Antiparoxi-Xatzipanagiotis

16/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

36o Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (από σήμερα έως 21 Σεπτεμβρίου)

Οι μικρομηκάδες «νίκησαν» την κρίση

Σε πείσμα της έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης, 184 ταινίες κατατέθηκαν φέτος. Από αυτές, 39 διεκδικούν τα βραβεία, ανάμεσά τους 19 με γυναικεία υπογραφή. Ανεξάρτητες παραγωγές η συντριπτική πλειονότητα, με εθελοντική συμμετοχή ακόμη και γνωστών ηθοποιών, εμπνέονται συνήθως από τη σκληρή πραγματικότητα.
      Pin It

Σε πείσμα της έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης, 184 ταινίες κατατέθηκαν φέτος. Από αυτές, 39 διεκδικούν τα βραβεία, ανάμεσά τους 19 με γυναικεία υπογραφή. Ανεξάρτητες παραγωγές η συντριπτική πλειονότητα, με εθελοντική συμμετοχή ακόμη και γνωστών ηθοποιών, εμπνέονται συνήθως από τη σκληρή πραγματικότητα

 

 

 

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

 

Το ελληνικό ενδιαφέρον στο φεστιβάλ μοιράζονται δύο πόλοι γένους θηλυκού, η κρίση και οι γυναίκες δημιουργοί. Δεκαεννέα γυναίκες σκηνοθετούν ή συν-σκηνοθετούν ταινίες σ’ ένα σύνολο 39, που συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό. Αντλούν τα θέματά τους από τη συγκυρία: ανεργία, αυτοκτονίες για οικονομικούς λόγους, εθνικιστικές οργανώσεις, ρατσιστική βία, συγκρούσεις, ΜΑΤ, πλειστηριασμοί, αγωνίες γονιών, σχέσεις σε οριακές καταστάσεις, ομοφυλοφιλία. Οι κωμωδίες μάλλον απουσιάζουν. Οι προβολές τους αρχίζουν αύριο στους κινηματογράφους της πόλης-συνώνυμο των μικρομηκάδων. Η αυλαία της διοργάνωσης σηκώνεται, όμως, απόψε στο Αμφιθέατρο του Δημοτικού Ωδείου (7.00) με πέντε ταινίες του Διεθνούς Τμήματος, με πρώτη και καλύτερη την «Αγρία Οικογένεια» του Τέρι Γκίλιαμ.

 

Πλούσιας εσοδείας η χρονιά για τις ελληνικές μικρού μήκους σε πείσμα της κρίσης και της έλλειψης κρατικών χρημάτων. Οι περισσότερες είναι ανεξάρτητες παραγωγές. Μία και μοναδική έχει τη στήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου («Family Thrill» του Δημήτρη Στρατάκη). Τέσσερις έγιναν σε παραγωγή του microfilm της ΕΡΤ: «Γεννήτρια» της Νικολέτας Λεούση, «Μemory reloaded» των Πάνου Παππά – Δέσποινας Χαραλάμπους, «Μαθήματα οδήγησης» του Βασίλη Καλαμάκη και «Travel Express» της Νατάσσας Ξύδη. Οι περισσότερες έχουν γυριστεί με ιδιωτικά κεφάλαια, εθελοντές ιδιώτες και επαγγελματίες, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν πληρωθεί τεχνικοί, ηθοποιοί, συνεργεία.

 

Φέτος έχουμε και ταινίες, την παραγωγή των οποίων έχουν αναλάβει συλλογικότητες, όπως η «Ομάδα Καλλιτεχνών 10» τους «Εθελοντές» του Θοδωρή Βουρνά, με θέμα δύο αδέλφια που αποφασίζουν να περιφρουρήσουν την περιουσία και την «πατρίδα». Οι μαθητές των τάξεων ΣΤ2 και Ε1 του 14ου Δημοτικού Σχολείου του Ιλίου έχουν κάνει την παραγωγή του 5λεπτου animation «Ο Ηρακλής και οι Στυμφαλίδες Ορνιθες», το Πάντειο Πανεπιστήμιο συμμετέχει στο «Υστερόγραφο» των Ισμήνης Φραγκιουδάκη, Ντενίζ Διονυσίου και Ελβίρας Χασάπη. Υπάρχει χρηματοδότηση από το London Film School («Νικολέτα» της Σόνιας Λίζας Κέντερμαν), αλλά και από τη διάσημη για τις μεγάλου μήκους ταινίες της «Faliro House Production» («Συνθήκη 10/60» του Ακη Πολύζου).

 

Γνωστοί ηθοποιοί, με ελάχιστη ή καθόλου αμοιβή, πρωταγωνιστούν. Η Κόρα Καρβούνη εμφανίζεται ως μάνα στην ταινία εποχής «Νικολέτα», ο Ερρίκος Λίτσης σ' έναν κόντρα ρόλο, ως ομοφυλόφιλος, στο «Fuck Freud» του Αδάμ Καρυπίδη. Η Θεοδώρα Τζήμου συμπρωταγωνιστεί με τον Γιάννη Στάνκογλου στο «Δείπνο» του Δημήτρη Αργυρίου και υποδύεται τη δημοσιογράφο στο «Υστερόγραφο», με συμπρωταγωνιστή της τον Ιερώνυμο Καλετσάνο, που θα τον ξαναδούμε στην «Αν ήταν νόμιμος ο βιασμός» του Αλέξανδρου Σιπσίδη, στον ρόλο ενός καρκινοπαθούς που υποστηρίζει τον βιασμό, μέχρι τη στιγμή που φαντάζεται ότι πέφτει θύμα ένα μέλος της οικογένειάς του. Ο Νικήτας Τσακίρογλου και η Μισέλ Βάλεϊ πρωταγωνιστούν στη «Ραφή» της Σάντρα Φάσσιο. Υποδύονται δύο Ελληνες μετανάστες της δικτατορίας, που ζουν σήμερα στο Βέλγιο. Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης υποδύεται ένα γιο στα όρια της απελπισίας, καθώς πρέπει να δώσει αντιπαροχή το σπίτι της μητέρας του για να γλιτώσει το δικό του διαμέρισμα («Αντιπαροχή» της Νάνσυ Σπετσιώτη, παλιάς γνώριμης του φεστιβάλ).

 

Γιώργος Πυρπασόπουλος, Ελπιδοφόρος Γκότσης, Μυρτώ Αλικάκη παίζουν στα «Μαθήματα Οδήγησης», και οι Ορφέας Αυγουστίδης, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Μάνος Βακούσης στη «Συνθήκη 10/60». Ο Μανώλης Μαυροματάκης, οικογενειάρχης με μαγαζί στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, στη «Γεννήτρια» της Νικολέτας Λεούση, όπως και ο Ακης Σακελλαρίου στο «Ο Χριστός Σταμάτησε στου Γκύζη» της Αμέρισσα Μπάστα. Μαζί του, Ράνια Οικονομίδου, Αθηνά Μαξίμου, Κωνσταντίνος Παληκαράς κ.ά. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Αντώνης Παπαδόπουλος χαρακτηρίζει το φεστιβάλ «προστατευτικό κουκούλι» για τους νέους κινηματογραφιστές. Οι 39 ελληνικές ταινίες είναι μια επιλογή από ένα σύνολο 184 που κατατέθηκαν.

 

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Τμήματος (στη 19η χρονιά του) θα προβληθούν 55 ταινίες –από 1.200 που υποβλήθηκαν. Ξεχωρίζει η Σοφία Κλούγκε –κόρη του Γερμανού σκηνοθέτη Αλεξάντερ Κλούγκε– η οποία φέρνει το «Carrousel» σε καλλιτεχνική επιμέλεια Βιμ Βέντερς. Ο Λίαμ Κάνινγκχαμ («Games of Thrones», «Τιτανομαχία») πρωταγωνιστεί στη βρετανοϊρλανδική «SLR» του Στίβεν Φίνγκλετον στον ρόλο ενός άντρα που έχει εμμονή με την πορνογραφία μέσω Ιντερνετ… Στο Διεθνές Διαγωνιστικό συμμετέχουν οι ελληνικές: «Memory reloaded», «Υστερόγραφο», «Γεννήτρια» και η «Αννα» του Σπύρου Χαραλάμπους από την Κύπρο. Ολο το πρόγραμμα και τα αφιερώματα στο www.dramafilmfestival.gr

 

[email protected]

 

Scroll to top