠΑΣΟΚ –παρ’ ολίγον και αρχηγού του κόμματος, για μία ψήφο– για αγορά οπλικών συστημάτων.

 

Ημουν στην Κύπρο εκείνες τις ημέρες που έσκασε αυτή η «βόμβα». Αλλά δεν μπορώ να πω ότι έκανε μεγάλη αίσθηση στον κόσμο η έκρηξή της. Με όποιον κι αν μιλούσα, εισέπραττα τη στερεότυπη απάντηση «δεν μας εκπλήττει καθόλου».

 

Μια μέρα μάλιστα, νωρίς το πρωί, περπατώντας σε έναν παραλιακό πεζόδρομο της Λεμεσού, πόλη στην οποία διαμένει και πολιτευόταν επί χρόνια ο πρώην υπουργός, διασταυρωθήκαμε στην πορεία και με τρόμαξε που ένας της παρέας μου, που ό,τι σκέφτεται το ξεφουρνίζει, του πέταξε «έμεινε καμιά βαλίτσα και για μας, υπουργέ;».

 

Εκεί, όλοι τον ξέρουν ως «ο κατσιαρίστρας», που προκύπτει από το ρήμα κατσιαρίζω και σημαίνει κάνω θόρυβο, σαν να τσαλακώνω μέσα στην παλάμη μου μια κόλλα χαρτιού. Λέγεται πως το παρατσούκλι αυτό του το κόλλησαν οι συναγωνιστές του τον καιρό του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ κατά των Αγγλων, 1955-1959, επειδή έκανε συνεχώς θόρυβο μέσα στο κρησφύγετο και εκείνοι τον μάλωναν «μεν κατσιαρίζεις, ρε Ντίνο, εννά μας πιάουν οι Εγγλέζοι».

 

Τώρα, ο θόρυβος γίνεται από άλλους για αυτόν και ο ίδιος δεν λέει κουβέντα. Πριν από περίπου 3 μήνες, με πήρε τηλέφωνο και διαμαρτυρήθηκε για άρθρο που έγραψα σε κυπριακή εφημερίδα, στο οποίο έκανα αναφορά σε πληροφορίες που ήθελαν την Ελλάδα να ζητεί την έκδοσή του προκειμένου να δικαστεί εδώ για το θέμα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος από τις μίζες για το εξοπλιστικό πρόγραμμα επί ημερών Τσοχατζόπουλου.

 

«Εγώ είμαι καθαρός»

 

Ηταν έξαλλος. «Με εμφανίζεις ως πιθανό κατηγορούμενο, ενώ δεν είμαι. Οσα λέγονται είναι ψεύδη, ειπωμένα από τον Ζήγρα στην ανακριτική του κατάθεση πέρυσι. Εγώ είμαι καθαρός και έχω κάνει μηνύσεις για αυτά τα ψεύδη».

 

«Γιατί δεν προσήλθατε τότε να τα καταθέσετε αυτά όταν σας κάλεσαν οι ελληνικές ανακριτικές αρχές;» τον ρώτησα. «Διότι είμαι καθαρός, σου είπα. Τι να καταθέσω;»

 

Από το βράδυ της Πέμπτης ο Ντίνος Μιχαηλίδης, 76 ετών, είναι εδώ, υπό κράτηση στη ΓΑΔΑ, συνοδευόμενος στις μετακινήσεις του από Κύπριους και Ελλαδίτες αστυνομικούς. Μαζί του είναι και ο προσωπικός του γιατρός, καθότι αντιμετωπίζει αρκετά σοβαρά προβλήματα υγείας. Χθες, εμφανίστηκε ενώπιον του ανακριτή και το πιθανότερο είναι να μη γλιτώσει ούτε αυτός την προφυλάκιση – τη «δικαστική τάση των ημερών», που δεν περνάει χωρίς έντονες επικρίσεις από διεθνείς και δικούς μας νομικούς κύκλους, κι ας είναι δημοφιλής στον λαό.

 

Το σενάριο, αν αποφασιστεί προφυλάκιση, θα είναι πρωτοφανές. Δύο πρώην υπουργοί, πανίσχυροι αμφότεροι επί των ημερών τους, στην ίδια πτέρυγα του Κορυδαλλού. Εκεί, πιθανόν να καταλήξει και ένα από τα τρία του παιδιά, ο γιος του Μιχάλης Μιχαηλίδης, στον λογαριασμό του οποίου, στην Ελβετία, βρέθηκε σημαντικό χρηματικό ποσό που δεν έχει δικαιολογηθεί και αναμένεται σύντομα και η δική του έκδοση στην Ελλάδα.

 

Ο πολιτικός του χώρος είναι αυτός που εκφράζεται από το κεντροδεξιό, «Μακαριακό», Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ), του οποίου ήταν κάποτε και αντιπρόεδρος. Διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών επί προεδρίας Σπύρου Κυπριανού, αλλά και Γλαύκου Κληρίδη, όταν συγκυβέρνησαν ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ. Η παντοδυναμία του, ιδίως στη Λεμεσό, οφείλεται εν πολλοίς στο ότι τακτοποιούσε τα προβλήματα του κόσμου που προσέτρεχε σ’ αυτόν. «Εκανε χάρες», λένε στην Κύπρο. Ρουσφέτι το λέμε εμείς εδώ. Και, ως γνωστόν, σ’ αυτά τα πράγματα ισχύει το «δώσε μου, να σου δώσω»…

 

Βέβαια, όπως συμβαίνει πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις, οι πάμπολλοι ευεργετηθέντες από αυτόν σήμερα κάνουν πως δεν τον ξέρουν. Ή, όταν τον συναντούν στον πεζόδρομο της παραλιακής κανά πρωινό, τον χλευάζουν και φωνάζουν «για μας δεν είχε βαλίτσα, υπουργέ;».

 

Scroll to top