→Η Ελλάδα στη 13η θέση απειλείται από τη Ρουμανία και την Τσεχία
Του Βασίλη Γαλούπη
Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ ρίχνονται σε λίγα 24ωρα στα βαθιά του Champions και του Europa League, κυνηγώντας παράλληλα ένα θαύμα για το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Δεν είναι, άλλωστε, μόνο τα αγωνιστικά και οικονομικά οφέλη που θα έχει χωριστά η κάθε ομάδα αν διακριθεί, αλλά και η συνολική προοπτική για την Ελλάδα που χρόνο με τον χρόνο κατεδαφίζεται στην βαθμολογία της UEFA.
Απ ό,τι φαίνεται, θα πρέπει μέχρι το τέλος της σεζόν να έρθουν τα πάνω κάτω για να μπορέσει το ελληνικό ποδόσφαιρο να ανακαταλάβει την προνομιούχο 12η θέση και για τη σεζόν 2015-16.
Ποιες θα είναι οι απώλειες από τη μεθεπόμενη σεζόν στην περίπτωση που η κατηφόρα δεν σταματήσει; Να μην έχει πλέον εξασφαλισμένη τη συμμετοχή του σε όμιλο του Champions League ούτε ο πρωταθλητής μας! Από το 2015 η UEFA, εξάλλου, έχει αποφασίσει και ο κυπελλούχος των χωρών μέχρι τη 12η θέση να μπαίνει απευθείας σε όμιλο του Europa League, με έσοδα διόλου ευκαταφρόνητα και σ’ αυτή την περίπτωση.
Κι ενώ υπάρχει τέτοια βαθμολογική πίεση, οι ελληνικές ομάδες στη σεζόν που μόλις άρχισε έχουν πετύχει ελάχιστα πράγματα. Καμία πρόκριση, μόλις δύο νίκες κι από εκεί και πέρα τρεις ισοπαλίες κι εφτά ήττες! Ο φτωχότερος απολογισμός των τελευταίων ετών…
Ο ΠΑΟΚ στα προκριματικά Champions League είχε συνολικά δύο ισοπαλίες και δύο ήττες με Μέταλιστ, Σάλκε.
Η Ξάνθη στο Europa League μία νίκη και τρείς ήττες στις αναμετρήσεις με Λίνφιλντ, Σταντάρ Λιέγης.
Ο Αστέρας Τρίπολης μία ισοπαλία και μία ήττα με τη Ραπίντ Βιέννης.
Ο Ατρόμητος μία νίκη, μία ήττα με την Αλκμααρ.
Αν, λοιπόν, προστεθεί και η περσινή αποτυχημένη σεζόν στην Ευρώπη, με συγκομιδή μόλις 4.400 βαθμούς, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχει να μπει ελληνική ομάδα στους «8» ευρωπαϊκής διοργάνωσης από το 2003 (!), τότε δεν θεωρείται περίεργο ότι η Ελβετία έχει ανέβει πια αυτή στη 12η θέση, με την Ελλάδα να είναι 13η και να απειλείται πλέον από Ρουμανία, Τσεχία κ.ά.
Το κακό, μάλιστα, είναι ότι η χώρα μας αρχίζει να «πετάει» σταδιακά και καλές χρονιές στη βαθμολογία πενταετίας της UEFA, με συνέπεια η κατάσταση να γίνεται ακόμα πιο δραματική.
Περασμένα μεγαλεία
Οι χρυσές εποχές που η Ελλάδα κατείχε την 6η προνομιούχο θέση στη βαθμολογία της UEFA (το 2001-2002) ή όταν το 2003-2004 μπήκαν σε όμιλο Champions League τρεις εκπρόσωποι του ποδοσφαίρου μας, ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ, φαίνεται ότι έχουν περάσει κι ότι πολύ δύσκολα θα ξαναέρθουν. Οπως και οι ευρωπαϊκές πορείες του παρελθόντος, με οπωσδήποτε μία ή και περισσότερες διακρίσεις ανά δεκαετία.
Η κατάσταση, άλλωστε, είναι γνωστή σε όλους:
Η βαθιά ύφεση από την οικονομική κρίση της τελευταίας πενταετίας στην Ελλάδα δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο το ποδόσφαιρο. Τα μπάτζετ κατρακυλούν, ομάδες είναι στα όρια οικονομικής κατάρρευσης ή και καταρρέουν, ενώ ο ανταγωνισμός στο πρωτάθλημα ατονεί.
Την ίδια στιγμή το ελληνικό ποδόσφαιρο μένει όλο και πιο πίσω στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό. Από το 1990 και την πτώση του Τείχους, τα δεδομένα άλλαξαν εντυπωσιακά. Ο νόμος του Μπόσμαν, το άνοιγμα των συνόρων, οι ομάδες μεγιστάνων που ξεπροβάλλουν διαρκώς από το πρώην ανατολικό μπλοκ, το βάρος που πέφτει πλέον στις υποδομές και τις ακαδημίες, η εφαρμογή του οικονομικού fair play, η βούληση της UEFA να… απλωθεί το σεντόνι του Champions League σε περισσότερες χώρες, όλες αυτές οι μεγάλες εξελίξεις και αλλαγές βρήκαν εντελώς απροετοίμαστο για μία ακόμα φορά το ελληνικό ποδόσφαιρο!
Το ελληνικό ποδόσφαιρο, γενικότερα, βρίσκεται εγκλωβισμένο στις χρόνιες παθογένειές του και στις παλαιοκομματικές νοοτροπίες του. Δεν εκσυγχρονίστηκε, ούτε προόδευσε πατώντας στα δικά του πόδια, αλλά περίμενε τη σωτηρία στηριζόμενο (πάνω–κάτω όπως και η χρεοκοπημένη ελληνική οικονομία) κυρίως σε πατερίτσες από επιχορηγήσεις, πριμοδοτήσεις, δανεικά και «παραθυράκια»…
Τελευταία μάλιστα, φαίνεται να αντιμετωπίζει περίπου σαν «Πακέτα Ντελόρ» ακόμα και τα έσοδα από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Σαν να είναι εξασφαλισμένα επ’ άπειρον, βρέξει–χιονίσει!
Το ταμείο της UEFA, όμως, δεν μοιράζει… επιδοτήσεις για ομάδες που έχουν μοναδική φιλοδοξία την απλή παρουσία σε ομίλους. Διότι τα τελευταία δέκα χρόνια το μόνο που καταφέρνουν οι ελληνικές ομάδες (υπάρχουν κι εξαιρέσεις) είναι να μετέχουν σε ομίλους και στην καλύτερη περίπτωση να δώσουν μια νοκ άουτ αναμέτρηση…
Εχουν παρατηρηθεί, μάλιστα, περιπτώσεις παλιότερα, που μετά την πρόκριση σε ομίλους π.χ. του UEFA, κάποιοι σύλλογοι επεδείκνυαν κραυγαλέα αδιαφορία!
Πάει η μεγάλη ευκαιρία
Με τον ανταγωνισμό να γιγαντώνεται καθημερινά, αφού όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές ομάδες δουλεύουν πια σε υψηλά στάνταρ, το ελληνικό ποδόσφαιρο φαίνεται ότι έχασε τη μεγάλη ευκαιρία.
Οταν «λεφτά υπήρχαν», δεν έγιναν τα απαραίτητα βήματα προς τα εμπρός. Τώρα, το φως στο τούνελ τρεμοσβήνει ακόμα περισσότερο, με την οικονομική κρίση να πετσοκόβει κι άλλο τα όνειρα για κάτι καλύτερο…
……………………………………………………………………………………………………………………………
Τα έσοδα από το Champions League
Στα 21 χρόνια του Champions League οι ελληνικές ομάδες που έλαβαν μέρος στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση μοιράστηκαν συνολικά από το… πορτοφόλι της UEFA το ποσό των 276 εκατoμμυρίων ευρώ, με τον Ολυμπιακό να παίρνει τη μερίδα του λέοντος.
Ο λόγος γίνεται για τρεις ελληνικές ομάδες (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ) και για συνολικά 27 συμμετοχές. Η χώρα μας βρίσκεται 8η στη σχετική κατάταξη.
Συγκεκριμένα, οι ελληνικοί σύλλογοι έχουν λάβει συνολικά:
Ολυμπιακός 159 εκατ. ευρώ.
Παναθηναϊκός 91,6 εκατ. ευρώ.
ΑΕΚ 25,4 εκατ. ευρώ.